Breast Anatomy MCQs

These MCQs are taken from the book “FCPS Pretest Series – Anatomy”. If you want to order this book, click here (link will open in a new tab)

 

fcps pretest series anatomy for fcps part 1

Breast

 

1.​​ Regarding​​ mammary​​ tissues​​ which​​ is​​ not​​ appropriate

a.​​ Pectoralis​​ major,​​ serratus​​ anterior,​​ lie​​ in​​ deep​​ relations

b.​​ Can​​ move​​ freely​​ over​​ retromammary​​ space

c.​​ Peau'd​​ orange​​ caused​​ by​​ lymphatic​​ obstruction

d.​​ Puckering​​ of​​ skin​​ due​​ to​​ subcutaneous​​ ductal​​ infiltration

Ans.​​ D

 

2.​​ Lymphatic​​ drainage​​ of​​ medial​​ quadrant​​ of​​ breast

a.​​ Axillary

b.​​ Internal​​ thoracic​​ lymph​​ node

c.​​ Pectoral​​ group

d.​​ Posterior​​ intercostal​​ lymph​​ node

Ans.​​ B

 

3.​​ Outer​​ lateral​​ quadrant​​ of​​ mammary​​ gland​​ drains​​ into

a.​​ Anterior​​ group​​ of​​ axillary​​ lymph​​ node

b.​​ Posterior​​ group​​ of​​ lymph​​ nodes

c.​​ Internal​​ mammary​​ lymph​​ nodes

d.​​ posterior​​ intercostal​​ lymph​​ nodes

Ans.​​ A.​​ The​​ outer​​ quadrant​​ drains​​ into​​ anterior​​ group​​ of​​ axillary​​ nodes​​ (pectoral​​ lymph​​ nodes).

 

4.​​ A​​ patient​​ had​​ surgery​​ of​​ breast.​​ Now​​ she​​ is​​ unable​​ to​​ lift​​ her​​ arm.​​ Which​​ one​​ among​​ the​​ following​​ structures​​ is​​ damaged

a.​​ Serratus​​ anterior​​ muscle

b.​​ Lattissimus​​ dorsi

c.​​ Pectoralis​​ major

d.​​ Pectoralis​​ minor

Ans.​​ A.​​ During​​ radical​​ mastectomy,​​ the​​ long​​ thoracic​​ nerve​​ (which​​ supplies​​ serratus​​ anterior​​ muscle)​​ may​​ be​​ lesioned​​ during​​ ligation​​ of​​ lateral​​ thoracic​​ artery.​​ A​​ few​​ weeks​​ after​​ surgery,​​ the​​ patient​​ may​​ present​​ with​​ a​​ winged​​ scapula,​​ and​​ weakness​​ in​​ abduction​​ of​​ arm​​ 90​​ degress.

 

5.​​ Breast​​ is​​ not​​ supplied​​ by​​ which​​ of​​ the​​ following​​ vessel

a.​​ Internal​​ mammary​​ artery

b.​​ Intercostals​​ vessels

c.​​ Thoraco​​ dorsal​​ branch​​ Of​​ subscapular​​ artery

d.​​ Thoracoacromial​​ artery

Ans.​​ C

 

6.​​ If​​ carcinoma​​ involves​​ nipple​​ of​​ breast,​​ which​​ lymph​​ nodes​​ are​​ likely​​ to​​ involve​​ first

a.​​ Pectoral

b.​​ Apical

c.​​ Centra

d.​​ Ilnernal​​ mammary

Ans.​​ A.​​ The​​ lateral​​ quadrant​​ including​​ nipple​​ is​​ drained​​ by​​ pectoral​​ lymph​​ nodes,​​ which​​ then​​ drain​​ into​​ anterior​​ axillary​​ lymph​​ nodes.

 

7.​​ Breast​​ usually​​ does​​ not​​ receive​​ blood​​ supply​​ from:

a.​​ Axillary

b.​​ Subclavian

c.​​ Thoracic​​ aorta

d.​​ Musculophrenic

e.​​ Thoraco-acromial

Ans.​​ D.​​ BLOOD​​ SUPPLY​​ OF​​ BREAST:​​ Breast​​ is​​ supplied​​ by​​ the​​ following​​ arteries:

 

  • Axillary​​ artery​​ (via​​ lateral​​ thoracic​​ and​​ thoracoabdominal​​ arteries)

  • Internal​​ thoracic​​ artery​​ (which​​ is​​ a​​ ranch​​ of​​ right​​ subclavian​​ artery)

  • Thoracic​​ artery​​ (via​​ internacostal​​ arteries)

 

8.​​ A​​ Patient​​ came​​ in​​ OPD​​ with​​ enlarged​​ anterior​​ axillary​​ lymph​​ nodes​​ and​​ diagnosed​​ as​​ a​​ case​​ of​​ carcinoma​​ breast.​​ Which​​ region​​ is​​ most​​ likely​​ involved.

a.​​ Upper​​ Outer​​ Quadrant

b.​​ Lower​​ Inner​​ Quadrant

c.​​ Lower​​ oute​​ quadrant

d.​​ Upper​​ inner​​ quadrant

Ans.​​ A

 

9.​​ Breast​​ usually​​ does​​ not​​ receive​​ blood​​ supply​​ from:

a.​​ Axillary

b.​​ Subclavian

c.​​ Thoracic​​ aorta

d.​​ Musculophrenic

e.​​ Thoraco-acromial

Ans.​​ D

 

10.​​ Which​​ does​​ not​​ form​​ post​​ relation​​ of​​ mammary​​ gland

a.​​ Pecoralis​​ major

b.​​ Pecoralis​​ minor

c.​​ Serratus​​ anterior

d.​​ Rectus​​ abdominis

e.​​ Latissimus​​ dorsi

Ans.​​ D

 

11.​​ A​​ 32​​ year​​ old​​ woman​​ notices​​ a​​ rock​​ hard​​ lump​​ in​​ her​​ breast.​​ She​​ is​​ diagnosed​​ with​​ breast​​ cancer,​​ and​​ undergoes​​ a​​ mastectomy​​ during​​ the​​ procedure,​​ the​​ surgeon​​ notes​​ that​​ the​​ breast​​ tumor​​ has​​ spread​​ to​​ involve​​ the​​ muscle​​ layer​​ immediately​​ deep​​ to​​ the​​ breast.​​ Which​​ muscle​​ is​​ involved:

a.​​ External​​ oblique

b.​​ Pectoralis​​ major

c.​​ Platysma

d.​​ Rectus​​ abdominis

e.​​ Sternocledomastoid

Ans.​​ B

 

12.​​ Major​​ Breast​​ lymph​​ nodes​​ parallel

a.​​ Along​​ Axillary​​ vessels​​ to​​ apical​​ nodes.

b.​​ Along​​ intercostal​​ vessels​​ to​​ posterior​​ thoracic​​ node

c.​​ Along​​ internal​​ thoracic​​ vessels​​ to​​ internal​​ thoracic​​ nodes

Ans.​​ C

 

13.​​ Regarding​​ breast,​​ which​​ is​​ not​​ true

a.​​ Mainly​​ supplied​​ by​​ internal​​ thoracic​​ artery

b.​​ Submammary​​ area​​ is​​ relatively​​ avascular

c.​​ Axillary​​ tail​​ drain​​ into​​ posterior​​ axillary​​ lymph​​ nodes

d.​​ Is​​ a​​ halocrine​​ gland

Ans.​​ A

 

14.​​ the​​ mammary​​ gland

A.​​ Consists​​ of​​ fifteen​​ to​​ twenty​​ lobes​​ connected​​ together​​ by​​ ducts​​ and​​ loose​​ connective​​ tissue

B.​​ Consists​​ of​​ tubo-alveolar​​ type​​ of​​ glands.

C.​​ Contains​​ sebaceous​​ gland​​ in​​ areola

D.​​ During​​ pregnancy,​​ consists​​ of​​ lactiferous​​ ducts​​ and​​ secretory​​ alveoli

E.​​ Extends​​ vertically​​ from​​ second​​ to​​ sixth​​ rib

Ans.​​ A​​ +​​ E​​ (both​​ correct???)

 

15.​​ regarding​​ mammary​​ glands​​ the​​ following​​ statements​​ are​​ true​​ except

A.​​ Infiltration​​ of​​ lactiferous​​ ducts​​ by​​ cancer​​ cells​​ result​​ in​​ fixity​​ of​​ gland​​ and​​ puckering​​ of​​ the​​ skin

B.​​ Peau'd​​ orange​​ is​​ due​​ to​​ obstruction​​ of​​ cutaneous​​ lymphatics​​ by​​ cancerous​​ cells

C.​​ Pectoralis​​ major,​​ serratus​​ anterior​​ and​​ external​​ oblique​​ are​​ in​​ deep​​ relation​​ to​​ gland

D.​​ The​​ connection​​ of​​ posterior​​ intercostal​​ vein​​ with​​ the​​ vertebral​​ plexus​​ of​​ veins​​ provides​​ a​​ route​​ for​​ cancerous​​ spread​​ to​​ bones

E.​​ The​​ retro​​ mammary​​ space​​ makes​​ the​​ breast​​ freely​​ movable

Ans.​​ A

 

16.​​ lymphatics​​ from​​ the​​ lateral​​ quadrant​​ of​​ the​​ breast​​ mainly​​ drain​​ into​​ the

A.​​ Inferior​​ deep​​ cervical​​ lymph​​ node

B.​​ Inter​​ pectoral​​ lymph​​ node

C.​​ Pectoral​​ (anterior)​​ lymph​​ node

D.​​ Retrosternal​​ lymph​​ node

E.​​ Supraclavicular​​ lymph​​ node

Ans.​​ C

 

17.​​ lymph​​ from​​ the​​ breast​​ drains​​ into​​ which​​ of​​ the​​ following​​ lymph​​ node​​ group

A.​​ Anterior​​ pectoral

B.​​ Apical

C.​​ Nodes​​ on​​ anterior​​ abdominal​​ wall

D.​​ Parasternal

E.​​ Supraclavicular

Ans.​​ A

 

18.​​ a​​ 35​​ year​​ old​​ woman​​ presentee;​​ with​​ a​​ palpable​​ swelling​​ in​​ axilla.​​ On​​ examination,​​ the​​ surgeon​​ found​​ the​​ pectoral​​ group​​ of​​ axillary​​ lymph​​ nodes​​ to​​ be​​ enlarged​​ and​​ suspected​​ breast​​ cancer.​​ Which​​ part​​ of​​ the​​ breast​​ is​​ most​​ likely​​ to​​ be​​ having​​ malignancy?

A.​​ Lower​​ and​​ inner​​ quadrant

B.​​ Lower​​ half

C.​​ Nipple

D.​​ Upper​​ and​​ inner​​ quadrant

E.​​ Upper​​ and​​ outer​​ quadrant

Ans.​​ E

 

19.​​ the​​ lymph​​ from​​ the​​ upper​​ lateral​​ quadrant​​ of​​ the​​ breast​​ drains​​ mainly​​ into:

A.​​ Anterior​​ axillary​​ nodes

B.​​ Deltopectoral​​ group​​ of​​ nodes

C.​​ Internal​​ thoracic​​ nodes

D.​​ Lateral​​ axillary​​ nodes

E.​​ Posterior​​ axillary​​ nodes

Ans.​​ A

 

20.​​ A​​ patient​​ recovered​​ from​​ a​​ diagnosed​​ case​​ of​​ viral​​ hepatitis-"a".​​ After​​ Two​​ months​​ liver​​ biopsy​​ was​​ performed​​ as​​ a​​ follow-up.​​ The​​ most​​ Likely​​ finding​​ would​​ be:

A.​​ Coarsely​​ nodular

B​​ finely​​ nodular

C​​ hepatic​​ fibrosis

D.​​ Histoldgically​​ nonnal

E.​​ Increased​​ fibrous​​ tissue​​ in​​ portal​​ areas

Ans.​​ D

 

21.​​ Axillary​​ lymph​​ nodes​​ were​​ enlarged​​ in​​ a​​ female​​ with​​ breast​​ Carcinoma.​​ Histological​​ examination​​ revealed​​ no​​ metastatases.​​ The

Likely​​ process​​ in​​ this​​ case​​ is

A.​​ Granulomatous​​ change

B.​​ Lymphadenitis

C.​​ Lymphatic​​ obstruction

D.​​ Para-cortical​​ hyperplasia

E.​​ Sinus​​ histiocytosis

Ans.​​ B

 

22.​​ A​​ ynung​​ lady​​ came​​ to​​ the​​ laboratory​​ with​​ her​​ mother's​​ Histologica​​ report​​ showing​​ breast​​ cancer.​​ Now​​ she​​ wants​​ to​​ Know​​ her​​ genetic​​ predisposition​​ toward​​ the​​ same.​​ The​​ most​​ Applicable​​ molecular​​ biological​​ tool​​ would​​ be:

A.​​ Brca​​ 1​​ &​​ 2​​ gehe​​ mutation​​ test

B.​​ Fine​​ needle​​ aspiration​​ for.cytology

C​​ histopathological​​ biopsy

D.​​ Mammography

E​​ p​​ 53​​ gene​​ mutation​​ test

Ans.​​ A

 

23.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ is​​ we​​ most​​ likely​​ risk​​ factor​​ of​​ Carcinom​​ breast,

A.​​ Duct​​ papilloma

B.​​ Family​​ history

C.​​ Fibroadenoma​​ breast

D.​​ Fibrocystic​​ disease

E.​​ Multiple​​ pregnancies

Ans.​​ B

 

24.​​ A​​ child​​ died​​ of​​ severe​​ acute​​ pneumonia.​​ At​​ autopsy​​ lung​​ Showed​​ several​​ warthin-finkeldey​​ giant​​ cells​​ having​​ many​​ Nuclei.​​ Most​​ likely​​ causitve​​ organism​​ would​​ be:

A.​​ Cytomegalo​​ virus

B.​​ Ebola​​ virus​​ 

C.​​ Measles​​ virus

D.​​ Pneumocystis​​ carinii​​ 

E.​​ Rubella​​ virus​​ 

Ans.​​ C.​​ Wartin-Finkeldeycell​​ (syncytial​​ giant​​ cell)​​ is​​ a​​ type​​ of​​ giant​​ multinucleated​​ cell,​​ found​​ in​​ the​​ hyperplastic​​ lymph​​ nodes​​ early​​ in​​ the​​ course​​ of​​ measles.

 

25.​​ The​​ most​​ likely​​ cause​​ of​​ atrophy​​ of​​ breast​​ in​​ adult​​ female​​ is​​ Due​​ to​​ deficiency​​ of:

A.​​ Both​​ oestrogen​​ &​​ progesterone

B.​​ Gonadotrophin

C.​​ Growth​​ hormone

D.​​ Oestrogen

E.​​ Progesterone

Ans.​​ A

 

26.​​ A​​ 40​​ year​​ old​​ female​​ had​​ a​​ breast​​ lump​​ removed.​​ Histological​​ Examination​​ revealed​​ an​​ invasive​​ ductal​​ carcinoma.​​ The​​ tumor​​ size​​ Was​​ of​​ 6cm.​​ Skin​​ was​​ involved​​ and​​ four​​ axillary​​ lymph​​ nodes​​ were​​ Postive.​​ This​​ tumor​​ was​​ labelled​​ as​​ high​​ grade​​ carcinoma​​ because​​ of:

A.​​ Invasion​​ beyond​​ the​​ duct

B​​ lymph​​ node​​ involvement

C​​ pleomorphism​​ of​​ cells

D​​ size​​ of​​ tumor

E​​ skin​​ involvement​​ 

Ans.​​ C

 

 

27.​​ Regarding​​ mammary​​ glands​​ all​​ are​​ true​​ exept​​ that

A.​​ Infiltration​​ of​​ lactiferous​​ ducts​​ by​​ cancer​​ cells​​ result​​ in​​ fixity​​ of​​ gland​​ and​​ puckering​​ of​​ the​​ skin

B.​​ Peau'd​​ orange​​ is​​ due​​ to​​ obstruction​​ of​​ cutaneous​​ lymphatics​​ by​​ cancerous​​ cells

C.​​ Pectoralis​​ major,​​ serratus​​ anterior​​ and​​ external​​ oblique​​ are​​ in​​ deep​​ relation​​ to​​ gland

D.​​ The​​ connection​​ of​​ posterior​​ intercostal​​ vein​​ with​​ the​​ vertebral​​ pltxus​​ of​​ veins​​ provides​​ a​​ route​​ fur​​ cancerous​​ spread​​ to​​ bones

E.​​ The​​ retro​​ mammary​​ space​​ makes​​ the​​ breast​​ freely​​ moveable

Ans.​​ A

 

For​​ updates​​ about​​ “FCPS​​ Pretest​​ Series”​​ books,​​ visit​​ us​​ at:​​ Facebook.com/FCPSpretest

Be nice whenever possible. It is always possible.