Endocrinology Pharma MCQs (For FCPS Part 1)

Endocrinology Pharma MCQs (for FCPS Part 1)

1. Diabetic patient using Roziqurazone and metformin. Which investigation should be done for follow up

a. Lipid profile + Renal profile

b. Renal profile + Hepatic profile

c. Renal profile + Hepatic profile + Cardiac

.

Ans. C. THIAZOLIDINEDIONES (e.g., rosiglitazone) cause:

.

  • Hepatotoxicity
  • Cardiac failure

    .

    BIGUANIDES (e.g., metformin) cause:

    .

  • Lactic acidosis (that’s why they are contraindicated in renal failure)

    .

    2. Most common side effect of biquanide is

    a. Hypoglycemia

    b. Diarrhora and fitulence

    c. Eleveted ALT

    d. Thrombocytopenia

    e. Facial flushing following alchohal intake

.

Ans. B

.

  • The most common side effect of biguanides is GI upset.
  • The most serious side effect of biguanides is lactic acidosis.

    .

    3. 40YRS Male is 15kg overweight and his blood sugar is 20mmol.Which treatment in addition to diet and excirse should be given

    a. Biguanides

    b. Glybenclamide

    c. Acarbose

.

Ans. A. Biguanides (such as metformin) are first line therapy for type II diabetes mellitus.

.

4. A diabetic with hyper osmolar coma should be given

a. INH insulin

b. Regular

c. Lente

d. None of above

.

Ans. B. The two fatal complications of diabetes mellitus are:

.

  • Diabetes ketoacidosis
  • HONK (hyperosmolar non-ketotic diabetic coma)

    .

    In both conditions, regular (short acting) insulin is given.

    .

    5. In Old obese Diabetic who is newly diagnosed, choice of treatment will be

    a. Biguanides

    b. Biguanides plus sulphonylurea

    c. Insulin

    d. b and c

.

Ans. A. Biguanides (e.g. metformin) are the drug of first choice for type II diabetes mellitus.

.

6. Which drug is safe in hyperthyroid pregnant lady

a. Beta blockers

b. Diazepam

c. Propylthiouracil

d. Carbamazipine

.

Ans. C. Both PTU and methimazole can cross placenta but PTU is comparatively safer in pregnancy because it is extensively protein bound and does not cross placenta easily.

.

7. A 20 yr old girl with type 1 diabetes is brought to emergency in semi comatosed condition. An injection of insulin given to her will raise her

a. Blood sugar level

b. PH of blood

c. Urinary excretion of ketones

.

Ans. B.

.

  • Breakdown of fats results in formation of acetyl Co.A in the liver which is a substrate for formation of ketone bodies. As ketone bodies are acidic, they decrease Ph of the body.
  • Insulin inhibits breakdown of fats, thus decreasing formation of ketones and hence, increasing body Ph.

    .

    8. Hormone replacement therapy following adrenalectomy is necessary which of the following can cause death

    in absence of hormone replacement therapy:

    a. Aldosterone

    b. Corticosterone

    c. Cortisol.

    d. ACTH

.

Ans. A. ALDOSTERONE: Deficiency of aldosterone results in shock and death. Hence, aldosterone is necessary for life.

.

CORTISOL: One can live without cortisol under normal conditions, but death may result in the absence of cortisol in stressful conditions.

.

9. Mechanism of action of propylthiouracil

a. Inhibition Iodine pump

b. Blocks the synthesis of thyroid hormone

c. Blocks the synthesis of thyroglobulin

d. Inhibits hormone release

e. Decreases TSH

.

Ans. B. Propylthiouracil blocks the synthesis of thyroid hormone by blocking the enzyme “thyroid peroxidase”.

.

10. If a patient is on long term corticosteroid therapy, she wil most probably have increased risk of

a. Repeated infections

b. Decrease wound healing

c. Osteoporosis and fractures

d. Osteopetrosis

.

Ans. C

.

11. Patient has exophthalmos and his T3 and T4 are increased. What is the option for treatment of exophthalmos

a. Drugs blocking the action of T4

b. Drugs blocking T lymphocytes

c. Hypophysectomy

d. Administration of testosterone

e. Partial parathyroidectomy

.

Ans. B

.

12. Treatment of diabetes in pregnant lady is

a. Sulphonyl urea

b. Insulin

c. Biguanides

d. Suphonylurea and biguanides

.

Ans. B. DM 1 = Diet + Insulin ± Oral drugs

.

DM 2 = Diet + Oral ± Insulin

.

Gestational DM = Diet ± Insulin

.

13. Following are the second line drugs for treatment of Rheumatoid arthritis except

A. Antibiotics

B. Antimalarial drugs

C. Intrarticular gold

D. Penicillamine

E. Sulphasalazine

.

Ans. A

.

14. Propanolol acts as an anti thyroid drug because it

A. Blocks beta receptors

B. Increases the formation of

C. Is antiadrenergic

D. Reduces iodine trapping

E. Stabilizes t4

.

Ans. B

.

15. in pancreatic fistula somotostatin helps by

A. Decreasing the output of secretions

B. Inceasing the ph of secretions

C. Increasing the blood flow of the gland

D. Inhibiting the enzymes

E. Releiving pain

.

Ans. A

.

16. the second line drugs for treatment of rheumatoid arthritis Include all of the following except;

A. Antibiotics

B intimalarial drugs

C. Intramuscular gold

D. Penicillarnirie

E. Sulphasalazine

.

Ans. A

.

17. a 50-year old banker has been taking salbutamol, ibuprofen and Prednisolone for ten months and diazepam for seven days for His bronchial asthma and arthritis. He was hit by the closing Door of elevator in his office building on the upper arm Resulting in the fracture of his humerus. This fracture without Major trauma could have occuredbecause of

A. Arthritis

B. Diazepam

C. Ibuprofen

D. Prednisolone

E. Salbutamol

.

Ans. D

.

18. A 50 year old semi comatose diabetic patient has blood sugar of 650mg%. The insulin of choice for emergency treatment of this Patient is

A. Lente

B. Nph

C. Protamine zinc

D. Soluble regulara

E. Ultra lente

.

Ans. D

.

19. A middle aged patient, with Bronchial Asthma is receiving predinisione, Salbutamol & Ketotifien a other antiasthmatic treatment. He develops the fracture of his right humerus In striking with the lift door. Which of the following drugs is the culprit for this fracture With a trivial trauma?

A. Predinislone

B. Salbutamol

C. Pholcodine

D. Ketotifen

.

Ans. A

.

20. A pregnant lady of 15 weeks developed thyrotoxicosis which drug is treatment of Choice

A) beta Worker

B) Pm

C) Mg504

.

Ans. B

.

21. Mechanism of action of Propyl Thio Uracil (PTU), ant thyroid drug

A) Inhibits iodide pump

B) Blocks the synthesis of thyroid hormone

C) Blocks the synthesis of thyroglobulm

D) Inhibits hormone release

E) Controls hypothalamic temperature set point

.

Ans. B

.

22. Action of rosigtitazone

A. Increase uptake of glucose in myocytes and adipocytes

B. It has good effect in lipid metabolism

C. Increase glucose uptake by hepatocytes

D. It decrezzos the activity of PPAR-gamma enzyme

.

Ans. A

.

23. Regaring metfromin

A. Doesn’t cause hypoglycemia

B. Shouldn’t be given with sulphonyturea

C. Shouldn’t be given in obese person

D. Has no adverse effect in GEE

.

Ans. A

.

24. A lady having Sl-E which was not controlled by other drugs is prescribed with.steroids

For chronic use what should she do to prevent osteoporosis

A. Steroids should be given in pulsatile manner

B. Gonadotrophins should be given

C. Protein diet should be increased to Prevent the catabolism

D. Decrease Ca to prevent the stones

.

Ans. A

.

25. Diabetic patient using roziglitazone and metforrnin. Which investigation for Follow up

A. Lipid profile + Renal profile

B. Renal profile + Hepatic profile

C. Renal profile + Hepatic profile • Cardiac

.

Ans. C

.

26. A 40 yr old diabetic patient comes to you with blood sugar of 20 rrunoles/lit, there is no Complication. What is the best initial treatment along with exercise and diet.

A. Beguanides

B. Suiphonyl ureas

C. Insulin

D. A + B

E. Acarbose

.

Ans. A

.

27. A Patient with glucose 20mml/d1 type-II diabetic what is initial management beside Islet and exercise

A. Metformin

B. Insulin

C. Sulfonyturea metforrn in

D. Metformin • insulin

.

Ans. A

.

28. A40 year old diabetic patient comes to you with blood sugar of 20 mm1/fit, there is no Complication what Is the best initial treatment along with exercise and diet.

A. Beguanides

B. Sulphonyi ureas

C. Insulin

D. MB

E. Ararbose

.

Ans. A

.

29. Most common side effect of biguanides:

A. Hypoglycemia

B. Dinhea and flatulence

C. Elevated alt

D. Thrunixicytopenia

C. Facial flushing following alcohol inatake

.

Ans. B

.

30. Which antithyrold drug is given during Pregnancy?

a) Propylthiouracil

b) Thyroxine

c) Tnicdothyroxine

.

Ans. A

.

31. PG in inflammation are damned by:

a. aspirin

b. corticosteroids

c. phosphodiesterase inhibitors

.

Ans. B

.

32. PG released in inflammation are inhibited by:

a. aspirin

b. corticostcroids

C. serotonin

.

Ans. B

.

.

.

.

Be nice whenever possible. It is always possible.