Autonomic Nervous System Pharma MCQs (For FCPS Part 1)

Autonomic Nervous System Pharma MCQs (For FCPS Part 1)

 

1. Which drug has an atropine like action

a. Physostigmine

b. Scopolamine

c. Dopamine

d. Pyridostigmine

.

Ans. B. Both scopolamine (hyoscine) and atropine has anti-muscurinic (anticholinergic) actions.

.

2. Selective beta blockers do not cause

a. Broncho spasm

b. Bronchodilation

c. No effect on bronchus

.

Ans. A

.

  • Selective beta blockers are “Beta-1 selective” antagonists.
  • Lungs contain beta-2 receptors; so selective beta blockers have no effect on lungs.

    .

    3. Centrally acting antihypertensive is

    a. Clonidine

    b. Methyldopa.

    c. Hydralazine

    d. Labetalol

.

Ans. A

.

CLONIDINE

.

  • Clonidine is a centrally acting drug.
  • It causes CNS depression.
  • It is used for:

    .

  • Opoid withdrawl
  • Hypentensive emergency

    .

    4. A 35 yrs old man presented to ER with sweating and salivation. His heart rate Was 45 and BP 60/40 mmhq. What is the treatment of choice

    a. Atropine

    b. Lignocaine

    c. Digoxin

    d. Scopolamine

.

Ans. A

.

ORGANOPHOSPHATE POISONING

.

  • Organophosphates, present in pesticides, irreversibly blocks acetylcholine esterase (which is an enzyme, responsible for breakdown of acetylcholine), resulting in increased parasympathetic activity, which is manifested by:

    .

  • ↑Sweating
  • ↓H.R → ↓B.P

    .

  • Antidotes for organophosphate poisoning include:

    .

  • Atropine (which is a muscarinic antagonist)
  • Pralidoxime (regenerates acetylcholine esterase)

    .

    5. A thyrotoxic patient with atrial fibrillation should be given:

    a. Amiodarone

    b. Beta blocker

    c. Digoxin

    d. None of above

.

Ans. B. In patients of hyperthyroidism/thyrotoxicosis with atrial fibrillation, the drug of choice is beta blockers because:

.

  • They decreases heart rate
  • They decrease the chances of arrhythmias
  • They inhibit the conversion of T4 to T3

    .

    6. Bradycardia is not a feature of

    a. Iv edrophonium

    b. Ocular massage

    c. Puling of extra ocular muscles

    d. Local atropine

.

Ans. D

.

  • Sympathetic nervous system increases heart rate while parasympathetic nervous system decreases heart rate.
  • Therefore, any drug (e.g., atropine) which decreases the activity of parasympathetic system increases heart rate.

    .

    7. Light enters into one eye

    a. Constrict pupil and dilate opposite

    b. No change in size of pupil whose muscuranic receptor blocked by atropine

    c. Dilate pupil whose muscarinic receptor blocked by atropine

    d. None of above

.

Ans. B

.

  • Normally, pupil constricts with light, as a result of parasympathetic stimulation.
  • With muscarinic receptors blocked, acetylcholine can not act on it’s receptors, and hence there will be no change in size of pupil.

    .

    8. Nicotinic ach receptors are

    a. Numerous in CNS

    b. Blocked by curare

    c. Abundant in spinal cord

.

Ans. B. There are two types of acetylcholine receptors: (A) Muscurinic (B) Nicotinic

.

(A) MUSCURINIC BLOCKERS

.

  • Atropine

    .

    (B) NICOTINIC BLOCKERS

    .

    Nicotinic blockers are of two types:

    .

  • GANGLION BLOCKERS: For example, hexamethonium
  • NEUROMUSCULAR BLOCKERS: For example; Curare

    .

    9. Insulin secretion is inhibited by:

    a. Glucagon

    b. Beta blocker

    c. glucophage

.

Ans. B. Though beta blockers decrease insulin secretion, they are not recommended for glycemic control in diabetics.

.

10. Which of the following blocks alpha and beta receptors:

a. Labetalol.

b. Metoprolol

c. Albuterol

d. None of above

.

Ans. A. Non-selective alpha and beta blockers have modified suffixes instead of – olol. The non-selective alpha and beta blockers include:

.

  • Carvedilol
  • Labetalol

    .

    11. Which among the following promotes each others actions

    a. Atropine and reserpine

    b. Amytriptyline and reserpine

    c. Atropine and amitryptyline

    d. None of above

.

Ans. C

.

12. Muscle relaxant that can be given to an asthmatic patient is

a. Atracurium

b. Tubocurare

c. Cisatracurium

d. Suxamethonium

.

Ans. D

.

13. Which among the following muscle relaxants is renally excreted and has long duration of action

a. Tubocurare

b. Vancuronium

c. Pancuroniun

d. Gellamine

.

Ans. C

.

14. Which among following is not a function of beta blockers

a. Negative ionotropic

b. Negative chronotropic

c. Decrease heart rate

d. Used to decrease anxiety

.

Ans. A

.

15. Pheocronwcytoma istreated by

a. Alpha blockers

b. Beta blockers

c. Both Alpha+ Beta

d. None of above

.

Ans. C

.

16. Gardeners spraying insecticieds becomes unconseous and also have increase salivation. Which drug should be given to antagonize symptoms

a. Pralidoxime

b. Atropine

c. Epinephrine

d. All of above

.

Ans. B

.

17. Diagnosed case of thyrotoxicosis came to you with heart rate of 190b/mn. Best treatment is

a. Digoxin

b. Lidocain

c. Verapamil

d Propanalol

.

Ans. D

.

  • Drug of choice for atrial fibrillation is digoxin.
  • However, drug of choice for hyperthyroidism-induced atrial fibrillation is beta blocker (propranolol).

    .

    18. Which one of the following drugs increases gastro-intestinal motility

    a. Glycopyrrolate.

    b. Atropine.

    c. Neostigmine.

    d. Fentanyl.

.

Ans. C

.

19. Acetylcholine increases

a. Stroke volum

b. Heart rate

c. PR interval

d. Cardiac output

.

Ans. C. Acetylcholine is neurotransmitter of parasympathetic nervous system; the parasympathetic nervous system delays the conduction of electrical impulses through the AV node, thus increasing PR segment and PR interval. (PR segment in ECG represents AV nodal conduction; PR interval = P wave + PR segment).

.

20. A female known case of thyrotoxicosis presented in emergency room with heart rate 180/m and ECG shows irregular pulse. Druq of choice will be

a. Amiodrone

b. Beta blockers

c. Digoxin

d. Verapamil

.

Ans. B

.

21. Antidote for mushroom poisoning is

a. Neostigmine

b. Physostigmine

c. Amyl Nitrate

d. Atropine

.

Ans. D

.

22. Recognized side-effects of the propranolol is;

A. – bronchospasm

B. Hyperglycaemils.

C. Paralytic ileus

D. Retinal degeneration

E. Lachycardia

.

Ans. A

.

23. edrophonium would facilitate the initial relaxant-effect of

A. Atracurium

B. Pancurcnium

C. Succinylcholine

D. Tubocurarine

E. Vecuronium

.

Ans. C

.

24. administration of a drug that blocks beta-adrenerc:ac Receptors would be expected to decrease the

A. Force of cardiac contraction

B. Heart rate

C. Secretion of insulin from the b cells in the pancreatic islets

D. Secretion of rennin from the kidneys

E. Secretion of thyroxine

.

Ans. E

.

25. neostigmine and physostigmine differ in that

A. Neostigmine has less effect on skelatal muscle

B. Neostigmine is ineffective when given orally

C. Physostigmine has more effect on the central nervous System

D. Physostigmine is ineffective when given orally

E. The effects of neostigmine are irreversible

.

Ans. C

.

26. in acute surgical abdomen the drug not indicated for relief of Pain is

A. Diclofenic potassium

B. Hyoscine bromide

C. Ketoprofen

D. Morphine

E. Piroxicarri

.

Ans. B

.

27. bradycardia after elective operation under general anesthesia is best prevented by

A. Adrenaline

B. Atropine

C. Fenoterol

D. Lsoprenaline

E. Orciprenaline

.

Ans. B

.

PHYSIO

28. atropene is given before anaesthesia for Aywil

A decrease in incidence of cardiac arrest

B decrease in respiratory secretion

C muscle relaxation

D. Rapid recovery

E smooth induction

.

Ans. B

.

PHARMA

29. A patient of myasthenia gravis well controlled on neostigmine And atropine therapy. For the last few days is experiencing gradually increasing muscle weakness. An injection of Edrophonium produced immediate short lived improvement in his Muscle. Tone. In this patient, you should

A. Decrease neostigmine dose

B. Increase atropine dose

C increase neostigmine dose

D. Withdraw atropine

E. Withdraw neostigmine

.

Ans. C

.

30. a 40 year old housewife is brought to the hospital with severe Abdominal pain. History and clinical examinatioon reveal that She is a case of acute biliary colic. Which of the following Drugs should also be prescribed, besides morphine, to provide Good pain relief

A ampicillin

B. Diazepam

C. Hyoscinebutylbromide

D. Ofloxacillin

E. Fethidine

.

Ans. C

.

31. phentolaiviine and tolazu_ine

A. Are inactive by oral route

B block both alpha and beta receptors

C cause hypertension

D. Cause tachycardia

E. Induce vasospasm in large doses

.

Ans. D

.

32. urinary retention in an elderly man is likely to result from

A. Guanethidine

B. Hydralazine

C. Propranolol

D. Reserpine

E. -frimethaphan

.

Ans. E

.

33. choilnergic drugs which are potentiated by neostigmine Include.

A. Acetylcholine.

B. Carbachol.

C. Pilocarpine.

0. Meeacholine.

E. Bethanocol.

.

Ans. A

.

34. Hyoscine butyl bromide is useful for the treatment of.

A. Motion sickness.

B. Parkinsonism.

C. Myasthenia gravis.

D. Peptic ulcer.

E. Glaucoma.

.

Ans. A

.

35. Drugs which produce postural hypotension includes.

A. Tetramethoniurm

B. Propranolol.

C. Phenoxnthentamine.

D. Halothen.

E. Clonidine

.

Ans. E

.

36. selective agonist at beta-1 adrenoceptors include. Dopamine.

B. Salbutamol.

C. Dobutamine.

D. Adrenaline.

E Propranolol.

.

Ans. C

.

37. carbachol is.

A. A natural alkaloid.

B. A purely muscaranic drug.

C. Resistant to acetylcholine esterase.

D. Neurotic.

E. Used in myasthenia gravis.

.

Ans. C

.

38. atropine is contra-indicated in.

A. Glaucoma

B. Peptic ulcer.

C. Norm! Prostate.

B. Renal conic.

E. Hypopyrexia h.

.

Ans. A

.

39. heart rate is decreased by .

A. Propranolol.

B. Tolazoline.

C. Rifampicin.

D. Gallamine.

E. Adrenaline.

.

Ans. A

.

39. directly acting sympathomimetic drugs include .

A. Phenylephrine.

B. A cebutolol.

C atenolol.

D. Metaramincl.

E. Hydreoxyamphetamim-i.

.

Ans. A

.

40. ganglionic blocking drugs produce .

A. Postural hypertension.

B. Increased salivation.

C. Urinary retention.

D. Increased sweating.

E diarrhea.

.

Ans. C

.

41. atropine is used as a pre-anesthetic medication because it .

A. Relaxes skeietal muscle.

B. Relaxes smooth muscle.

C. Indlisa,sergecretion in respiratory tract.

D. Prevents cardiac arrest.

E. Stimulates respiration.

.

Ans. C

.

42. ergotaraineis .

A. An beta adrencceptor block r.

B. A peripheral vasodilator.

C. Used in the treatment of migraine.

D. Used in the treatment of post partum hemorrhage.

E. Ainbitcryaffect of uterine muscle.

.

Ans. C + D

.

43. adrenaline is a useful. Drug for the treatment of .

A T.b.

B. Anaphylactic shock.

C. heart failure.

D. Cataract.

E..Severehypo!ension caused by prazosin.

.

Ans BBB

.

44. Compared to propranolol,atenolol is

A. More lipid soluble.

E. Ivic)re likely to aggravate bronchial asthma.

C. A shorter acting drug.

0. More likely to produce c n.s. side effects.

E. Less cardio-selective.

.

Ans. CC

.

45. tachycardia is a common side effect of .

A. 1\1:dradrenahne.

B. Captopril.

C Phenoxybenzamine.

D. Fhenytoin.

E. Prazosin.

.

Ans. C

.

46. muscarinic actions of ac’ .itylcholine are produced at.

A. Adrenal medulla.

B. Pupil.

C. Intestinal skeletal muscle.

D. Skeletal muscle.

E. Sweat glands.

.

Ans. E

.

47. neostigmine is contra-indicated in .

A. Mysthesnia gravis.

B. Glaucoma.

C. Ileus.

D. Myasthenia gravis.

E. Intestinal obstruction.

.

Ans.B.

.

48. therapeutic doses of atropine produce .

A. E3radycardia.

B. Hypertension.

C. Diarrhea.

D. Dryness of mouth.

E. Miosis.

.

Ans. D

.

49. nor-adrenaline after release from nerve endings mainly Removed by .

A. Di-amine oxidase.

B. Catechol-o-methyl transferase.

C. Reuptake into postsynaptic nerve terminals.

D. Dopamine oxidase.

E. Tyrosine hydroxylase.

.

Ans. B

.

50. hypertensive effects of adrenaline can be reversed after pretreatment With .

A. Propranolol.

B. Prazosin.

C. Reserpine.

D. Phenytoin.

E. Clonidine.

.

Ans. B

.

51. which of the following drugs decrease blood pressure by Direct action on sympathetic post ganglionic nerve.

A propranolol

B. Diazoxide.

C. Reserpine.

D. Guanine.

E. Clonidine.

.

Ans. C

.

52. propranolol.Is contraindicated in.

A. Hyperglycemic action of.insulin

B. Raynaud’s phenomenon.

C. Myocardial infarction.

O. Migraine.

E. Hypertension.

.

Ans. B

.

53. sub-cutaneous hyoscineinjection in a normal subject Characteristically produces.

A increase in heart rate.

B. Increase in light reflex,

C. Sedation.

D. Increased blood pressure.

E. Sweating

.

Ans. C

.

54. dilatation of the pupil of eye may be obtained by local Admin’ 3tration of.

A. Homatropine.

B. Physostigmine.

C. Halothen.

D. Salbutamol.

E. Phenylbutazone.

.

Ans. A

.

55. sympathetic ganglia can be.

A. Blocked by a a-methyldopa.

B. Not stimulated by acetylcholine.

C. Not stimulated by nicotine.

D. Blocked by pempidine.

E. Stimulated by serotonin.

.

Ans. D

.

56. ephedrine is used in.

A. Bronchospasrn.

B. Headache,

C. Pulmonary hypertension.

D. To prolong duration of infilterative anesthesia.

E. For relief of hypersensitivity reaction.

.

Ans. A

.

57. amphetamine is indicated in following conditions.

A. Narcolcpsy.

B. Peptic ulcer.

C. Obesity.

D. Cardiac infarction.

E. Petitmal epilepsy.

.

Ans. A

.

58. bethanechol is contraindicated for patient with.

A. Glaucoma.

B. Gastrointestinal motility.

C. Hyperthyroidism.

D. Myasthenia gravis

E. Peptic ulcer

.

Ans. E

.

59. meccamylamine.

A. Is a tertiary amine.

B. Do not cross blood brain barrier.

C. Used in treatment of essential hypertension.

D. In toxicity choreiform movements become prominent.

E. Is an adrenergic neuron blocker.

.

Ans. D

.

60. ephedrine is preferred over adrenaline in these conditions.

A. Hypertension during spinal-anesthesia.

B. Anaphylactic shock.

C. Resuscitation in cardiac arrest.

D. Nasal decongestant.

E. Mydriatic.

.

Ans. D

.

61. subcutaneous injection of noradrenaline in man.

A. Reduce systolic blood pressure.

B. Lowers diastolic blood pressure.

C. Produces a tachycardia.

D. Lowers peripheral resistance.

E. Produces predominantly alpha action.

.

Ans. E

.

62. acetylcholine is.

A. Released as chemical transmitter at some postganglionic sympathetic Neurons.

B. Quickly inactivated by butyryl choline esterase.

C. Commonly used in paralytic ileus.

D. Inactivated by choline acetyl transferease.

E. Capable of causing marked hypotension in atropinised animals.

.

Ans. A

.

63. physostigmine .

A. Acts as a direct muscarinic receptor agonist.

B. Is useful in the management of acute atropine overdose.

C. Will reverse the effects of tubocurarine overdose.

D. Has no c.n.s. effects, even in large doses.

E. Will cause blurred near vision on local use in the eyes.

.

Ans. B

.

64. propranolol causes.

A. Decreased exercise tolerance.

B. Nightmares.

C. Tachycardia.

D bronchochilation.

E. Hypertensive episodes.

.

Ans. B

.

65. neostigmine is preferred over other anticholinesterase drugs For use in.

A. Management of acute atropine overdose.

B. Glaucoma.

C. Myasthenia gravis.

D. Diagnosis of myasthenia gravis.

E. D-tubocurine in normal dose.

.

Ans. C

.

66. phentolamine.

A. Is an irreversible competitive antagonist of noradrenaline.

B. Acts on alpha-1 receptor only.

C. Has longer duration of action than ithenoxybenzamine.

D. Decreases gastrointestinal motility

E. Acts on both alpha-1 and alpha-‘2’ receptors.

.

Ans. E

.

67. regarding amphetamine.

A. Releases adrenaline, serotonin and dopamine for the nerve terminals in brain.

B. Tachyphylaxisdevelop, after first administration.

C. Cause gut motility.

D. Produces euphoria and excitement.

E. Stimulates appetite.

.

Ans. D

.

68. hexamethonium.

A salivation.

B. Produces peripheral vasoconstriction and increase in skin temperature.

C. Blocks both sympathetic and parasympathetic ganglia.

D. Like decamethonium is a potent blocker at neuromuscular junction.

E. Increases gastrointestinal tone.

.

Ans. C

.

69. activation of alpha-one adrenoceptors.

A. Is caused by dobutarnine.

B. Results in vasconstriction of skin, mucous and splanchnic blood vessels.

C. Can cause tachycardia.

D. Is not produced by methoxamine.

E. Causes pupillary constriction.

.

Ans. B

.

70. side effects of adrenergic neuron blocking agents include.

A. Failure of ejaculation.

B. Constipation.

C. Postural hypertension.

D. Chest congestion.

E. Mild to moderate hypertension.

.

Ans. A

.

71. terbutaline.

A. Acts by initibiting the enzyme phosphodiesterase.

B may not be used for the management of premature labor.

C. Less effective than aminophylline as a bronchodilator.

D. Can also be administered by inhalation.

E. Is contraindicated in pregnancy.

.

Ans. D

.

72. noradrenaline.

A. Is a pure f3-adrenoceptor agonist.

B. Has potent bronchoconstrictor activity.

C. Decreases myocardial oxygen consumption.

D. Increases skeletal muscle blob flow.

E. Elevates pulmonary capillary pressure.

.

Ans. D

.

73. phenoxybenzamine.

A. Is a ccmpititive alpha-adrenprgic antagonist.

B is of therapeutic value in behign prostatic hyperplastia.

C. Inhibits the release of nor-adrenaline from adrenergic nerves.

D. Can be used as nasal decongestant.

E. Reduces arterial pressure by decreasing peripheral resistance and cardiac Output.

.

Ans. E

.

74. trimetaphan.

A. Is a posisynapticaiphal—adrenergic antagonist.

B. Has a slow onset of action.

C. Is primarily a smooth muscle relaxant.

D. Is metabolized by acetylchlolinesterase.

E. Often produce mydriasis.

.

Ans. E

.

75. catecholamines present in the body as neurotransmitters.

A. Tyrosine.

B. Dopa.

C. Bethanechol.

D. Nicoten.

E. Adrenaline.

.

Ans. E

.

76. propranolol is contraindicated in.

A. Prophylaxis of variant angina.

B. Central vasospastic disease.

C. Chronic attack of bronchial asthma.

D. All type of angina.

E. Pheochromocytoma.

.

Ans. A

.

77. isoprenaline.

A. Decreases cardiac output.

B. Causes reflex bradycardia.

C. Has no effect on histamine release.

D. Is not a bronchodialator.

E. May cause hypoglycemia.

.

Ans. C

.

78. sympathomimetics are useful in the treatment of.

A. Peptic ulcer.

B. Parkinsonism.

C. Atony of bladder following surgery.

D. Glaucoma.

E. T.b..

.

Ans. D

.

79. hyoscine differs from atropine in that.

A. It has no cns effect in small doses.

B. It is more effective in glandular secretions.

C. It is more effective in motion sickness.

D. It is longer acting as mydriatic and cycloplegic.

E. It has lesser ability to cross blood—brain barrier.

.

Ans. C

.

80. abrupt cessation of 13—adrenergic blocker therapy may lead to.

A. Angina pectoris.

B. Congestive heart failure.

C. Parkinsonism.

D. Oliguria.

Bronchoconstriction\

.

Ans. A

.

81. metaraminol.

A. Is a directly acting adrenomimetic amine.

B. Has a direct stimulatory action on the heart.

C. Decreases both systolic and diastolic blood pressure.

D. Stnepressor response is accompanied rsu reflex bradycarc,

E. Increases contractile force of the heart.

.

Ans. E

.

82. nor-epinephrine produces the following effects.

A. Decrease in cardiac output.

B. Positive chronotropic effect.

C. Significant decrease in total peripheral resistance.

D. Constriction of renal blood vessel.

E. Slight decrease in mean blood pressure.

.

Ans. D

.

83. terbutaline.

A is metabolized by monoamine oxidase.

B has longer duration of action than aminophylline.

C. Produces more cardiac stimulation than does isoproterenol.

D. Also used for the management of premature labor.

E. Produces bronchodilation by inhibiting cyclic amp in bronchial muscle cells.

.

Ans. D

.

84. phentolamine.

A. Block responses mediated by post synaptic alpha-1 receptors.

B. Produces more profound postural hypotension than phenoxybenzamine.

C. Has no effect on presynaptic alpha-2 receptors.

D. Cardiac stimulation and renin release are less prominent with its use.

E. Hypertensive action is potentiated by co-administration of thiazide.

.

Ans. A

.

85. metabolic effects of epinephrine include.

A. Decreased in oxygen consumption by 20/30%.

B. Decreased blood glucose level.

C. Hepatic glycogenolysis.

D. Lipocienesis in adipose tissue.

E. Decreased blood lactic acid level.

.

Ans. C

.

86. labetalol.

A. Not useful for the postoperative management of patients with Pheochromocytoma.

B. Does not undergoes considerable first pass metabolism.

C. Possesses combined alpha and beta receptor blocking activity.

D. Can be used safely in patients with chronic obstructive pulmonary disease.

E effects on beta receptors is less pronounced than on alpha receptors.

.

Ans. C

.

87. overdose of acetylcholine produces.

A. No spread nincotinic effects.

B. Vasodilation within the minor vascular beds.

C. Slight increase ir►systolic and diastolic blood pressure.

D. W./driasis.

E lacrimation.

.

Ans. E

.

88. bethanechol.

A. Used in preoperative urinary retention.

B. Partially resistant to breakdown by cholinesterases.

C. Indicated in bronchial asthma.

D. Produces prominent cardiovascular effects even at low doses.

E. `3irtually devoid of nicotinic activity.

.

Ans. E

.

89. regarding muscarinic blocking drugs.

A. Have intrinsic activity.

B. Act through blockade of receptor stimulation.

C. Increase tone and motility in gastro intestinal tract.

D. Sweating.

E. Aggravate bronchial asthma.

.

Ans. B

.

90. combination of 13-adrenoreceptor stimulation & alpha Adrenoreceptor blockade cause.

A. Uterine contraction.

B. Bronchoconstriction.

C. Bradycardia.

D. Vasodila:ion

E. Mydriasis.

.

Ans. D

.

91. guanethidine.

A. Blocks the norepinephrine synthesis.

B. Increases noradrenaline release from adrenergic neurons.

C. Causes severe constipation.

D. Blocks the actions of exogenously administered epinephrine.

E. May cause failure of ejaculation.

.

Ans. E

.

92. physostigmine.

A. Acts as a direct muscarinic receptor agonist.

B. Is useful in the management of chronic atropine overdose.

C. Will reverse the effects of tubocurarine overdose.

D. Has no cns effects even in large doses.

E. Will cause blurred near vision on local use in the eyes.

.

Ans. B

.

93. propranolol is indicated in.

A. Peptic ulcer.

B. Micners disease.

C. Congestive cardiac failure.

D bronchial asthma.

E Angina pectoris.

.

Ans. E + C ???

.

94. phenoxybenzamine, an irreversible alpha adrenoreceptor Antagonist, is .

A. Used tp control the hypotension in pheochromocytoma.

B. Able to maintain blockade even in large amounts of catecholamines.

C. Used to control essential hypertension.

D. Aole to produce diuresis.

E. Antagonized physiologically, in case of excess effects by a pressor agent, that Does act via alpha receptors.

.

Ans. B

.

95. all of the following are true for muscarinic cholinergic Receptors except .

A. Bind acetylcholine.

B. Biiidmuscarine with high affinity.

C. Bind.,..’jtine with high affinity.

D .16 in theme heart and other autonomic effector organs.

.

Ans. C

.

96. which of the agent is a reversible inhibitor of cholinesterase And is clinically used in the symptomatic treatment of Myasthenia gravis .

A. Diisopropylfluorophosphate.

B. Atropine.

C. Pilocarpine.

D. Carbachol.

E. Neostigmine.

.

Ans. E

.

97. hyoscine

A. Is absorbed to a lesser extent than atropine from gastrointestinal tract.

B. Is not absorbed after transdermal application.

C. Administration can result in secondary bradycardia.

D. Is free from any effect in the lower esophageal sphincter.

E. Unlike atropine is not contraindicated in patients with wide-angle glaucoma.

.

Ans. A

.

98. atropine .

A. Is dl-hyoscyarnine.

B. May interrupt short-term memory.

C. May show no exaggerated effects in negroes.

D. Sulphate has more marked effects to central nervous system than hyoscine.

E. Causes vasodilatation due to anticholinergic effect in blood vessels.

.

Ans. A

.

99. neostigmine

A is a prosthetic acetylcholinesterase inhibitor.

B. Produces the same duration of acetylcholinesterase inhibition as Pyridostigmine.

C. Elimination is influenced by renal failure.

D. Is not effective in overcoming any aminoglyoside-induced potentiation of Neuromuscular blockade.

E. Should not be used to a:i:ac?onize neuromuscular block in patients with Glaucoma.

.

Ans. A

.

100. which of the following compounds would have the highest Selective affinity for beta adrencreceptors

A. Epinephrine.

B. Isoproterenol.

C. Norepinephrine.

D. Adesosine tri phosphate (atp)

E. Dopamine.

.

Ans. B

.

101. all of the following statements concerning the systemic Effects of norepinephrine are true except

A. Decreased diastolic pressure.

B. Increased systolic pressure.

C. Tachycardia, then reflex bradycardia.

D. Decreased peripheral resistance.

E. Decreased resistance in skeletal muscle.

.

Ans. C

.

102. proppanolol

A. Reduces intraocular pressure by inhibiting carbonic anhydrase enzyme.

B. Produces bonefic1;11 effects in thyrotoxicosis by inhibiting iodide transport.

C. Inhibit renin acting centrally.

D. Produces sedation lethargy, depression and disturbed sleep.

E increases incidence of myocrdialreinfarction by reducing oxygen demand and

Platelet aggregation.

.

Ans. D

.

103. amphetamine

A. Is a catecholamine.

B. Acts directly in adrengegic receptor.

C. Is ao.n.s. stimulant and a drug of abuse potential.

D. Is not used in hyperkinetic syndrome in children.

E. Is commonly used in obesity as an anorexiant.

.

Ans. C

.

104. alpha adrenoceptors

A. Are classified in a similar way to beta-adrenoceptors i.e. Alpha-1- receptors in The heart and alpha 2-receptors in other tissues e.g. Lung.

B. The classical alpha-receptor is located post-junctionally.

C. P-adrenoceptor antagonists have useful antihypertensive properties.

D. Nopradrenaline stimulates only beta-adrenoceptors.

E. Stimulation of alpha 2-adrenoceptors can raises blood pressure.

.

Ans. B

.

105. following actions of epinephrine are mediated through beta-1 Receptors.

A. Tachycardia.

B. Vasoconstriction.

C. Uterine relaxation.

D. Bronchodilation.

E. Vasodilation in the skeletal muscle vascular bed.

.

Ans. A

.

106. therapeutic uses of alpha adrenoceptor antagonists include.

A. Supra ventricular tachycardia.

B. Angina pectoris.

C. Normal prostate size.

D. Pheochromocytoma.

E. Extrinsic bronchial asthma.

.

Ans. D

.

107. following atropinization, nor-epinephrine will produce.

A. Negative inotropic effect.

B. Dilatatior: of cutaneous blood vessels.

C. Significant bradycardia.

D. Marked decrease in cardiac out put.

E. Marked increase in systolic blood pressure.

.

Ans. E

.

108. Dopamine (half-life of 02 minutes), is given to a patient in continues infusion. The drug Will effect only when It reached its steady state concentration in blood. How much time Is required for the drug to start its action after the infusion is started? Am

A. 04 minutes OB.

B. 09 minutes

C. 15 minutes

D. 30 minutes

E. 45 minutes

.

Ans. B

.

109. Atropine is given before general anesthesia to:

A. Reduce respiratory secretions

B. Smoothly induce anesthesia

C. Increase blood pressure

D. To increase heart rate

E. Muscular relaxation

.

Ans. A

.

110. Dopamine half life is 2min, it h given in continuous infusion and shows its Effects when reaches it steady state conc in blood. How much time it takes to start its action after

Infusion.

A. 4 min

B. 9 min

C. 15 min

D. 30 min

E. 45 min

.

Ans. B

.

MEDICINE

111. Which of the following drugs have side effect of erectile impotence?

A. Frusemide

B. Nitroglycerine

C. Propranoloi

D. Diazepam

E. Hydrochlorothiazide.

Ans. C

.

112. A young female with excessive sal nation and lacr1a’ation, b.p 80/70 mmhg and

heart reate is 45, drug of choice is

A. Atropine

B. Neostigmine

C. Tacrine

D. Danepezil

E. Physostigmine

.

Ans. A

.

113. Atropine is contraindicated in

A. Mydriasis

B. Angle closure glaucoma

C. Premedication with ECT

.

Ans. B

.

114. Which one is not the effect of Atropine

A. Increase in rate and depth of respiration

B. Restlessness

C. Decrease in NREM sleep

D. Mydriasis

.

Ans. B

.

115. Regarding beta blocker most inappropriate is

A. Increased release of rennin from kidney

B. Negative chronotropic

C. Negative ionotroplc

D. Enictile impotence

.

Ans. A

.

116. Which one is the CI-45 effect of atropine

A. Increase in rate Et depth of respiration

B. Restlesness

C. Decrease in NREM steep

D. Mydriasis

.

Ans. B

.

117. Patient on htn mods presents with increase Indirect bilirubm .. Drug most likely involved:

A. Methyldopa

B. Hydralazine

C. Hydrochlorthlaflde.

D. Clonline

E Beta blacker

.

Ans. A

.

118. Angina may be worsened by?

A. Atropine

B. Salbutamol

C. Theophylline

D. Vasopressin

E. Verapamit

.

Ans. C

.

EYE

119. A Lady Has Developed Red Eye, Severe Pain, Blurring Of Vision after Instillation Of Eye Drops What Was That Eye Drops

(a) Atropine

(b) Pilocarpine

(c) Sympatholytic

(d) Parasympathomimctic

.

Ans. A

.

120. A pt takes excess amount of atropine-beside other treatment. Doctor should give

a. acetylcholine

b. physostigmine

c. pyridostigmine

.

Ans. B

.

ANESTHESIA

121. alpharecptors effects

a. Inc HR

b. lipogenesis

c. midriasis

d. plloerector contraction

e. bronchodilator

.

Ans. C

.

122. Promotes each others actions

a. atropine and reserpine

b. amytriptylme and rescrpine

c. atropine and amitryptyline

.

Ans. B

.

.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published.