Haematology and Oncology Pharma MCQs (FCPS Part 1)

Haematology and Oncology Pharma MCQs (FCPS Part 1)

 

1. Which of the following drug is most notorious for causing renal toxicity

a. Cisplatin

b. Cyclophosphamide

c. Vincristine

d. Blephamide

.

Ans. A

.

2. What is the drug of choice for DVT in first trimester of pregnancy

a. Aspirin

b. Heparin

c. Warfarin

d. Indomethacin

e. Mefanamic acid

.

Ans. B

.

3. Warfarin affects which one of the following

a. Factor VIII

b. Factor III

c. Prothrombin

d. Factor 5

.

Ans. C

.

  • Warfarin decreases the synthesis of factor 2 (prothrombin), 7, 9, 10, protein C and protein s
  • Heparin acts via thrombin and factor 10.

    .

    4. Warfarin first affect

    A. Protein c

    B. Factor 7

    .

    Ans. A


    5. Regarding chemotherapy all are true except:

    a. Often multi therapy is not curative

    b. Require daily dosing of multiple drugs for long time

    c. Multitherapy is given to decrease drug resistance

    d. All of above

.

Ans. B

.

6. Heparin will inhibit:

a. Clot propagation.

b. Clot organization.

c. Clot retraction

.

Ans. A

.

7. Anticoagulants are indicated in all except

a. Thrombocytopenia

b. Cerebral infarction

c. Prolong bed rest

d. DVT

.

Ans. A

.

8. Regarding Vitamin k deficiency ,following is unusual:

a. Coumarin therapy

b. Bile duct obstruction

c. Red meat ingestion

d. In newborn due to lack of transport through placenta

.

Ans. C

.

9. Histamine and heparin released by

a. Basophils

b. Neutrophils

c. Lymphocytes

d. None of above

.

Ans. A

.

10. Opoid Toxicity causes

a. Nausea & vomiting

b. Psychosis

c. Pin point pupil

d. Respiratory depression

.

Ans. D

.

11. All of the following drugs can cross placenta except:

a. Phenytoin

b. Diazepam

c. Morphine

d. Heparin

.

Ans. D. Warfarin can cross placenta. So, its contraindicated in pregnancy. In contrast, heparin can not cross placenta; so it can be given during pregnancy. MNEMONIC: Be happy with heparin; don’t war with warfarin.

.

12. Which of the following drugs does not cross the placenta

a. Carbimazole

b. Heparin

c. Diazepam

d. Phenytoin

.

Ans. B

.

13. Which of the following drugs is recommended for the treatment of Heparin Induced thrombocytopenia

a. Abciximab

b. Lepirudin

c. Warfarin

d. Alteplase

.

Ans. B

.

14. True about Heparin is all except

a. Causes Alopecia

b. Acts through AT Ill

c. Increase Lipoprotein lipase

d. Causes Hypokalemia

.

Ans. D

.

15. Antimetabolite that can be used for the treatment of some oncology:

a. Methotraxate

b. Azathioprim

c. 5 Flourouracil

d. Cytarabine

.

Ans. A

.

16. Heparin acts on:

a. Antithrombin III

b. Thrombin

c. Xa

d. XII

.

Ans. A

.

17. when heparin is given to a patient with venous thrombosis, it Will prevent

A. Dissolution

B embolization

C. Inflammation

D. Organization

E. Propagation

.

Ans. E

.

18. a 32 year old pregnant woman is told by her physician to avoid Taking aspirin, because it affects

A. Activated partial thrornboplastintiem

B. Bleeding time

C. Platelet count

D. Prothrornbin time

E. Thromboplastin time

.

Ans. B

.

19. A patient is on DMARDS for 10 years now presents with shortness of breath, on pulmonary Function tests, restrictive patter Found, which drug cause such condition:

A. Cyclophosphamide

B. Cyclosporin

C. NSAID

D. Aspirin

E. Methotrexate

.

Ans. E

.

20. A middle aged female of rheumatoid arthritis taking a modifying drug, develops the M.C.V of 116. Which drug is most likely the causative agent?

A. Methotrexate

B. Pencillamine

C. Gold

D. Doxorubicin

E. Chforoquine

.

Ans. A

.

21. A patient is on oral anticoagulant therapy. Which of the following investigations will best Monitor the response of this therapy?

A. Prothrombin time

B. Activated partial thrornboplasin time

C. Bleedino time

D. Serum fibnnogen level

.

Ans. A

.

22. A pt with hormonal therapy, n metastatic carcinoma cause

A. Apoptosis

B. Atrophy

C. Hypertrophy

D. Necrosis

E. Degeneration

.

Ans. D? A?

.

23. Which drug should be given for ti-irombolysis in acute MI

A. Heparin

B. Aspirin

C. Streptokinase

D. Warfarin

.

Ans. C

.

24. Which of the following Anticancer drug has nerphrotoxic effect

A. Methotrexate

B. Bleomycin

C. Cyciophosphamide

D. Cisplastin

.

Ans. D

.

25. Action of Heparin on thrombus Is that it prevent its

A. Embolism

B. Organization

C. Propagation

.

Ans. C

.

26. Heparin monitored by

A. BT

B. PT

C. CT

D. APTT

.

Ans. D

.

27. Reversal of the anticoagulation effect of warfarin is accomplished most quickly by:

A. Lip

B. Vit k

C. Concentrated factor viii

D. Iv calcium

E. Protamine sulphate

.

Ans. A

.

GYNAE

28. Which of the following is the least likely side effect of Warfarin?

A. Optic neuritis

B. Hypoplasia of nails

C. Pascal bone abnormalities

D. Chondroplasia punctuate

.

Ans. A

.

29. Anticoagulants are indicated in all EXCEPT:

a) Thrornbocytopenia

b) Cerebral infarction

c) Prolong bed rest

d) DVT

.

Ans. A

.

30. Which of the followIng drug is most notorious for causing renal toxicity

A. dsplatin

B. cyclophosphamide

C. vincristine

D. blephamide

.

Ans. A

.

31. What is the drug of choice for DVT In first trimester of pregnancy

A. aspirin

B. heparin

C. warfarin

D. indomethacin

E. mefanamic acid

.

Ans. B

.

.

Be nice whenever possible. It is always possible.