GIT Pharma MCQs (FCPS Part 1)

GIT Pharma MCQs (FCPS Part 1)

 

1. Difference b/w cimetidine and ranitidine is that ranitidine

a. Is less effective

b. Has less CNS side effects

c. Has decrease gastric motility

d. Has more CNS effects

.

Ans. B. Cimetidine can cross the blood brain barrier while ranitidine can not.

.

2. Which among the following anti emetic has maximum bioavalability

a. Ondansteron

b. Cyclizine

c. Droperidol

d. Metoclopramide

e. PPorcholrperazine

.

Ans. D. Odansetron has 60% bioavailabilty; metoclopramide has 80% bioavailability.

.

3. Drug of choice for acute pancreatitis is

a. Pethidine.

b. Morphine.

c. Paracetamol

.

Ans. A. Pethidine is the drug of choice for acute pancreatitis. Note that morphine is contraindicated in acute pancreatitis.

.

4. Warfarin effect is increased by

a. Cimetidine

b. Propanolol

c. Heparin

d. None of above

.

Ans. A. Warfarin is metabolized by cytochrome P450 in the liver. Cimetadine inhibits cytochrome P450, thus decreasing the metabolism and increasing the effect of any drug which is metabolized by cytochrome P450, including warfarin.

.

5. Drug that decreases the tone of lower esophageal sphincter & increases gastric emptying is

a. Metaclopromide.

b. Mosa pride

c. Cisa pride

.

Ans. A

.

6. A CLD patient presents with Haematemesis. The preferred immediate treatment is

a. Octeriotide

b. Vit K

c. Formed Platelet Conc.

d. PPI

e. Whole blood

.

Ans. A

.

7. Acid suppression is done by blocking:

a. H2 Receptor.

b. H1 receptor

c. Both a and b

.

Ans. A

.

8. H-K-ATPase pump is blocked by

a. Omeprazole

b. Cimetidine

c. Bismuth

d. None of above

.

Ans. A

.

9. Gastroparesis treatment is

a. Metoclopramide

b. Cisapride

c. Mosa pride

.

Ans. A

.

10. Diabetic patient taking oral hypoglycemic drugs complain of abdominal fullness. Which drug can be given to decrease

qastropresis

a. Omeprazol

b. Cimetidine

c. Antacids

d. Metclopramide

.

Ans. D

.

11. A 21 year old having severe Ulcerative Colitis. Which of the following is indicated

a. Azathioprine

b. IV Corticosteroides

c. Sulfasalazine

d. None of above

.

Ans. B

.

12. Which one of the following is a PPI

a. Omeprazole.

b. Cimetidine

c. Metoclopramide

.

Ans. A

.

13. H2 blockers

a. Decrease HCL secretion

b. Delay gastric emptying

c. Increase HCL

d. None of above

.

Ans. A

.

14. Regarding anti-emetics

a. Ondansterone is effective in cytotoxicity induced vomiting more than metoclopramide

b. Metoclopramide bioavailabilty is less

c. Metoclopramide no role in gatroparesis

d. None of above

.

Ans. A. If chemotherapy-induced vomiting is not controlled by metoclopramide, odansetron should be given.

.

15. In a patient taking oral contraceptive, the chance of pregnancy increases after taking any of the following drugs except:

a. Phenytoin

b. Carbamazepine

c. Ampicillin

d. Cimetidine

.

Ans. D. Cimetidin is antiandrogenic, i.e., it inhibits ovulation and pregnancy.

.

16. Proton pump inhibitors are most effective when

a. Given before meals

b. Given with meals

c. Along with an H2 blocker

d. Given after meals

.

Ans. A

.

17. Which drug is not acetylated.

a. INH

b. Dapsone

c. Hyderalazine

d. Metoclopropamide

.

Ans. D

.

18. Frequent adverse effect of cimitidine is :

a. Inhibits hepatic metabolism/enzyme

b. Agranulocytosis

c. Anti-estrogenic effect

d. Hypertension

e. SLE

.

Ans. A

.

19. Which antacid causes slow gastric emptying

a. Aluminium hydroxide

b. Calcium corbonate

c. Magnesium hydroxide

d. NaHCO3

.

Ans. A

.

20. If cimetidine and sucralfate are given together, effect wil be

a. Decrease absorption

b. Antagonize effects

c. Inhibit function

d. Delayed effect

.

Ans. A

.

21. extrapyramidal side effects are seen with

A. Chlorambucil

B. Chloramphenicol

C. Chlorpheniramine

D. Chlorproprarnide

E. Metoclopramide

.

Ans. E

.

22. in a patient of peptic ulcer, truncal vagotomy will reduce the Ga secretion by

A. 0 – 15%

B. 1 b – 30%

C. 31 -50%

D. 51 – 70%

E. 71 – 90%

.

Ans. C

.

23. prolonged use of drug which does not cause gynaecomastia is

A. Cimetidine

B. Digoxin

C Famopsin

0. Largectil

E. Marzine

.

Ans. E

.

24. a 20 year old man was prescribed a medicine by his family Physician. He was brought to the hospital complaining r…/f Muscle stiffness and had generalized increased muscle tone. The drug most probably prescribed was

A. Chlorpropamide

B. Frusemide

C. Glibenclamide

D. Metaclopramide

E. Procainamide

.

Ans. D

.

25. a 25 year old office worker had experienced continousnaus.ia And repeated vomiting while travelling by air for the first tit ie About six months ago. He is again planning to travel by air ne :t Week and wants you to prescribe some drug which will preveit The same sickness. Which of the following drugs you would Recommend to this person to be taken before the start df Journey

A. Bromopheniramine

B. Chlorpheniramine

C. Cvclizine

D. Diazepam

E. Thioridazine

.

Ans. C

.

26. A patient taking dmetidine, already on warfarin therapy, develops increased bleeding time. Which of the following regarding action of cimetidine on warfarin?

A. It decreases clearance of warfarin from liver

B. It inhibits conversion of prothromobin to thrombin

C. It decreases metabolism of warfarin

D. It decreases absorption of warfarin

.

Ans. C

.

27. A 3.5 years old female was suffered from motion sickness while traveling from Karachi to Saudi Arabia six months back. Now again she is planning for journey to Dubai. Which Of the following drugs will- be best for her to prevent motion sickness again

A: Diazepam

B. Neostigmine

C. Cyclizine

D. Chloropromazine

E. Haloperidote

.

Ans. C

.

28. All are H2 blockers except one

A. Cernitidine

B. Ranitidine

C. Nizatidine

D. Famotidine

E. Terfenadine

.

Ans. E

.

29. Which of following drug is H. /.K pump m

A. Cimitidine

B. Omeprazote

C. Ran:Mine

D. Sucrevete

E. Amantldine

.

Ans. B

.

30. A person with cirrhosis , hematamesis Et bleeding. What is the drug of choice

A. IN: Octeroide

B. Inj: Omeprazole

C. Inj: Vasopression

C. Inj: transmit Acid

.

Ans. A

.

31. Drug given in gastroparesis in Diabetes mellitus

A. Rnetoctopromide

B. Loperamide

C. Thallidomide

.

Ans. A

.

32. Warfarin effect is increased when it is given along with

A. Rifampan

B. Cimitidine

C. INH

D. Phenytion

E. Ca.rmazipine

.

Ans. B

.

33. Frequent adverse effect of cimetidine is :

A. Inhibits hepatic metabolism/en/me

8. Agranutocytosis

C. Anti.estrogemo effect

D. Hypertension

E. Ste

.

Ans. A

.

34. Antacid causing slow gastric emptying:

A. Aluminium oh

B. Calcium co3

C. Magnesium oh

D. Na Wort)

.

Ans. A

.

35. Mechanism of action of ondansetrone:

A. Prokinetic

B. S Ht3 receptor

C. Dopamine antagonist at central chernorecptor zone

.

Ans. B

.

36. Warfarin, effect is increased by

a. Cimetidine

b. raniditide

c. omeprazole

d. quinolone

.

Ans. A

.

.

.

.

Be nice whenever possible. It is always possible.