Lower Limb Anatomy MCQs

These MCQs are taken from the book “FCPS Pretest Series – Anatomy”. If you want to order this book, click here (link will open in a new tab)

 

Lower​​ Limb

 

1.​​ Wall​​ of​​ inquinal​​ canal​​ is​​ not​​ formed​​ by

a.​​ External​​ oblique​​ apponeurosis

b.​​ Lacunar​​ ligament

c.​​ Internal​​ oblique

d.​​ Conjoin​​ tendon

e.​​ Transversalis​​ fascia

Ans.​​ B

 

2.​​ Most​​ anterior​​ structure​​ in​​ popliteal​​ fossa​​ is

a.​​ Popliteal​​ vein

b.​​ Common​​ pproneal​​ nerve

c.​​ Tibial​​ nerve

d.​​ Popliteal​​ artery

Ans.​​ D

 

3.​​ Following​​ does​​ not​​ pass​​ through​​ lesser​​ sciatic​​ foramen:

a.​​ Inferior​​ gluteal​​ vessels

b.​​ Tendon​​ of​​ obturator​​ internus

c.​​ Nerve​​ to​​ obturator​​ internus

d.​​ Pudendal​​ nerve

e.​​ Internal​​ pudendal​​ artery

Ans.​​ A

 

4.​​ Sciatic​​ nerve​​ enters​​ thigh​​ through:

a.​​ Greater​​ sciatic​​ foramen

b.​​ Lesser​​ sciatic​​ foramen

c.​​ Anterior​​ sacral​​ foramen

d.​​ Obturator​​ foramen

e.​​ Posterior​​ sacral​​ foramen

Ans.​​ A

 

5.​​ A​​ 52​​ year​​ old​​ female​​ presents​​ with​​ groin​​ pain.​​ Physical​​ examination​​ reveals​​ a​​ bulge​​ in​​ the​​ groin​​ area​​ immediately​​ medial​​ to​​ the​​ inquinal​​ canal.​​ The​​ physicion​​ suspects​​ that​​ the​​ patient​​ has​​ femoral​​ hernia​​ containing​​ a​​ loop​​ of​​ small​​ intestine.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ structures​​ is​​ located​​ immediately​​ medial​​ to​​ the​​ hernia​​ sac:

a.​​ Femoral​​ artery

b.Femoral​​ nerve

c.​​ Femoral​​ vein

d.lnferior​​ epigastric​​ artery

e.​​ Lacunar​​ ligament

Ans.​​ E

 

6.​​ Deep​​ ring​​ is​​ an​​ opening​​ in

a.​​ Fascia​​ transversalis

b.​​ Transversus​​ abdominis

c.​​ Conjoint​​ tendon

d.​​ External​​ oblique​​ aponeurosis.

Ans.​​ A

 

7.​​ Superficial​​ inguinal​​ ring​​ is​​ in

a.​​ Fascia​​ transversalis

b.​​ Transversus​​ abdominis

c.​​ Internal​​ oblique​​ aponeurosis

d.​​ Inguinal​​ ligament

e.​​ External​​ oblique​​ aponeurosis

Ans.​​ E

 

8.​​ The​​ femoral​​ ring​​ is​​ bounded​​ by​​ the​​ following​​ structures​​ except:

a.​​ Femoral​​ vein

b.​​ Inguinal​​ ligament

c.​​ Femoral​​ artery

d.​​ Lacunar​​ ligament

Ans.​​ C

 

9.​​ What​​ is​​ most​​ medial​​ in​​ the​​ femoral​​ triangle

a.​​ Lymphatics

b.​​ Nerve

c.​​ Vein

d.​​ Artery

Ans.​​ A

 

10.​​ Femoral​​ canal​​ is​​ formed​​ by​​ what​​ fascias

a.​​ Fascia​​ Lata​​ +​​ memberenous​​ Layer

b.​​ Facia​​ transversalis​​ and​​ fascia​​ iliaca

c.​​ Transversus​​ abdominus​​ and​​ fascia​​ iliaca

d.​​ Fascia​​ iliaca​​ and​​ membranous​​ layer

Ans.​​ B

 

11.​​ In​​ femoral​​ sheath​​ which​​ is​​ most​​ lateral​​ structure.

a.​​ Vein

b.​​ Artery

c.​​ Nerve

d.​​ Lymph​​ node.

Ans.​​ C

 

12.​​ The​​ structure​​ which​​ does​​ not​​ passes​​ through​​ greater​​ sciatic​​ foramen​​ is

a.​​ Inferior​​ gluteal​​ vessels

b.​​ Obturator​​ internus​​ muscle

c.​​ Piriformis​​ muscle

d.​​ Superior​​ gluteal​​ vessels

Ans.​​ B

 

13.​​ The​​ lateral​​ boundary​​ of​​ femoral​​ canal​​ is​​ formed​​ by:

a.​​ Lacunar​​ ligament

b.​​ Femoral​​ ligament

c.​​ Femoral​​ vein

d.​​ Femoral​​ nerve

Ans.​​ C

 

14.​​ The​​ greater​​ sciatic​​ foramen​​ transmits​​ all​​ of​​ the​​ following​​ except

a.​​ Sciatic​​ nerve

b.​​ Tendon​​ of​​ obturator​​ internus

c.​​ Inferior​​ gluteal​​ nerve

d.​​ Pudendal​​ nerve

Ans.​​ B

 

15.​​ All​​ of​​ the​​ following​​ are​​ contents​​ of​​ adductor​​ canal​​ except

a.​​ Femoral​​ vein

b.​​ Saphenous​​ nerve

c.​​ Femoral​​ nerve

d.​​ Terminal​​ part​​ of​​ femoral​​ artery

Ans.​​ C

 

16.​​ Femoral​​ hernia​​ lies

a.​​ Above​​ and​​ medial​​ to​​ pubic​​ tubercle

b.​​ Below​​ and​​ lateral​​ to​​ pubic​​ tubercle

c.​​ In​​ obturator​​ canal

Ans.​​ B

 

17.​​ All​​ of​​ the​​ following​​ are​​ related​​ to​​ popliteal​​ fossa​​ except

a.​​ Saphenous​​ nerve

b.​​ Popliteal​​ vessels

c.​​ Common​​ peroneal​​ nerve

d.​​ Small​​ saphenous​​ vein

Ans.​​ A

 

18.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ is​​ true

a.​​ Piriformis​​ attach​​ to​​ inferion​​ trochanter

b.​​ Sciatic​​ nerve​​ passes​​ through​​ superior​​ sciatic​​ foramen

c.​​ Pudendal​​ nerve​​ pass​​ through​​ greater​​ sciatic​​ foramen

d.​​ Piriformis​​ present​​ in​​ greater​​ sciatic​​ foramen

Ans.​​ B

 

19.​​ Least​​ likely​​ for​​ femoral​​ canal

a.​​ Vein​​ lies​​ laterally

b.​​ Lacunar​​ ligament​​ is​​ on​​ lateral

c.​​ Inguinal​​ ligament​​ is​​ anterior

d.​​ Posteriorly​​ pectineal​​ ligament

Ans.​​ B

 

20.​​ Which​​ structure​​ is​​ not​​ related​​ to​​ inguinal​​ canal:

a.​​ Inguinal​​ ligament

b.​​ Conjoint​​ tendon

c.​​ Lacunar​​ ligament

d.​​ External​​ oblique​​ aponeurosis

e.​​ Rectus​​ abdominis

Ans.​​ E

 

21.​​ Not​​ true​​ regarding​​ conjoint​​ tendon:

a.​​ Bulge​​ out​​ in​​ direct​​ inguinal​​ hernia

b.​​ Attached​​ laterally​​ to​​ pectineal​​ ligament+pubic​​ turbercle

c.​​ Attached​​ to​​ inguinal​​ ligament

d.​​ Form​​ roof​​ of​​ inguinal​​ canal

Ans.​​ B

 

22.​​ The​​ muscle​​ involved​​ in​​ unlocking​​ of​​ knee​​ joint​​ is:

a.​​ Popliteus

b.​​ Rectus​​ femoris

c.​​ Plantaris

d.​​ Soleus

e.​​ semitendinosus

Ans.​​ A

 

23.​​ A​​ lady​​ suffered​​ an​​ injury​​ in​​ RTA​​ and​​ became​​ unable​​ to​​ flex​​ both​​ her​​ leg​​ and​​ thigh.​​ The​​ muscle​​ most​​ likely​​ affected​​ is

a.​​ Biceps​​ femoris

b.​​ Rectus​​ femoris

c.​​ Semimebranosus

d.​​ Sartorius

e.​​ Semitendinosus

Ans.​​ D

 

24.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ muscles​​ is​​ flexor​​ at​​ hip​​ and​​ extensor​​ at​​ knee:

a.​​ Sartorius.

b.​​ Rectus​​ femoris.

c.​​ Bicep​​ femoris

d.​​ Plantaris

Ans.​​ B

 

25.​​ Patient​​ came​​ after​​ 1​​ day​​ of​​ RTA​​ with​​ complain​​ of​​ unable​​ to​​ stand​​ up​​ after​​ sitting.​​ The​​ likely​​ injured​​ muscle​​ is

a.​​ Gluteus​​ Maximus

b.​​ Gluteus​​ Minirnus

c.​​ Sartorius

d.​​ Gracilis

e.​​ Quadratus​​ Femorus

Ans.​​ A

 

26.​​ Gluteus​​ medius​​ is​​ supplied​​ by

a.​​ Superior​​ gluteal​​ artery

b.​​ Inferior​​ gluteal​​ artery

c.​​ Obturator​​ artery

d.​​ Ilioinguinal​​ artery

Ans.​​ A

 

27.​​ Patient​​ has​​ difficulty​​ in​​ rising​​ from​​ sitting​​ position​​ but​​ flexion​​ of​​ leg​​ is​​ normal.​​ Which​​ musle​​ is​​ involved

a.​​ Iliopsoas

b.​​ Gluteus​​ maximus

c.​​ Sartorius

d.​​ Gluteus​​ medius

Ans.​​ B

 

28.​​ Flexor​​ of​​ knee​​ is

a.​​ Quadriceps​​ femoris

b.​​ Gastrocnemius

c.​​ Adductor​​ magnus

d.​​ Biceps​​ femoris

Ans.​​ D

 

29.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ has​​ an​​ intra​​ articular​​ tendon

a.​​ Sartorius

b.​​ Anconeus

c.​​ Semitendinosus

d.​​ Poplitius

Ans.​​ D

 

30.​​ Action​​ of​​ gluteus​​ medius​​ and​​ minimus​​ is

a.​​ Abduction​​ and​​ medial​​ rotation

b.​​ Abduction​​ and​​ lateral​​ rotation

c.​​ Adduction​​ and​​ medial​​ rotation

d.​​ Adduction​​ and​​ lateral​​ rotation

Ans.​​ A

 

31.​​ Tendon​​ of​​ which​​ of​​ these​​ muscles​​ is​​ intracapsular.

a.​​ Bicep​​ femoris

b.​​ Plantaris

c.​​ Popliteus

d.​​ Semitendinosus

Ans.​​ C

 

32.​​ A​​ young​​ athlete​​ has​​ difficulty​​ in​​ flexion​​ of​​ knee​​ and​​ extension​​ of​​ hip.​​ Which​​ among​​ the​​ following​​ muscles​​ is​​ likely​​ paralyzed

a.​​ Rectus​​ femoris

b.​​ Sartorius

c.​​ Semitendinosus

d.​​ Vastas​​ lateralis

e.​​ Popliteus

Ans.​​ C

 

33.​​ Regarding​​ movements​​ of​​ foot:

a.​​ Inversion​​ and​​ eversion​​ occur​​ at​​ subtalar​​ joint

b.​​ Tibialis​​ anterior​​ and​​ tibialis​​ posterior​​ cause​​ inversion

c​​ Peronei​​ cause​​ eversion

d.​​ Achillis​​ tendon​​ plays​​ important​​ role​​ when​​ we​​ are​​ standing​​ on​​ toes

Ans.​​ B

 

34.​​ A​​ patient​​ had​​ injury​​ to​​ the​​ tibial​​ part​​ of​​ sciatic​​ nerve​​ but​​ still​​ he​​ is​​ able​​ to​​ do​​ some​​ flextion​​ on​​ the​​ knee​​ because​​ of

a.​​ Short​​ head​​ of​​ bicep​​ femoris

b.​​ Gastrocnemius

c.​​ Long​​ head​​ of​​ bicep​​ femoris

d.​​ Plantaris

Ans.​​ A

 

35.​​ A​​ patient​​ haslost​​ inversion​​ of​​ foot​​ but​​ able​​ to​​ evert.​​ Which​​ muscles​​ will​​ be​​ damaged

a.​​ Extensor​​ hallucis​​ longus​​ +​​ flexor​​ hallucis

b.​​ Tibialis​​ anterior​​ and​​ flexor​​ halluces​​ longus

c.​​ Tibialis​​ anterior​​ and​​ tibialis​​ posterior

d.​​ Flexor​​ hallucis​​ longus

Ans.​​ C

 

36.​​ Patient​​ cannot​​ evert​​ his​​ foot​​ because​​ of​​ damage​​ to

a.​​ Tibialis​​ anterior

b.​​ Tibialis​​ posterior

c.​​ Peroneus​​ longus

d.​​ Flexor​​ digitorum'

Ans.​​ C

 

37.​​ Wrong​​ statement​​ regarding​​ popliteus​​ is

a.​​ Intracapsular​​ origin

b.​​ Causes​​ flexion​​ and​​ medial​​ rotation​​ at​​ knee​​ joint

c.​​ Locks​​ the​​ knee​​ joint

d.​​ Supplied​​ by​​ tibial​​ nerve

Ans.​​ C

 

38.​​ All​​ are​​ hamstrings​​ except

a.​​ Semitendinosus

b.​​ Semimembranosus

c.​​ Long​​ head​​ of​​ biceps​​ femoris

d.​​ Short​​ head​​ of​​ biceps

Ans.​​ D

 

39.​​ Oblique​​ popliteal​​ ligament​​ is​​ an​​ expansion​​ of

a.​​ Semimembranosus

b.​​ Semitendinosus

G.​​ Bicep​​ femoris

d.​​ Popliteus

Ans.​​ A

 

40.​​ Which​​ one​​ among​​ the​​ following​​ passes​​ posterior​​ to​​ medial​​ malleolus

a.​​ Tibialis​​ posterior

b.​​ Popliteus

c.​​ Peroeneus​​ longus

d.​​ Peroneus​​ brevis

Ans.​​ A

 

41.​​ The​​ muscle​​ forming​​ the​​ inferior​​ relation​​ with​​ hip​​ joint

a.​​ Piriformis

b.​​ Obturator​​ externus

c.​​ Obturator​​ internus

d.​​ Gemmilus​​ inferior

e.​​ Quadratous​​ femoris

Ans.​​ B

 

42.​​ Injection​​ in​​ gluteal​​ region​​ is​​ given​​ in

a.​​ Inferior,​​ outer​​ border

b.​​ Superior​​ lateral​​ area

c.​​ Inferomedial​​ area

d.​​ Superior​​ medial​​ area

Ans.​​ B

 

43.​​ Which​​ stucture​​ is​​ present​​ inferior​​ to​​ medial​​ malleolus:

a.​​ Peroneus​​ tertius

b.​​ Tibialis​​ anterior

c.​​ Tibialis​​ posterior

d.​​ External​​ hallucis​​ longus

Ans.​​ C

 

44.​​ Regarding​​ great​​ saphenous​​ vein,​​ what​​ is​​ true

a.​​ Drain​​ into​​ femoral​​ 3.5cm​​ inferior​​ and​​ lateral​​ to​​ pubic​​ tubercle

b.​​ Has​​ only​​ 1​​ tributary

c.​​ Connected​​ to​​ short​​ saphenous​​ by​​ perforators

d.​​ Run​​ on​​ lateral​​ border​​ of​​ foot

Ans.​​ A

 

45.​​ If​​ dorsalis​​ pedis​​ artery​​ is​​ absent​​ congenitally,​​ which​​ artery​​ will​​ supply​​ area.

a.​​ Plantar​​ arch

b.​​ Peroneal​​ artery

c.​​ Medial​​ planter​​ artery

d.​​ Lateral​​ planter​​ artery

e.​​ First​​ metatarsal​​ artery

Ans.​​ B

 

46.​​ Artery​​ found​​ in​​ adductor​​ canal​​ is:

a.​​ Profounda​​ femoris

b.​​ Femoral

c.​​ Obturator

d.​​ Popliteal

Ans.​​ D

 

47.​​ The​​ superficial​​ external​​ pudendal​​ artery​​ is​​ branch​​ of:

a.​​ Femoral​​ artery

b.​​ External​​ iliac​​ artery

c.​​ Internal​​ iliac​​ artery

d.​​ Aorta

Ans.​​ A

 

48.​​ Great​​ saphenous​​ vein:

a.​​ Starts​​ on​​ medial​​ side​​ and​​ passes​​ below​​ the​​ medial​​ malleolus

b.​​ 3.5​​ cm​​ below​​ and​​ lateral​​ to​​ pubic​​ tubercle​​ it​​ opens​​ into​​ the​​ femoral​​ vein

c.​​ Related​​ to​​ small​​ saphenous​​ by​​ deep​​ veins

d.​​ It​​ is​​ valveless​​ vein

e.​​ Drains​​ little​​ toe

Ans.​​ B

 

49.​​ Great​​ saphenous​​ vein​​ receives​​ all​​ except;

a.​​ Superficial​​ epigastric​​ vein

b.​​ Deep​​ veins​​ of​​ calf

c.​​ Superficial​​ external​​ pudendal

d.​​ Superficial​​ circumflex​​ iliac

Ans.​​ B

 

50.​​ Dorsalis​​ pedis​​ artery​​ :

a.​​ Lies​​ between​​ tendons​​ of​​ tibialis​​ anterior​​ and​​ flexor​​ hallucis​​ longus

b.​​ Leaves​​ through​​ first​​ and​​ second​​ metatarsal​​ space

c.​​ Leaves​​ through​​ first​​ and​​ second​​ metacarpal​​ space

d.​​ Lies​​ between​​ tendons​​ of​​ tibialis​​ posterior​​ and​​ flexor​​ hallucis​​ longus

Ans.​​ B

 

51.​​ Dorsalis​​ pedis​​ artery​​ is​​ continuation​​ of

a.​​ Anterior​​ tibial

b.​​ Posterior​​ tibial

c.​​ Lateral

Ans.​​ A

 

52.​​ Which​​ artey​​ does​​ not​​ take​​ part​​ in​​ lesser​​ trochanter​​ of​​ femur​​ anastomosis

a.​​ Superficial​​ circumflex​​ iliac

b.​​ Lateral​​ femoral​​ circumflex

c.​​ Inferior​​ gluteal

d.​​ First​​ peforating​​ artery

Ans.​​ A

 

53.​​ In​​ the​​ injury​​ to​​ neck​​ of​​ fibula,​​ the​​ artery​​ damaged​​ is

a.​​ Anterior​​ Tibial​​ artery.

b.​​ Peroneal​​ artery.

c.​​ Inferior​​ gluteal​​ artery

d.​​ Plantar​​ artery

Ans.​​ A

 

54.​​ Great​​ saphenous​​ vein​​ has​​ how​​ many​​ valves:

a.​​ 20

b.​​ 10

C.​​ 12

d.​​ 5

Ans.​​ A

 

55.​​ Most​​ anterior​​ structure​​ in​​ popliteal​​ fossa​​ is

a.​​ Popliteal​​ vein

b.​​ Common​​ peroneal​​ nerve

c.​​ Tibial​​ nerve

d.​​ Popliteal​​ artery

Ans.​​ D

 

56.​​ Site​​ for​​ venesection

a.​​ Great​​ saphanous​​ vein

b.​​ Short​​ saphanous​​ vein

c.​​ Popliteal​​ vein

d.​​ Tibial​​ vein

Ans.​​ A

 

57.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ is​​ blood​​ supply​​ of​​ head​​ of​​ femur

a.​​ Medial​​ circumflex​​ humeral

b.​​ Lateral​​ circumflex​​ humeral

c.​​ Obturator

d.​​ Nutrient

e.​​ Retinacular

Ans.​​ E

 

58.​​ An​​ old​​ man​​ hit​​ by​​ car​​ bumper​​ which​​ caused​​ fracture​​ neck​​ of​​ fibula.​​ Which​​ nerve​​ is​​ affected.

a.​​ Common​​ paroneal

b.​​ Sciatic​​ nerve

c.​​ Plantar​​ nerve

d.​​ Popliteal

Ans.​​ A

 

59.​​ Nerve​​ supply​​ of​​ plantar​​ surface​​ of​​ foot​​ is

a.​​ Superficial​​ peroneal

b.​​ Deep​​ peroneal

c.​​ Sural​​ nerve

d.​​ Posterior​​ tibial

Ans.​​ D

 

60.​​ An​​ 83-year-old​​ man​​ has​​ trouble​​ walking.​​ At​​ his​​ physician's​​ office,​​ when​​ he​​ is​​ asked​​ to​​ stand​​ on​​ his​​ right​​ foot​​ ,​​ his​​ left​​ hip​​ drops.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ nerves​​ is​​ most​​ likely​​ damaged

a.​​ Left​​ inferior​​ gluteal

b.​​ Left​​ superior​​ gluteal

c.​​ Right​​ inferior​​ gluteal

d.​​ Right​​ superior​​ gluteal

Ans.​​ C

 

61.​​ Meralqia​​ parasthetica​​ is​​ due_to​​ involvement​​ of

a.​​ Sural​​ nerve

b.​​ Medial​​ cutaneous​​ nerve​​ ofthigh

c.​​ Lateral​​ cutaneous​​ nerve​​ of​​ thigh

d.​​ Peroneal​​ nerve

Ans.​​ A

 

 

62.​​ Diagnosed​​ patient​​ of​​ sciatica​​ came​​ in​​ OPD​​ with​​ clo​​ loss​​ of​​ sensation​​ of​​ right​​ Little​​ toe​​ with​​ difficulty​​ in​​ eversion​​ of​​ right​​ Foot.Injury​​ occurred​​ at​​ level​​ of

a.​​ L3

b.​​ L4

c.​​ L5

d.​​ S1

e.​​ S2

Ans.​​ D

 

63.​​ Patient​​ of​​ road​​ traffic​​ accident​​ is​​ unable​​ to​​ dorsiflex​​ and​​ evert​​ foot.Damage​​ occured​​ to

a.​​ Superficial​​ peroneal​​ nerve

b.​​ Deep​​ peroneal​​ nerve

c.​​ Common​​ peroneal​​ nerve

d.​​ Tibial​​ nerve

Ans.​​ C

 

64.​​ Complete​​ common​​ peroneal​​ nerve​​ lesion​​ results​​ in​​ complete​​ loss​​ of

a.​​ Dorsiflexion​​ of​​ foot

b.​​ Eversion​​ of​​ foot

c.​​ Inversion​​ of​​ foot

d.​​ Sensory​​ loss​​ of​​ dorsum​​ of​​ foot

Ans.​​ A

 

65.​​ A​​ patient​​ presents​​ with​​ right​​ foot​​ in​​ the​​ air​​ and​​ left​​ pelvis​​ sinks​​ down.​​ Which​​ nerve​​ is​​ affected

A.​​ Left​​ superior​​ gluteal​​ nerve

B.​​ Right​​ Superior​​ gluteal​​ nerve

C.​​ Left​​ Inferior​​ gluteal​​ nerve

D.​​ Right​​ Inferior​​ gluteal​​ nerve

Ans.​​ B

 

66.​​ A​​ Middle​​ aged​​ man​​ was​​ hit​​ by​​ a​​ car​​ during​​ crossing​​ the​​ road​​ .He​​ fell​​ down​​ and​​ had​​ injury​​ to​​ neck​​ of​​ fibula​​ of​​ his​​ left​​ leg,​​ was​​ taken​​ to​​ hospital.​​ Examination​​ revealed​​ that​​ he​​ is​​ unable​​ to​​ dorsiflex​​ and​​ evert​​ his​​ left​​ foot​​ ,the​​ injury​​ is​​ to:

a.​​ Common​​ peroneal​​ nerve

b.​​ Tibialis​​ posterior

c.​​ Superficial​​ peroneal​​ nerve

d.​​ Deep​​ peroneal​​ nerve

Ans.​​ D

 

67.​​ After​​ injury​​ of​​ common​​ peroneal​​ nerve,​​ which​​ among​​ the​​ following​​ will​​ still​​ be​​ intact

a.​​ Cutaneous​​ sensation​​ of​​ medial​​ leg

b.​​ Dorsiflexion

c.​​ Inversion

d.​​ Eversion

Ans.​​ A

 

68.​​ Foot​​ drop​​ is​​ due​​ to​​ damage​​ of

a.​​ Common​​ peroneal​​ nerve

b.​​ Superficial​​ peroneal​​ nerve

c.​​ Plantar​​ nerve

Ans.​​ A

 

69.​​ A​​ patient​​ presents​​ with​​ fracture​​ neck​​ of​​ fibula,​​ foot​​ drop​​ (​​ inabiility​​ to​​ dorsiflex​​ the​​ foot)​​ and​​ loss​​ of​​ sensation​​ on​​ dorsum​​ of​​ foot.Most​​ likely​​ injured​​ nerve​​ is

a.​​ Common​​ peroneal​​ nerve

b.​​ Deep​​ peroneal​​ nerve

c.​​ Superficial​​ peronea​​ nerve

d.​​ Pudendal​​ nerve

e.​​ Tibial​​ nerve

Ans.​​ A​​ 

 

70.​​ After​​ a​​ trauma,​​ a​​ person​​ has​​ inability​​ to​​ stand​​ from​​ sitting​​ position.​​ The​​ nerve​​ damaged​​ is

a.​​ Infragluteal

b.​​ Supragluteaf

c.​​ Sciatic

d.​​ Femoral

e.​​ Obturator

Ans.​​ A

 

71.​​ If​​ there​​ is​​ damage​​ to​​ sciatic​​ nerve,​​ supply​​ to​​ the​​ dorsum​​ of​​ foot​​ is​​ by

a.​​ Saphenous​​ nerve

b.​​ Sural​​ nerve

c.​​ Common​​ peroneal

d.​​ Deep​​ peroneal

Ans.​​ A

 

72.​​ Patient​​ of​​ road​​ traffic​​ accident​​ is​​ unable​​ to​​ dorsiflex​​ and​​ evert​​ foot.​​ Damage​​ occured​​ to

a.​​ Superficial​​ peroneal​​ nerve

b.​​ Deep​​ peroneal​​ nerve

c.​​ Common​​ peroneal​​ nerve

d.​​ Tibial​​ nerve

Ans.​​ C

 

73.​​ A​​ young​​ lady​​ presented​​ with​​ complaint​​ of​​ lower​​ back​​ pain​​ radiating​​ to​​ back​​ of​​ thigh​​ below​​ knee​​ joint​​ upto​​ medial​​ malleolus.​​ Which​​ root​​ value​​ of​​ nerve​​ is​​ involved.

a.​​ Ll

b.​​ L2

c.​​ L3

d.​​ L4

e.​​ S1

Ans.​​ D

 

74.​​ The​​ skin​​ overlying​​ the​​ region​​ where​​ a​​ venous​​ cut​​ down​​ is​​ made​​ to​​ access​​ the​​ great​​ saphenous​​ vein​​ is​​ supplied​​ by:

a.​​ Femoral​​ nerve

b.​​ Sural​​ nerve

c.​​ Tibial​​ nerve

d.​​ Superficial​​ Peroneal​​ nerve

e.​​ Saphenous​​ nerve

Ans.​​ E

 

75.​​ In​​ order​​ to​​ get​​ marrow​​ from​​ the​​ tibia​​ of​​ a​​ patient„​​ we​​ enter​​ from​​ the​​ medial​​ side​​ of​​ the​​ leg​​ instead​​ of​​ the​​ lateral,in​​ order​​ to

a.To​​ save​​ femoral​​ nerve

b.To​​ save​​ common​​ peroneal​​ nerve

c.​​ To​​ save​​ tibial​​ nerve

Ans.​​ B

 

76.​​ A​​ patient​​ has​​ sciatica​​ and​​ lost​​ ankle​​ jerk.​​ The​​ segments​​ involved​​ is

a.​​ L5

b.​​ S1

c.​​ S2

d.​​ S3

Ans.​​ B

 

77.​​ Strongest​​ ligament​​ is

a.​​ Iliofemoral

b.​​ Ischiofernoral

c.​​ Deltoid​​ ligament

d.​​ Inguinal​​ ligament

Ans.​​ A

 

78.​​ Head​​ of​​ femur

a.​​ Has​​ an​​ angel​​ of​​ 125​​ with​​ shaft

b.​​ Posteriorly​​ completely​​ covered​​ by​​ capsule.

c.​​ Epicondyles​​ are​​ in​​ parallel​​ line​​ with​​ shaft

Ans.​​ A

 

79.​​ Blow​​ to​​ the​​ lateral​​ surface​​ of​​ knee​​ joint​​ damages:

a.​​ Medial​​ meniscus,​​ medial​​ collateral​​ ligament​​ and​​ anterior​​ cruciate​​ ligament

b.​​ Lateral​​ meniscus,medial​​ meniscus​​ and​​ anterior​​ cruciate​​ ligament

c.​​ Medial​​ meniscus,medial​​ collateral​​ ligament​​ and​​ posterior​​ cruciate​​ ligament

d.​​ Medial​​ meniscus​​ ,medial​​ cruciate​​ ligament​​ and​​ posterior​​ cruciate​​ ligament

Ans.​​ A

 

80.​​ In​​ an​​ injury​​ to​​ knee​​ joint​​ a​​ man​​ is​​ unable​​ to​​ extend​​ his​​ knee,​​ the​​ root​​ value​​ affected:

a.​​ L3-L4.

b.​​ L1​​ -L2

c.​​ L4-L5

d.​​ S1-S2

Ans.​​ A

 

81.​​ Inversion​​ injury​​ of​​ foot​​ is​​ associated​​ with​​ damage​​ to​​ all​​ the​​ following​​ except

a.​​ Lateral​​ malleolus

b.​​ Base​​ of​​ 5th​​ metatarsal​​ bone

c.​​ Sustentaculum​​ tali

d.​​ Extensor​​ digitorum​​ brevis

Ans.​​ D

 

82.​​ All​​ of​​ the​​ following​​ ligaments​​ contribute​​ to​​ the​​ stability​​ of​​ ankle​​ (talocrural)​​ joint​​ except.

a.​​ Calcaneonavicular​​ (spring)

b.​​ Deltoid

c.​​ Lateral

d.​​ Posterior​​ talofibular

Ans.​​ A

 

83.​​ Triple​​ arthrodesis​​ foot​​ involves

a.​​ Calcaneocuboid,​​ talonavicular​​ and​​ talocalcaneal

b.​​ Tibiotalar,​​ calcaneocuboid​​ and​​ talocalcaneal

c.​​ Ankle​​ joint​​ ,​​ calcaneocuboid​​ and​​ talocalcaneal

Ans.​​ A

 

84.​​ Medial​​ longitudinal​​ arch​​ pillar

a.​​ Talus

b.​​ Calcaneus

c.​​ Navicular

d.​​ Cuneiform

e.​​ Cuboid

Ans.​​ A

 

85.​​ Structures​​ posterior​​ to​​ medial​​ malleolus​​ except.

a.​​ Tibial​​ nerve

b.​​ Post​​ tibial​​ artery

c.​​ Flexor​​ hallucis​​ longus

d.​​ Flexor​​ digitorum​​ longus

e.​​ Tibialis​​ anterior

Ans.​​ E

 

86.​​ Which​​ among​​ the​​ following​​ ligament​​ prevents​​ dislocation​​ of​​ femur​​ backward​​ at​​ the​​ knee​​ joint

a.​​ Posterior​​ cruciate

b.​​ Anterior​​ cruciate

c.​​ Middle​​ cruciate

d.​​ Lateral​​ cruciate

Ans.​​ B

 

87.​​ Strongest​​ ligament​​ is

a.​​ Iliofemoral

b.​​ Ischiofemoral

c.​​ Deltoid​​ ligament

d.​​ Inguinal​​ ligament

Ans.​​ A

 

88.​​ An​​ isolated​​ complete​​ rupture​​ of​​ anterior​​ cruciate​​ ligament​​ will​​ results​​ in​​ instability​​ of​​ tibia​​ over​​ femoral​​ condyle.​​ The​​ direction​​ of​​ instability​​ will​​ most​​ likely​​ be

a.​​ Anterior

b.​​ Antero-lateral

c.​​ Antero-medial

d.​​ Postero-lateral

e.​​ Postero-medial

Ans.​​ A

 

89.​​ Eversion/inversion​​ occurs​​ at

a.​​ Subtalar​​ joint

b.​​ Tibiofibular​​ joint

c.​​ Ankle​​ joint

d.​​ Metatarsophylangeal

Ans.​​ A

 

90.​​ In​​ polio​​ contracture​​ of​​ the​​ iliotibial​​ tract​​ Leads​​ o​​ all​​ exced

a.​​ Hip​​ flexion​​ anticabduction

b.​​ Varus​​ deformifeat​​ knee

c.​​ Knee​​ flexion

d.​​ Lateral​​ rotation​​ of​​ tibia

Ans.​​ A

 

91.​​ Hyperextension​​ of​​ hip​​ joint​​ is​​ prevented​​ by​​ the

a.​​ Obturator​​ internus​​ tendon

b.​​ Ischiofemoral​​ ligament

c.​​ Iliotibila​​ tract

d.​​ Tensor​​ fascia​​ latae​​ muscle

Ans.​​ B

 

92.​​ The​​ deltoid​​ ligament​​ belongs​​ to​​ the

a.​​ Ankle​​ joint

b.​​ Hip​​ joint

c.​​ Knee​​ joint

d.​​ Talocalcaneonavicular​​ joint

e.​​ Calcaneocuboidal​​ joint

Ans.​​ A

 

93.​​ A​​ boy​​ had​​ injury​​ to​​ medial​​ meniscus​​ and​​ now​​ knee​​ is​​ unstable.​​ Which​​ other​​ structure​​ is​​ likely​​ injured.

a.​​ Anterior​​ cruciate​​ ligament

b.​​ Lateral​​ malleolus

c.​​ Deltoid​​ ligament

d.​​ Patellar​​ ligament

Ans.​​ A

 

94.​​ A​​ girl​​ wearing​​ high​​ heels​​ falls​​ and​​ her​​ ankle​​ is​​ twisted.​​ Which​​ ligament​​ is​​ stretched

a.​​ Deltoid​​ ligament

b.​​ Lateral​​ ligament

c.​​ Medial​​ ligament

d.​​ Long​​ plantar​​ ligament

Ans.​​ B

 

95.​​ Bone​​ which​​ have​​ no​​ muscular​​ attachement​​ is

a.​​ Cuboid

b.​​ Talus

c.​​ Navicular

d.​​ Lateral​​ cuneiform

Ans.​​ B

 

96.​​ The​​ position​​ commonly​​ seen​​ in​​ posterior​​ dislocation​​ of​​ hip​​ is

a.​​ Internal​​ rotation,​​ flexion​​ and​​ adduction

b.​​ Internal​​ rotation,​​ extension​​ and​​ adduction

c.​​ External​​ rotation,​​ flexion​​ and​​ adduction

d.​​ External​​ rotation,​​ extension​​ and​​ adduction

Ans.​​ A

 

97.​​ Root​​ value​​ of​​ knee​​ jerk

a.​​ L3-L4

b.​​ S1

c.​​ L1,2

d.​​ S1-52

Ans.​​ A

 

98.​​ Patellar​​ tendon​​ bearing​​ POP​​ cast​​ is​​ to​​ be​​ applied​​ in

a.​​ Femoral​​ fracture

b.​​ Patellar​​ fracture

c.​​ Tibial​​ fracture

d.​​ Medial​​ malleolr​​ fracture

Ans.​​ C

 

99.​​ Extension​​ of​​ big​​ toe​​ does​​ not​​ exclude​​ injury​​ to

A)​​ 5th​​ lumbar​​ spinal​​ nerve

B)​​ Deep​​ peroneal​​ nerve

C)​​ Extensor​​ halluisoslongus

0)​​ Superficial​​ peroneat​​ nerve

E)​​ Integrity.​​ Of​​ SI​​ segments

Ans.​​ D

 

100.​​ Which​​ one​​ of​​ them​​ do​​ not​​ pass​​ through​​ Lesser​​ Sciatic​​ Foramen?

a)​​ Tendon​​ of​​ obturator​​ internus.

b)​​ Pudendal​​ Nerve

c)​​ Internal​​ Pudendal​​ Vessels

d)​​ sup.​​ a​​ inf.​​ gluteat​​ vessels

Ans.​​ D

 

  • Fracture​​ of​​ neck​​ of​​ fibula​​ causes​​ damage​​ to​​ common​​ peroneal​​ (fibular)​​ nerve.

  • The​​ common​​ peroneal​​ divides​​ into​​ superficial​​ and​​ deep​​ branches​​ at​​ the​​ level​​ of​​ knee.

  • Loss​​ of​​ eversion​​ of​​ foot​​ indicates​​ lesion​​ of​​ superficial​​ peroneal​​ nerve,​​ while​​ loss​​ of​​ dorsiflexion​​ of​​ foot​​ indicates​​ lesion​​ of​​ ddep​​ peroneal​​ nerve.

 

101.​​ following​​ are​​ branches​​ from​​ femoral​​ nerve​​ except

A.​​ Lateral​​ cutaneous​​ nerve​​ of​​ the​​ thigh

B.​​ Medial​​ cutaneous​​ nerve​​ of​​ thigh

C.​​ Nerve​​ to​​ pectineus

D.​​ Nerves​​ to​​ sartorius​​ muscle

E.​​ Saphenous​​ nerve

Ans.​​ A

 

102.the​​ sciatic​​ nerve​​ supplies​​ the​​ following​​ muscles​​ except

A.​​ Adductor​​ magnus

B.​​ Biceps​​ femoris

C.​​ Gluteus​​ maximus

D.​​ Semi​​ membranosus

E.​​ Semitendinosus

Ans.​​ C

 

103.​​ regarding​​ femur

A.​​ Medial​​ condyle​​ is​​ in​​ line​​ with​​ the​​ shaft

B​​ neck-shaft​​ angle​​ is​​ about​​ 125​​ degrees

C.​​ Piriformis​​ is​​ attached​​ on​​ the​​ lesser​​ trochanter

D.​​ The​​ capsule​​ of​​ hip​​ joint​​ covers​​ the​​ posterior​​ surface​​ of​​ neck​​ completely

E.​​ Upper​​ end​​ is​​ the​​ growing​​ end

Ans.​​ B

 

104.​​ a​​ femoral​​ hernia,​​ which​​ one​​ of​​ the​​ following​​ is​​ correct;

A.​​ Is​​ congenital

E.​​ Is​​ more​​ common​​ in​​ men

C.​​ Occurs​​ lateral​​ to​​ pub's​​ tubercle

D.​​ Occurs​​ medial​​ to​​ put;:c​​ tubercle

E.​​ Occurs​​ superior​​ to​​ inguinal​​ ligament

Ans.​​ C

 

105.​​ the​​ great​​ saphenous​​ vein

A.​​ Begins​​ from​​ the​​ lateral​​ side​​ of​​ dorsal​​ venous​​ arch

B.​​ Ends​​ in​​ the​​ external​​ iliac​​ vein

C.​​ Has​​ no​​ tributaries

D.​​ Has​​ no​​ valves

E.​​ Is​​ connected​​ to​​ deep​​ veins​​ by​​ perforating​​ veins

Ans.​​ E

 

106.​​ the​​ sartorius​​ muscle​​ is​​ innervated​​ by​​ the

A.​​ Femoral​​ nerve

B.​​ Lateral​​ cutaneous​​ nerve​​ of​​ the​​ thigh

C.​​ Nerve​​ to​​ vastus​​ medialis

D.​​ Obturator​​ nerve

E.​​ Superior​​ gluteal​​ nerve

Ans.​​ A

 

107.​​ pressure​​ on​​ which​​ nerve​​ plexus​​ by​​ a​​ rectal​​ tumouf1​​ could​​ cause​​ pain​​ down​​ the​​ posterior​​ thigh

A.​​ Inferior​​ hypogastric​​ plexus

B.​​ Lumbosacral​​ trunk

C.​​ Sacral​​ plexus

D.​​ Superior​​ hypogastric​​ plexus

E.​​ Uterine​​ plexus

Ans.​​ C

 

108.​​ following​​ a​​ severe​​ automobile​​ accident​​ a​​ 25​​ year​​ old​​ woman​​ was​​ found​​ to​​ have​​ an​​ unstable​​ hip​​ joint​​ with​​ right​​ leg​​ off​​ the​​ ground.​​ On​​ asking​​ to​​ stand​​ on​​ left​​ leg,​​ her​​ pelvis​​ sunken​​ down

Ward​​ on​​ the​​ right​​ side.​​ Which​​ muscle​​ i​​ group​​ of​​ muscles​​ is​​ most​​ likely​​ to​​ be​​ paralysed

A.​​ Left​​ gluteus​​ medius​​ /​​ left​​ gluteus​​ maximus

B.​​ Left​​ gluteus​​ medius​​ /​​ mini​​ /​​ maxi

C.​​ Right​​ gluteus​​ maxi​​ /​​ medi​​ /​​ mini

D.​​ Right​​ gluteus​​ medius

E.​​ Right​​ gluteus​​ medius​​ /​​ right​​ gluteus​​ maximus

Ans.​​ A​​ (left​​ medius​​ +​​ minimus)

 

109.​​ a​​ surgeon​​ is​​ removing​​ the​​ inguinal​​ lymph​​ nodes​​ from​​ the​​ femoral​​ triangle​​ of​​ a​​ patient.​​ He​​ is​​ expected​​ to​​ come​​ across​​ the​​ following​​ structures​​ except

A.​​ Abductor​​ longus​​ muscle

B.​​ Femoral​​ nerve

C.​​ Femoral​​ sheath

D.​​ Great​​ saphanous​​ nerve

E.​​ Obturator​​ nerve

Ans.​​ E

 

110.​​ a​​ young​​ foot-baller​​ comes​​ to​​ a​​ doctor​​ with​​ a​​ complaint​​ of​​ severe​​ pain​​ &​​ swelling​​ in​​ the​​ groin.​​ On​​ examination,​​ doctor​​ finds​​ an​​ infected​​ big​​ toe.​​ Which​​ group​​ of​​ lymph​​ nodes​​ is​​ likely

To​​ be​​ enlarged

A.​​ Deep​​ inguinal​​ lymph​​ nodes

B.​​ Lateral​​ group​​ of​​ superficial​​ inguinal​​ lymph​​ nodes

C.​​ Medial​​ group​​ of​​ superficial​​ inguinal​​ lymph​​ nodes

D.​​ Popliteal​​ group​​ of​​ lymph​​ nodes

E.​​ Vertical​​ group​​ of​​ superficial​​ inguinal​​ lymph​​ nodes

Ans.​​ E

 

111.​​ attached​​ to​​ the​​ inferior​​ rounded​​ border​​ of​​ the​​ inguinal​​ ligament​​ is:

A.​​ External​​ covering​​ of​​ round​​ ligament​​ of​​ uterus

B.​​ The​​ deep​​ fascia​​ of​​ thigh

C.​​ The​​ fascia​​ transversalis

D.​​ The​​ fascia​​ transversalis​​ and​​ deep​​ fascia​​ of​​ thigh

E.​​ The​​ pectineus​​ muscle

Ans.​​ B

 

112.​​ vertical​​ group​​ of​​ superficial​​ inguinal​​ lymph​​ nodes​​ receive​​ most​​ of​​ the​​ superficial​​ lymph​​ vessels​​ of:

A.​​ External​​ genitalia

B.​​ Lower​​ half​​ of​​ the​​ anal​​ canal

C.​​ Skin​​ of​​ the​​ anterior​​ abdominal​​ wall

D.​​ Skin​​ of​​ the​​ posterior​​ abdominal​​ wall

E.​​ The​​ lower​​ limb

Ans.​​ E

 

113.​​ after​​ a​​ gun​​ shot​​ injury​​ to​​ spinal​​ cord,​​ a​​ man​​ finds​​ extension​​ at​​ knee​​ Difficult.On​​ examination.​​ Extensor​​ muscles​​ of​​ knee​​ are​​ paralysed.​​ Which​​ spinal​​ cord​​ segments​​ are​​ most​​ likely​​ to​​ be​​ involved?

A.​​ L2,L3

B.​​ L3,L4

C.​​ L4,L5

D ​​​​ L5,S1

E.​​ S1,S2

 

Ans.​​ BBB

 

114.​​ a​​ young​​ man​​ presents​​ with​​ complaint​​ of​​ low​​ grade​​ fever,​​ generalized​​ Weakness,​​ backache​​ and.swelling​​ in​​ front​​ of​​ thigh.On​​ examination.​​ He​​ Has​​ swelling​​ above​​ and​​ below​​ the​​ inguinal​​ ligament,​​ which​​ disappears​​ On​​ lying​​ down.​​ The​​ most​​ likely​​ diagnosis​​ would​​ be:

A​​ aneurysm​​ of​​ femoral​​ artery

B​​ femoral​​ hernia

C​​ inguinal​​ hernia

D​​ psoas​​ abscess

E​​ saphena​​ varix

Ans.​​ D

 

115.​​ a​​ 38​​ year​​ old​​ veteran​​ player​​ comes​​ to​​ a​​ doctor​​ with​​ a​​ history​​ of​​ road​​ Accident​​ and​​ complains​​ of​​ inability​​ to​​ dorsiflex​​ the​​ foot​​ and​​ loss​​ of​​ sensation​​ over​​ dorsum​​ of​​ leg​​ and​​ foot.​​ On​​ examination,​​ the​​ doctor​​ Finds​​ anterior​​ leg​​ muscles​​ flaccid​​ but​​ there​​ was​​ normal​​ tone​​ in​​ the​​ posterior​​ calf​​ muscles.​​ Which​​ nerve​​ is​​ most​​ likely​​ to​​ be​​ injured?

A.​​ Common​​ peroncal​​ nerve

B.Deep​​ peroneal​​ nerve

C​​ .Sciatic​​ nerve

D.​​ superficial​​ peroneal​​ nerve

E.​​ Tibial​​ nerve

Ans.A

 

116.​​ a​​ 35​​ year​​ old​​ male​​ labourer​​ presents​​ with​​ acute,​​ sudden​​ pain​​ starting​​ from​​ Lower​​ lumbar​​ area​​ and​​ radiating​​ along​​ posterior​​ aspect​​ of​​ left​​ lower​​ limb.​​ His​​ Symptoms​​ started​​ after​​ lifting​​ a​​ heavy​​ container​​ 3​​ days​​ back.​​ On​​ examination,​​ Straight​​ leg​​ raising​​ is​​ restricted​​ to​​ 30​​ on​​ left​​ side.​​ Decreased​​ sensation​​ along​​ Lateral​​ border​​ of​​ left​​ foot.​​ Weakness​​ of​​ left​​ flexor​​ hallucis​​ longus​​ and​​ Diminished​​ ankle​​ jerk.​​ This​​ patient​​ has​​ compression​​ of:

A.​​ 1st​​ sacral​​ nerve​​ root

B.​​ 2nd​​ sacral​​ nerve​​ root

C.​​ 4th​​ lumbar​​ nerve​​ root

D.​​ 5th​​ lumbar​​ nerve​​ root

E.​​ Sciatic​​ nerve

Ans.A

 

117.​​ a​​ 25​​ year​​ old​​ sprinter​​ developed​​ acute​​ leg​​ pain​​ while​​ running.​​ The​​ Next​​ day​​ he​​ noticed​​ ecchymosis​​ around​​ ankle.​​ He​​ can​​ stand​​ on​​ his​​ toes​​ Though​​ it​​ hurts,​​ the​​ most​​ likely​​ cause​​ is:

A.​​ Acute​​ artereal​​ embolism

B.​​ Deep​​ vein​​ thrombosis

C.​​ Herniated​​ lumber​​ disc

D.​​ Ruptured​​ achilles​​ tendon

E.​​ Ruptured​​ plantaris​​ tendon

Ans.​​ D

 

118.​​ an​​ isolated​​ complete​​ rupture​​ of​​ anterior​​ cruciate​​ ligament​​ Will​​ result​​ in​​ instability​​ of​​ tibia​​ over​​ femoral​​ condyle.​​ The​​ Direction​​ of​​ instability​​ will​​ most​​ likely​​ be:

A.​​ Anterior​​ -​​ anicv,​​ aucci"..4​​ aft...4j​​ 4

B.​​ Antero-lateral​​ anto-4,7aified4​​ thia​​ s​​ /+•a"​​ adra

C.​​ Antero-medial​​ paw.,ue0-6.

Ans.A.​​ The​​ anterior​​ cruciate​​ ligament​​ is​​ attached​​ to​​ anterior​​ aspect​​ of​​ tibia​​ and​​ posterior​​ aspect​​ of​​ lateral​​ condyle​​ of​​ femur.​​ It​​ prevents​​ anterior​​ displacement​​ of​​ tibia​​ under​​ the​​ femur.​​ Tear​​ of​​ cruciate​​ ligament​​ allows​​ the​​ tibia​​ to​​ be​​ easily​​ fulled​​ forward​​ (anterior​​ drawer​​ sign).

 

119.​​ a​​ patient​​ presents​​ with​​ an​​ unstable​​ knee​​ joint​​ following​​ an​​ injury​​ During​​ a​​ foot-ball​​ match.​​ On​​ examination​​ there​​ was​​ swelling​​ of​​ the​​ Joint​​ and​​ tibia​​ could​​ be​​ moved​​ excessively​​ forwards​​ on​​ the​​ femur.​​ The​​ Structure​​ most​​ likely​​ to​​ be​​ damaged​​ is:

A.​​ Anterior​​ cruciate​​ ligament

B.​​ Ligamentum​​ patellae

C.​​ Medial​​ collateral​​ ligament

D.​​ oblique​​ popliteal​​ ligament

E.​​ Posterior​​ cruciate​​ ligament

Ans.A

 

120.​​ An​​ unconscious​​ boy​​ of​​ 11​​ year​​ is​​ brought​​ to​​ the​​ emergency​​ Department​​ of​​ a​​ hospital​​ because​​ of​​ shock.​​ Doctor​​ on​​ duty​​ is​​ unable​​ To​​ find​​ any​​ vein.​​ Which​​ vein​​ of​​ lower​​ limb​​ is​​ most​​ likely​​ to​​ be​​ chosen​​ For​​ veneseation

A​​ dorsal​​ venous​​ arch

B.​​ femoral​​ vein

C​​ great​​ saphenous​​ vein​​ 

O.​​ Popliteal​​ vein​​ 

E​​ small​​ saphenous​​ vein​​ 

Ans.​​ C.​​ The​​ great​​ saphenous​​ vein​​ is​​ always​​ present​​ in​​ front​​ of​​ the​​ medial​​ malleolus,​​ and​​ can​​ be​​ used​​ for​​ emergency​​ blood​​ transfusions.

 

121.​​ The​​ hip​​ joint​​ is​​ directly​​ related

A.​​ Anteriorily​​ to​​ the​​ sciatie​​ nerve

B.​​ Inferiorly​​ to​​ the​​ gluteus​​ medius​​ muscle

C.​​ Inferiorly​​ to​​ the​​ obturator​​ extemus​​ muscle

D.​​ Posteriorly​​ to​​ the​​ psoas​​ bursa

E.​​ To​​ the​​ femoral​​ nerve

Ans.​​ C.​​ The​​ obturator​​ externus​​ muscle​​ arises​​ from​​ the​​ outer​​ surface​​ of​​ obturator​​ membrane​​ and​​ is​​ inserted​​ into​​ greater​​ trochanter​​ of​​ femur.​​ 

 

122.​​ an​​ old​​ man​​ trying​​ to​​ cross​​ the​​ road​​ stumbled​​ anc​​ f​​ fl​​ an!.​​ Was​​ hit​​ by​​ A​​ fast​​ crossing​​ c"..%.​​ He​​ was​​ transferred​​ to​​ hospital​​ wherf​​ xray​​ Showed​​ fracture​​ of​​ the​​ neck​​ cf​​ left​​ fibula​​ on​​ examining​​ the​​ patient's​​ Lower​​ limb,​​ he​​ was​​ unable​​ to​​ perform​​ dori​​ 'fl​​ exion​​ and​​ n​​ of​​ The​​ left​​ foot.​​ The​​ most​​ probable​​ diagnosis​​ c​​ .130​​ be​​ injury​​ of​​ 1he​​ lef​​ t​​ Sim​​ &shoaih

A​​ common​​ peroneal​​ nerve

B.​​ Deep​​ peroneal​​ nerve

C.​​ Peroneus​​ longus

D.​​ Superficial​​ peroneal​​ nerve

E​​ tibialis​​ anterior

Ans.A.​​ Loss​​ of​​ dorsi​​ flexion​​ represents​​ injury​​ to​​ deep​​ peroneal​​ nerve.​​ Loss​​ of​​ eversion​​ represents​​ injury​​ to​​ superficial​​ peroneal​​ nerve.

 

123.​​ the​​ structure​​ which​​ does​​ not​​ Sciatic​​ foramen​​ is:

A​​ inferior​​ gluteal​​ vessels

B.​​ Obtura10​​ internus​​ muscle

C.​​ Piriformis​​ muscle

D​​ posterior​​ cutanous​​ nerve​​ of​​ thigh

E​​ superior​​ gluteal​​ vessels

Ans.​​ B

 

 

124.​​ A​​ 50​​ year​​ old​​ male​​ suffering​​ from​​ light​​ hip​​ pain​​ for​​ 3​​ months.​​ He​​ Walks​​ with​​ a​​ limp​​ and​​ also​​ has​​ sob.​​ Investigation​​ show​​ fev1​​ Decrease,​​ esr​​ 30mm,​​ wbc​​ 9000.​​ Pelvis​​ x-ray​​ shows​​ reduced​​ joint​​ Space,​​ iatchyscleosis​​ in​​ 'femoral​​ head.​​ The​​ most​​ likely​​ Diagnosis​​ is

A.​​ Avascular​​ necrosis

B.​​ Nor,​​ specific​​ synovitis

C.​​ Dsteo​​ arthritis

D.​​ Rheumatoid​​ arthritis

E.​​ Septic​​ arthritis

Ans.​​ A

 

125.​​ Most​​ likely​​ nerve​​ injury,​​ which​​ causes​​ waddling​​ gait​​ in​​ a​​ young​​ Person​​ is​​ to​​ the

A.​​ Common​​ pernoeal

B.​​ Deep​​ pernoeal

C.​​ Superficial​​ pernoeal

D.​​ Superior​​ gluteal

E.Tibial

Ans.​​ D

 

126.​​ The​​ most​​ important​​ muscle​​ in​​ unlocking​​ of​​ the​​ knee​​ joint​​ ns

A.​​ Gastrocenemius

B.​​ Plantaris

C.​​ Popliteus

D.​​ Semi​​ membranosus

E.​​ Soleus

Ans.​​ C

 

127.​​ The​​ sciatic​​ nerve​​ supplies​​ the​​ following​​ muscles​​ except

A.​​ Adductor​​ magnus

B.​​ Biceps​​ femoris

C.​​ Gluteus​​ maximus

D.​​ Semi​​ membranosus

E.​​ Sernitendinosus

Ans.​​ C

 

128.​​ The​​ following​​ statements​​ are​​ true​​ regarding​​ inversion​​ of​​ foot​​ Except​​ that​​ inversion

A.​​ Arid​​ eversion​​ enables​​ us​​ to​​ walk​​ across​​ uneven​​ surface

B.​​ Is​​ assisted​​ by​​ flexor​​ and​​ extensor​​ hallucis​​ longus

C.​​ Is​​ performed​​ by​​ peroneus​​ longus​​ and​​ brevis

D.​​ Is​​ performed​​ by​​ tibialis​​ anterior​​ and​​ tibialis​​ posterior

E.​​ Takes​​ place​​ at​​ mid-tarsal​​ joint

Ans.​​ C

 

129.​​ Structures​​ passing​​ through​​ lesser​​ sciatic​​ foramen​​ include​​ the​​ Following​​ except

A.​​ Inferior​​ gluteal​​ vessels

B.​​ Internal​​ pudendal​​ artery

C.​​ Nerve​​ to​​ obturator​​ internus​​ muscles

D.​​ 4dendal​​ nerve

E.​​ Tendon​​ of​​ obturator​​ internus​​ muscle

Ans.​​ A

 

130.​​ Following​​ structures​​ passes​​ through​​ lesser​​ sciatic​​ foramen​​ Except

A.​​ Inferior​​ gluteal​​ vessels

B.​​ Internal​​ pudendal​​ artery

C.​​ Nerve​​ to​​ obturator​​ internus​​ muscles

D.​​ Pudendal​​ nerve

E.​​ Tendon​​ of​​ obturator​​ internus​​ muscle

Ans.​​ A

 

131.​​ The​​ bone​​ which​​ is​​ the​​ keystone​​ of​​ the​​ medial​​ longitudinal​​ ar(​​ Of​​ foot​​ is​​ the

A.​​ Calcaneus

B.​​ Intermediate​​ cuneiform

C.​​ Medial​​ cuneiform

D.​​ Navicular

E.​​ Talus

Ans.​​ E

 

132.​​ Extension​​ of​​ big​​ toe​​ will​​ test​​ all​​ of​​ the​​ following​​ except

A.​​ 5th​​ lumbar​​ spinal​​ nerve

B.​​ Deep​​ peroneal​​ nerve

C.​​ Extensor​​ hallucis​​ longus

D.​​ Superficial​​ peroneal​​ nerve

E.​​ The​​ integrity​​ of​​ s1​​ segment

Ans​​ D

 

133.​​ Femoral​​ artery

A.​​ Is​​ medial​​ to​​ femoral​​ nerve​​ in​​ femoral​​ triangle

B.​​ Is​​ the​​ continuation​​ of​​ common​​ iliac​​ artery

C.​​ Leaves​​ the​​ thigh​​ by​​ passing​​ through​​ adductor​​ longus

D.​​ Lies​​ behind​​ the​​ midpoint​​ of​​ inguinal​​ ligament

E.​​ Lies​​ outside​​ the​​ femoral​​ sheath

Ans.​​ A

 

134.​​ Hip​​ joint​​ receives​​ its​​ nerve​​ supply​​ from​​ following​​ except

A.​​ Accessory​​ obturator​​ nerve

B.​​ Femoral​​ nerve

C.​​ Nerve​​ to​​ quadratus​​ femoris

D.​​ Obturator​​ nerve

E.​​ Sciatic​​ nerve

Ans.​​ A

 

135.​​ Regarding​​ femur

A.​​ Medial​​ condyle​​ is​​ in​​ line​​ with​​ the​​ shaft

B.​​ Neck-shaft​​ angle​​ is​​ about​​ 125​​ degrees

C.​​ Piriformis​​ is​​ attached​​ on​​ the​​ lesser​​ trochanter

D.​​ The​​ capsule​​ of​​ hip​​ joint​​ covers​​ the​​ posterior​​ surface​​ of​​ neck​​ completely

E​​ upper​​ end​​ is​​ the​​ growing​​ end

Ans.​​ B

 

136.​​ In​​ children,​​ the​​ chief​​ arterial​​ supply​​ to​​ the​​ head​​ of​​ the​​ femur​​ is​​ derived​​ from

A.​​ Branches​​ from​​ the​​ medial​​ and​​ lateral​​ circumflex​​ femoral​​ arteries

B.​​ The​​ deep​​ circumflex​​ iliac​​ artery

C.​​ The​​ internal​​ pudendal​​ artery

D.​​ The​​ obturator​​ artery

E.​​ The​​ superficial​​ circumflex​​ iliac​​ artery

Ans.​​ D

 

137.​​ A​​ 29​​ year​​ old​​ woman​​ was​​ involved​​ in​​ an​​ automobile​​ accident.​​ Her​​ Car​​ skidded​​ into​​ a​​ tree,​​ and​​ she​​ was​​ thrown​​ forward,​​ striking​​ Her​​ right​​ knee​​ on​​ the​​ dashboard.​​ She​​ was​​ found​​ to​​ have​​ a​​ Posterior​​ fracture​​ dislocation​​ of​​ her​​ rig;​​ it​​ hip​​ joint.​​ What​​ Bone​​ or​​ bones​​ are​​ likely​​ to​​ have​​ been​​ fractured?

A.​​ The​​ anterior​​ inferior​​ iliac​​ spine

B.​​ The​​ floor​​ of​​ the​​ acetabulum

C.​​ The​​ greater​​ tuberosity​​ of​​ the​​ femur

D.​​ The​​ lesser​​ trochanter​​ of​​ the​​ femur

E.​​ The​​ posterior​​ rim​​ of​​ the​​ acetabulum​​ and​​ fracture​​ of​​ the​​ femoral​​ head

Ans.​​ E

 

138.​​ The​​ main​​ blood​​ supply​​ of​​ head​​ of​​ femur​​ is​​ from

A.​​ Lateral​​ femoral​​ circumflex​​ artery

B​​ medial​​ fernaral​​ circumflex​​ artery

C.​​ Nutrient​​ antery

D.​​ Obturator​​ artery

E.​​ Retinacular​​ arteries

Ans.​​ E

 

139.​​ The​​ anterior​​ and​​ posterior​​ humeral​​ cicumflex​​ arteries​​ are​​ Branches​​ from​​ the

A.​​ Axillary​​ artery

B.​​ Brachial​​ artery

C.​​ Subclavian​​ artery

D.​​ Thoracoacromial​​ artery

E.​​ Thoracodorsal​​ artery

Ans.​​ A

 

140.​​ cruciate​​ ligament​​ of​​ knee​​ joint​​ is

A.​​ Attached​​ to​​ the​​ tibial​​ tubercle

B.​​ Completely​​ inside​​ the​​ synovial​​ membrane

C.​​ Devoid​​ of​​ sensory​​ nerve​​ supply

D.​​ Medial​​ rotator​​ of​​ knee​​ joint

E.​​ Within​​ the​​ capsule​​ of​​ knee​​ joint

Ans.​​ E

 

141.​​ the​​ nerve​​ roots​​ from​​ which​​ the​​ femoral​​ nerve​​ originates​​ are

A.​​ L1​​ ,l2​​ ,l3

B.​​ L3​​ ,l4​​ ,l5

C.​​ S1​​ ,s2​​ ,s3

D.​​ T11,t12,l1

E.​​ T12​​ ,l1​​ ,l2​​ ,l3

Ans.​​ A​​ (All​​ are​​ incorrect​​ )

 

142.​​ the​​ largest​​ branch​​ of​​ the​​ femoral​​ artery​​ is​​ the

A.​​ Deep​​ external​​ pudendal

B.​​ Deep​​ femoral

C.​​ Highest​​ genicular

D.​​ Superficial​​ epigastric

E.​​ Superficial​​ iliac​​ circumflex

Ans.​​ B

 

143.​​ The​​ drmatome​​ present​​ over​​ the​​ lateral​​ side​​ of​​ the​​ foot​​ is

A.​​ L3

B.​​ L4

C.​​ L5

D.​​ S1

E.​​ S5

Ans.​​ D

 

144.​​ the​​ femoral​​ sheath​​ is​​ formed​​ by​​ the

A.​​ Fascia​​ iliaca​​ and​​ the​​ fascia​​ transversalis

B.​​ Fascia​​ lata​​ and​​ the​​ membranous​​ layer​​ of​​ the​​ superficial​​ fascia

C.​​ Pectineus​​ fascia

D.​​ Processus​​ vaginalis

E.​​ Psoas​​ fascia​​ and​​ the​​ fatty​​ layer​​ of​​ superficial​​ fascia

Ans.​​ A

 

145.​​ the​​ gracilis​​ muscle​​ is​​ innervated​​ by​​ the

A​​ common​​ peroneal​​ nerve

B.​​ Femoral​​ nerve

C.​​ Obturator​​ nerve

D​​ sciatic​​ nerve

E​​ Sural​​ nerve

Ans​​ C

 

146.​​ the​​ nerve​​ supply​​ for​​ the​​ adductor​​ longus​​ is

A.​​ Anterior​​ division​​ of​​ obturator​​ nerve

B.​​ Branch​​ from​​ femoral​​ nerve

C.​​ Posterior​​ division​​ of​​ obturator​​ nerve

D.​​ Superior​​ gluteal​​ nerve

E.​​ Tibial​​ nerve

Ans.​​ A

 

147.​​ which​​ one​​ of​​ the​​ following​​ ligaments​​ is​​ considered​​ as​​ the​​ Strongest​​ of​​ the​​ body

A.​​ Deltoid

B.​​ Iliofemoral

C.​​ 1.schiofemoral

D.​​ Long​​ planter

E.​​ Planter​​ calcaneonavicular

Ans.​​ B

 

148.​​ the​​ common​​ peroneal​​ nerve​​ in​​ the​​ region​​ of​​ the​​ knee​​ can​​ be​​ Palpated​​ as​​ it

A.​​ Crosses​​ the​​ lateral​​ side​​ of​​ the​​ head​​ of​​ the​​ fibula

B.​​ Passes​​ around​​ the​​ medial​​ condyle​​ of​​ the​​ tibia

C.​​ Passes​​ forward​​ between​​ the​​ tibia​​ and​​ the​​ fibula

D​​ winds​​ around​​ the​​ lateral​​ side​​ of​​ the​​ neck​​ of​​ the​​ fibula

E​​ Winds​​ around​​ the​​ medial​​ side​​ of​​ the​​ neck​​ of​​ the​​ fibula

Ans.D

 

149.​​ gluteus​​ medius​​ and​​ minimus​​ muscles

A.​​ Abduct​​ the​​ hip​​ joint​​ and​​ rotate​​ the​​ thigh​​ medially

B.​​ Adduct​​ the​​ hip​​ joint​​ and​​ rotate​​ the​​ thigh​​ laterally

C.​​ Extend​​ the​​ hipjoint

D.​​ Flex​​ the​​ hip​​ joint

E.​​ Helps​​ in​​ sitting​​ in​​ sqatting​​ position

Ans.​​ A

 

150.​​ regarding​​ knee​​ joint

A.​​ Lateral​​ miniscus​​ is​​ attached​​ to​​ the​​ capsule

B.​​ Displacement​​ of​​ tibia​​ is​​ prevented​​ by​​ cruciate​​ ligament

C​​ posterior​​ cruciate​​ ligament​​ is​​ more​​ likely​​ to​​ be​​ damaged

D.​​ Stability​​ of​​ knee​​ joint​​ is​​ mainly​​ due​​ to​​ its​​ bony​​ contour

E​​ The​​ body​​ weight​​ is​​ suspended​​ by​​ the​​ anterior​​ cruciate​​ ligament​​ during​​ Progression​​ down​​ hill

Ans​​ B

 

151.​​ the​​ most​​ likely​​ paralysed​​ muscle​​ taking​​ origin​​ from​​ the​​ fem'jr​​ Which​​ causes​​ instability​​ of​​ knee​​ joint​​ is

A.​​ Rectul​​ femoris

B.​​ Sartorius

C.​​ Semi-membranosus

D.​​ Semi-tendinosus

E.​​ Vastus​​ lateralis

Ans.​​ E

 

152.​​ the​​ structure​​ most​​ likely​​ to​​ be​​ effected​​ by​​ pus​​ in​​ the​​ adductor​​ Canal​​ is

A.​​ Femoral​​ vein

B.​​ Greal.​​ Saphenous​​ vein

C.​​ Iviedial​​ circumflex​​ vein

D.​​ Profunda​​ femoris​​ artery

E.​​ Frofunda​​ femoris​​ vein

Ans.​​ A

 

153.​​ a​​ young​​ footballer​​ was​​ badly​​ hit​​ on​​ the​​ lateral.​​ Side​​ of​​ fas​​ Right​​ knee.​​ X-ray​​ revealed​​ fracture​​ neck​​ fibula.​​ The​​ artery​​ Most​​ likely​​ to​​ be​​ injured​​ is

A.​​ Anterior​​ tibial

B.​​ Lateral​​ inferior​​ genicular

C.​​ Peroneal

D.​​ Popliteal

E.​​ Posterior​​ tibial

Ans.​​ A

 

154.​​ loss​​ of​​ flexion​​ of​​ knee​​ and​​ extension​​ of​​ hip​​ are​​ caused​​ by​​ Paralysis​​ of

A.​​ Rectus​​ femoris

B.​​ Sartorius

C.​​ Semitendinosus

D​​ vastus​​ lateralis

E.​​ Vastus​​ medialis

Ans.​​ C

 

155.​​ difficulty​​ in​​ dorsiflexion​​ and​​ eversion​​ of​​ foot​​ is​​ caused​​ by​​ Damage​​ to

A.​​ Extensor​​ hallucis​​ longus

B.​​ Extensor​​ digitorum​​ longus

C.​​ Peroneus​​ longus

D.​​ Peroneus​​ tertius

E.​​ Tibialis​​ anterior

Ans.​​ D.

 

156.​​ a​​ 65​​ years​​ old​​ man​​ gets​​ pain​​ in​​ his​​ left​​ calf​​ each​​ time​​ he​​ walks​​ For​​ about​​ 100​​ yards.​​ The​​ pain​​ is​​ relieved​​ after​​ resting​​ fop​​ a​​ few​​ Minutes.​​ He​​ has​​ narrowing​​ of​​ the

A.​​ Anterior​​ tibial​​ artery

B.​​ Cornmon​​ femoral​​ artery

C.​​ Popliteal​​ artery

D.​​ Posterior​​ tibial​​ artery

E.​​ Profunda​​ femoris​​ artery

Ans.​​ C

 

157.​​ a​​ 24​​ year​​ old​​ man​​ sustains​​ trauma​​ to​​ the​​ left​​ upper​​ leg​​ in​​ a​​ Road​​ traffic​​ accident.​​ On​​ examination,​​ he​​ has​​ a​​ contusion​​ over​​ The​​ head​​ and​​ neck​​ of​​ left​​ fibula.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ nerves​​ Is​​ susceptible​​ in​​ this​​ injury

A​​ common​​ peroneal​​ nerve

B.​​ Deep​​ peroneal​​ nerve

C.​​ Saphenous​​ nerve

D.​​ Superficial​​ peroneal​​ nerve

E.​​ Tibial​​ nerve

Ans.​​ A

 

158.​​ a​​ boy​​ developed​​ swelling​​ at​​ the​​ ankle​​ joint​​ after​​ twisting​​ it​​ While​​ playing.​​ The​​ ligaments​​ likely​​ to​​ be​​ injured​​ will​​ re

A.​​ Deltoid​​ ligament

B.​​ Fibrous​​ capsule

C.​​ Lateral​​ malleolar​​ ligament

D.​​ Medial​​ malleolar​​ ligament

E.​​ Spring​​ ligament

Ans.​​ A

 

 

159.​​ A​​ person​​ is​​ unable​​ to​​ stand​​ from​​ squanting​​ position​​ the​​ nerve​​ damaged​​ is

A.​​ Sup.​​ Gluteal​​ nerve

B.​​ Inf,​​ gtutcal​​ nerve

C.​​ Common​​ peroneal​​ nerve

D.​​ Sciatic​​ nerve

Ans.​​ B. ​​​​ The​​ inferior​​ gluteal​​ nerve​​ supplies​​ the​​ gluteus​​ maximus​​ muscle​​ (a​​ strong​​ muscle)​​ which​​ causes​​ extension​​ of​​ hip,​​ thus​​ helping​​ in​​ standing​​ from​​ sitting​​ (squanting)​​ position​​ as​​ well​​ as​​ in​​ climbing​​ the​​ stairs.

 

160.​​ A​​ patient​​ presents​​ with​​ dislocation​​ of​​ hip​​ after​​ an​​ accident.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ muscle​​ group​​ is​​ involved?

A.​​ Gluteus​​ Maximus+Minimus+Medius

B.​​ Only​​ Gluteus​​ medius

C.​​ Only​​ Gluteus​​ Maximus

D.​​ Gluteus​​ Maximus+Medius

E.​​ Only​​ gluteus​​ Minimus

Ans.​​ A.​​ All​​ the​​ three​​ muscles​​ (gluteus​​ maximus​​ +​​ medius​​ +​​ minimus)​​ originate​​ from​​ pelvic​​ bones​​ and​​ are​​ inserted​​ into​​ the​​ femur.​​ 

 

161.​​ A​​ patient​​ presents​​ with​​ dislocation​​ of​​ hip​​ after​​ an​​ accident.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ muscle​​ group​​ is​​ involved?

A.​​ Gluteus​​ Maximus+Minimus+Medius

B.​​ Only​​ Gluteus​​ medius

C.​​ Only​​ Gluteus​​ Maximus

D.​​ Gluteus​​ Maximus+Medius

E.​​ Only​​ gluteus​​ Minimus

Ans.​​ A.​​ All​​ the​​ three​​ muscles​​ (gluteus​​ maximus​​ +​​ medius​​ +​​ minimus)​​ originate​​ from​​ pelvic​​ bones​​ and​​ are​​ inserted​​ into​​ the​​ femur.​​ 

 

162.​​ A​​ female​​ is​​ having​​ swelling​​ in​​ front​​ of​​ thigh​​ below​​ the​​ pubic​​ tubercle.​​ Which​​ of​​ following​​ could​​ be​​ the​​ most​​ appropriate​​ diagnosis?

a.​​ Femoral​​ hernia

b.​​ Indirect​​ inguinal​​ hernia

c.​​ Direct​​ inguinal​​ hernia

d​​ Psoas​​ abscess

Ans.​​ A

 

Femoral​​ hernia

Definition

Femoral​​ hernia​​ is​​ protrusion​​ of​​ abdominal​​ parietal​​ peritoneum​​ through​​ the​​ femoral​​ canal.

Location

The​​ neck​​ of​​ femoral​​ hernia​​ sac​​ lies​​ below​​ and​​ lateral​​ to​​ the​​ pubic​​ tubercle.

 

163-​​ Great​​ saphenous​​ vein

A.​​ Receives​​ single​​ tributary​​ at​​ saphenous​​ opening

B.​​ Ends​​ 3.5​​ an​​ Lateral​​ and​​ below​​ pubic​​ tubercle

C.​​ Starts​​ at​​ sephano​​ femoral​​ junction

D.​​ Runs​​ along​​ lateral​​ margin​​ of​​ leg

Ans.​​ B.​​ Great​​ saphenous​​ vein​​ joins​​ the​​ femoral​​ vein​​ approximately​​ 1.5​​ inches​​ (4cm)​​ below​​ and​​ lateral​​ to​​ the​​ pubic​​ tubercle.

 

164.​​ A​​ women​​ after​​ lithotomy​​ position​​ after​​ the​​ birth​​ of​​ her​​ child​​ is​​ unable​​ to​​ dorsiflex​​ her​​ Leg​​ which​​ nerve​​ is​​ damaged

A.​​ Common​​ peroneal​​ nerve

B.​​ Sciatic​​ nerve

C.​​ Tibial​​ nerve

D.​​ Deep​​ peroneal​​ nerve

E.​​ Femoral​​ rferve

Ans.​​ A.​​ Dorsiflexion​​ is​​ a​​ function​​ of​​ deep​​ peroneal​​ (fibular)​​ nerve,​​ but​​ common​​ peroneal​​ (fibular)​​ nerve​​ divides​​ into​​ superficial​​ and​​ deep​​ peroneal​​ (fibular)​​ nerves​​ at​​ the​​ level​​ of​​ knee.​​ During​​ delivery,​​ the​​ common​​ peroneal​​ nerve​​ may​​ be​​ damaged.

 

165-​​ AN​​ OLD​​ MAN​​ HAD​​ FRACTURE​​ OF​​ FIBULA​​ IN​​ A​​ ROAD​​ TRAFFIC​​ ACCIDENT,​​ WHICH​​ NERVE​​ IS​​ DAMAGED

A.​​ Common​​ Peroneal​​ nerve

B.​​ Deep​​ perortael​​ nerve

C.​​ Sciatic​​ nerve

D.​​ Tibial​​ nerve

Ans.​​ A.​​ (NOTE:​​ the​​ stem​​ is​​ probably​​ incomplete).​​ The​​ common​​ fibular​​ (peroneal)​​ nerve​​ crosses​​ the​​ lateral​​ aspect​​ of​​ knee​​ at​​ the​​ neck​​ of​​ fibula,​​ where​​ it​​ is​​ the​​ most​​ frequently​​ damaged​​ nerve​​ of​​ the​​ lower​​ limb.

 

166-​​ Femoral​​ pulse​​ can​​ be​​ felt​​ at

A.​​ Femoral​​ canal

B.​​ Mid​​ point​​ of​​ inguinal​​ ligament

C.​​ Adductor​​ canal

D.​​ Mid​​ part​​ below​​ inguinal​​ canal

Ans.​​ B.​​ The​​ femoral​​ artery​​ is​​ a​​ continuation​​ of​​ the​​ external​​ iliac​​ artery.​​ It​​ begins​​ behind​​ the​​ inguinal​​ ligament​​ where​​ it​​ lies​​ midway​​ between​​ the​​ anterior​​ superior​​ iliac​​ spine​​ and​​ the​​ pubic​​ symphysis.

 

167.​​ In​​ children​​ main​​ arterial​​ supply​​ to​​ head​​ of​​ femur​​ is​​ from

A.​​ Obturator​​ artery

B.​​ Internal​​ pudendal​​ artery

C.​​ 0;​​ dumflex​​ Iliac

D.​​ Supertcial​​ circumflex​​ iliac​​ artery

Ans.​​ A.​​ CHILDREN:​​ In​​ children,​​ head​​ of​​ femur​​ is​​ supplied​​ by​​ obturator​​ artery.​​ ADULTS:​​ In​​ adults,​​ head​​ of​​ femur​​ is​​ mainly​​ supplied​​ by​​ medial​​ femoral​​ circumflex​​ artery​​ (which​​ is​​ a​​ branch​​ of​​ deep​​ femoral​​ artery,​​ which​​ in​​ turn​​ is​​ a​​ branch​​ of​​ femoral​​ artery).

 

168-​​ Damage​​ of​​ common​​ peroneal​​ nerve​​ causes?

A.​​ Loss​​ of​​ inversion

B.​​ Loss​​ of​​ eversion

C.​​ Loss​​ of​​ plantar​​ flexion

D.​​ Loss​​ of​​ ptantar​​ flexion​​ of​​ big​​ toe

E.​​ Loss​​ of​​ sensation​​ on​​ medial​​ side​​ of​​ foot

Ans.​​ B.​​ The​​ common​​ peroneal​​ (fibular)​​ nerve​​ divides​​ into​​ deep​​ and​​ superficial​​ branches​​ at​​ the​​ level​​ of​​ knee​​ joint.

 

Branches​​ of​​ peroneal​​ nerve

Branch​​ of​​ common​​ peroneal​​ nerve

Muscles​​ supplied

Effect​​ of​​ lesion

Superficial​​ peroneal​​ nerve

Lateral​​ leg​​ muscles

“Loss”​​ of​​ eversion

Deep​​ peroneal​​ nerve

Anterior​​ leg​​ muscles

“Weakening”​​ of​​ inversion

 

NERVES​​ INVOLVED​​ IN​​ INVERSION:

 

  • Deep​​ peroneal​​ (fibular)​​ nerve​​ 

  • Tibial​​ nerve

 

As​​ both​​ deep​​ peroneal​​ and​​ tibial​​ nerve​​ cause​​ inversion​​ of​​ foot,​​ lesion​​ of​​ only​​ one​​ of​​ these​​ nerves​​ causes​​ only​​ “weakening”​​ (not​​ “total​​ loss”)​​ of​​ inversion​​ of​​ foot.

 

NERVES​​ INVOLVED​​ IN​​ EVERSION:

 

  • Superficial​​ peroneal​​ nerve

 

As​​ only​​ superficial​​ peroneal​​ nerve​​ is​​ involved​​ in​​ eversion,​​ lesion​​ of​​ this​​ nerve​​ results​​ in​​ “total​​ loss”​​ of​​ eversion.

 

 

169-​​ Important​​ muscle​​ that​​ unlocks​​ the​​ knee

A.​​ Popliteus

B.​​ Plantaris

C.​​ Soleus

D.​​ Vastus​​ lateral's

Ans.​​ A.​​ POPLITEUS​​ MUSCLE:​​ Popliteus​​ muscle​​ is​​ muscle​​ of​​ posterior​​ compartment​​ of​​ leg,​​ which​​ has​​ the​​ following​​ actions:

 

  • It​​ flexes​​ knee​​ joint

  • It​​ medially​​ rotates​​ tibia​​ on​​ the​​ femur​​ if​​ the​​ femur​​ is​​ fixed​​ (sitting​​ down)​​ or​​ laterally​​ rotates​​ femur​​ on​​ the​​ tibia​​ if​​ tibia​​ is​​ fixed​​ (standing​​ up)

  • It​​ unlocks​​ the​​ knee​​ joint​​ to​​ allow​​ flexion​​ (bending)​​ by​​ laterally​​ rotating​​ femur​​ on​​ tibia,​​ thus​​ slackening​​ (loosening)​​ the​​ ligaments​​ of​​ the​​ joint.

http://corewalking.com/wp-content/uploads/2014/02/popliteus0612.jpg

 

 

170-Apt​​ has​​ no​​ sensation​​ on​​ lateral​​ side​​ of​​ the​​ foot​​ and​​ loss​​ of​​ ankle​​ Jerk,​​ Where​​ is​​ the​​ Lesion.

A.​​ S2

B.​​ S1

C.​​ LI

D.​​ L2

E.​​ T12

Ans.​​ B

 

  • Ankle​​ jerk​​ involves​​ plantar​​ flexion​​ of​​ the​​ foot​​ at​​ amkle​​ joint,​​ which​​ is​​ carried​​ out​​ by​​ muscles​​ crossing​​ the​​ posterior​​ side​​ of​​ ankle;​​ these​​ muscles​​ are​​ innervated​​ by​​ S1,​​ S2.

  • Sensory​​ innervation​​ of​​ lateral​​ side​​ of​​ foot​​ is​​ S1

 

 

171-​​ Sprain​​ of​​ ankle​​ leads​​ to​​ eversion​​ of​​ ankle,​​ which​​ ligament​​ is​​ damaged.

A.​​ Deltoid

B.​​ Talofibular

C.​​ Peroneal

D.​​ Tendocalcaneus

Ans.​​ A

 

MEDIAL​​ (DELTOID)​​ LIGAMENT​​ OF​​ ANKLE​​ JOINT

 

  • Damaged​​ by​​ eversion​​ of​​ foot

 

LATERAL​​ LIGAMENT​​ OF​​ ANKLE​​ JOINT

 

  • Damaged​​ by​​ inversion​​ of​​ foot​​ (e.g,​​ foot​​ twisted​​ in​​ football​​ game)

 

 

172-​​ Atter​​ uad​​ traffic​​ .E.Lident.​​ A​​ patient​​ has​​ difficulty​​ In​​ waking​​ Et​​ hip​​ instability,​​ 0/E​​ when​​ He​​ is​​ asked​​ to​​ raise​​ his​​ left​​ leg​​ above​​ the​​ ground,​​ his​​ left​​ side​​ of​​ hip​​ sinks​​ down.​​ Which​​ One​​ of​​ the​​ following​​ muscles​​ is​​ affected?

A.​​ Right.​​ Gluteus​​ Maximus

B.​​ Left​​ Gluteus​​ Atedius

C.​​ Left​​ gluteus​​ minimus​​ et​​ Maximus

D.​​ Right​​ Gluteus​​ Maxiumus

E.​​ Left​​ Gluteus​​ Maximus

Ans.​​ D

 

173-​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ ligaments​​ will​​ be​​ torn​​ if​​ the​​ foot​​ is​​ twisted​​ in​​ foot​​ ball​​ game

A.​​ Lateral​​ rnellolar​​ ligament

B.​​ Medial​​ melleolar​​ ligament

C.​​ Deltoid​​ ligament

D.​​ Spring​​ ligament

E.​​ Tiblofibular​​ ligament

Ans.​​ A

 

174-A​​ runner​​ is​​ unable​​ to​​ turn​​ his​​ right​​ foot​​ inward.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ muscle​​ groups​​ Is​​ affected?

A.​​ Gastrocnemius​​ &​​ Soleus

B.​​ Peroneus​​ longus​​ Et​​ peroneus​​ brevis

C.​​ Flexor​​ digitorum​​ longus​​ a​​ brevis

D.​​ Tibialis​​ anterior​​ &​​ peroneus​​ bonus

E.​​ Tibialis​​ anterior​​ &tibialis​​ posterior

Ans.​​ E

 

175-​​ A​​ physician​​ examines​​ the​​ knee​​ joint​​ after​​ its​​ tapping.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ types​​ of​​ Responses​​ can​​ occur​​ In​​ this​​ patient?

A.​​ Rapid​​ depolarization

B.​​ Slow​​ depolarization

C.​​ Stationary​​ movement

Ans.​​ A

 

176-​​ A​​ patient​​ has​​ have​​ toss​​ of​​ sensation​​ over​​ left​​ side​​ of​​ foot,​​ posterior​​ aspect​​ of​​ leg​​ with​​ Weakness​​ of​​ flexor​​ hallusus​​ longus​​ &​​ loss​​ of​​ ankle​​ jerk.​​ Most​​ probably​​ lesion​​ is​​ at:

A.​​ L4

B.​​ 1.5

C.​​ 51

D.​​ 52

E.​​ Sciatic​​ nerve

Ans.​​ C

 

177-​​ Lymphatics​​ from​​ the​​ dorsum​​ of​​ foot​​ drains​​ to:

A.​​ Deep​​ inguinal​​ lymph​​ modes

B.​​ Superficial​​ inguinal​​ lymph​​ nodes

C.​​ Popliteal​​ lymph​​ nodes

D.​​ Ankle​​ lymph​​ nodes

Ans.​​ B

 

178-​​ A​​ young​​ athlete​​ feels​​ severe​​ pain​​ in​​ lower​​ leg​​ during​​ running.​​ Two​​ days​​ after,​​ examination​​ Reveals​​ ecchymoses​​ over​​ the​​ ankle​​ region.​​ He​​ can​​ stand​​ on​​ feet​​ but​​ feels​​ severe​​ pain.​​ This​​ condition​​ is​​ probably​​ caused​​ by:

A.​​ Arzarial​​ embolism​​ In​​ leg​​ artery

B.​​ Rupture​​ of​​ Achill:is​​ tendon

C.​​ Dr.ep​​ venous​​ thrombosis

D.​​ Fracture​​ of​​ tibia

E.​​ Rupture​​ of​​ lateral​​ ligament'of​​ ankle

Ans.​​ B

 

179-​​ Pain​​ referred​​ to​​ back​​ of​​ thigh​​ In​​ the​​ distribution​​ of​​ posterior​​ femoral​​ cutaneous​​ nerve,​​ Can​​ be​​ originated​​ in​​ all​​ of​​ the​​ following​​ EXCEPT?

A.​​ Ovary

8.​​ Uterine​​ tube

C.​​ Uterine​​ blander

D.​​ Descending​​ colon

E.​​ Body​​ of​​ uterus

Ans.​​ D

 

180-​​ A​​ football​​ player​​ has​​ got​​ injury​​ on​​ the​​ lateral​​ aspect​​ of​​ his​​ right​​ knee​​ with​​ fracture​​ of​​ Neck​​ of​​ fibula.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ artery​​ will​​ be​​ damaged?

A.​​ Posterior​​ dbiat

B.​​ Anterior​​ tibial

C.​​ Peroneal

D.​​ Inferior​​ genicutar

E.​​ Popliteal

Ans.​​ B

 

181-​​ A​​ person​​ has​​ knee​​ Instability​​ after​​ trauma.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ muscles​​ is​​ paralyzed​​ That​​ takes​​ origin​​ from​​ femur​​ only.

A.​​ Rectus​​ femoris

B.​​ Sartorius

C.​​ Semitendinosus

D.​​ Semimembranosus

E.​​ Vastus​​ lateralis

Ans.​​ E

 

182-​​ A​​ young​​ athlete​​ has​​ difficulty​​ in​​ flexion​​ of​​ knee​​ &​​ extension​​ of​​ hip.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ Muscles​​ is​​ probably​​ paralyzed?

A.​​ Rectus​​ femoris

B.​​ Sartorius​​ 

C.​​ Semitendinosus

D.​​ Vastus​​ lateralis

E.​​ Popliteis

Ans.​​ C

 

183-​​ Person​​ has​​ pus​​ in​​ the​​ adductor​​ canal.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ structures​​ will​​ be​​ affected​​ In​​ this​​ area

A.​​ Femoral​​ vein

B.​​ Sephanous​​ vein

C.​​ Profunda​​ femoris​​ artery

D.​​ Popliteal​​ vein

E.​​ Profunda​​ femoris​​ vein

Ans.​​ A

 

184-​​ A​​ young​​ runner​​ has​​ difficulty​​ in​​ dorsifolon​​ El​​ eversion​​ of​​ right​​ foot.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ Muscles​​ is​​ most​​ likely​​ paralyzed.

A.​​ Tibialis​​ anterior

8.​​ Percneus​​ longus

C.​​ Peroneus​​ tertius

D.​​ Extensor​​ digitorum

E.​​ Extensor​​ haltussis​​ longus

Ans.​​ C

 

185-​​ The​​ gracills​​ muscle​​ Is​​ innervated​​ by

A.​​ Common​​ peroneal​​ nerve

B.​​ Obturator​​ nerve

C.​​ Femoral​​ nerve

D.​​ Tibial​​ portion​​ of​​ sciatic​​ nerve

Ans.​​ B

 

186-​​ The​​ femoral​​ nerve​​ arises​​ from

A.​​ 4.2,3,4

B.​​ 11,2,3

C.​​ 1.2,3

Ans.​​ A

 

187-​​ Femoral​​ nerve​​ arises​​ from

A.​​ Posterior​​ rami​​ of​​ upper​​ four​​ lumbar​​ nerves​​ of​​ L​​ plexus

B.​​ L1,2,3

C.​​ 12,3,4

D.​​ L1,2,3,4,S1

Ans.​​ C

 

188-​​ If​​ a​​ patient​​ fall​​ down​​ and​​ has​​ fracture​​ of​​ neck​​ of​​ fibula​​ which​​ nerve​​ is​​ most​​ likely​​ to​​ be​​ Damaged

A.​​ Femora:

B.​​ Tibial

C.​​ Sciatic

D.​​ Common​​ peroneal

Ans.​​ D

 

189-​​ Which​​ of​​ the​​ foliwong​​ muscle​​ take​​ origin​​ only​​ from​​ femur​​ and​​ when​​ damages​​ cause​​ loss​​ Of​​ instability​​ of​​ knee

A.​​ Semimembranosus

B.​​ Semitendinosus

C.​​ Vastus​​ Lateralis

D.​​ Rectus​​ femoris

Ans.​​ C

 

190-​​ during​​ walking​​ a​​ person​​ takes​​ off​​ his​​ left​​ foot​​ from​​ the​​ ground.whlch​​ muscle​​ play​​ a​​ Major​​ role​​ in​​ t​​ his​​ action?

A.​​ Left.gluties​​ medius

B.​​ Right.glutlus​​ medius

C.​​ Right.glutius​​ maximus

D.​​ Ieft.glutius​​ rnaximus

E.​​ Left​​ .gtutius​​ minimus

Ans.​​ B

 

191.​​ Athlete​​ is​​ unable​​ to​​ rotate​​ his​​ foot​​ medially​​ but​​ turns​​ easily​​ laterally.​​ Cause​​ is​​ damage

A.​​ Extensor​​ halluces​​ longus​​ and​​ flexor​​ halluces​​ longus​​ 

B.​​ Tibialis​​ anterior​​ and​​ flexor​​ halluces​​ longus

C.​​ Tibialis​​ posterior​​ and​​ extensor​​ halluces​​ longus

D.​​ Tibialis​​ posterior​​ and​​ flexer​​ halluces​​ longus

Ans.​​ D

 

192.​​ main​​ supply​​ Of​​ head​​ of​​ femur​​ in​​ adults

A-​​ obturator​​ artery

B.​​ medial​​ and​​ lateral​​ circumflex​​ femoral​​ arteries

C.​​ popliteal​​ artery

D-​​ posterior​​ tibial​​ artery

Ans.​​ B

 

193..​​ Isolated​​ damage​​ to​​ anterior​​ cruicate​​ ligament​​ leads​​ to​​ displacement​​ of​​ tibia​​ on​​ femur​​ In​​ which​​ direction?

A.​​ Anterior

B.​​ Antersomedial

C.​​ Anterolaterat

D.​​ Postenor.

Ans.​​ A

 

194.​​ Foot​​ drop​​ nd​​ loss​​ of​​ sensation​​ on​​ dorsum​​ of​​ foo,​​ following​​ fracture​​ of​​ neck​​ of​​ fibula

A.​​ Tibial​​ n

R.​​ Commenperonial​​ nerve

C.​​ Posttitoal​​ n

D.​​ Sciatic​​ nerve

Ans.​​ B

 

195.​​ The​​ muscle​​ forming​​ the​​ inferior​​ relation​​ with​​ hip​​ joint

(A)​​ Piriformis

(B)​​ obtorator​​ exturnus

(C)​​ Obturatur​​ intemus

(D)​​ Quadratous​​ femoris

Ans.​​ B

 

196.​​ The​​ structure​​ pass​​ Just​​ posterior​​ to​​ the​​ medial​​ mellolus

(A)​​ Posterior​​ tibial​​ artery

(B)​​ Tibial​​ nerve

(C)​​ Tibialis​​ posterior

(D)​​ Flexor​​ hattudslongus

Ans.​​ C.

 

197.​​ Injury​​ to​​ the​​ neck​​ of​​ fibula​​ cause​​ damage​​ to

(A)​​ Common​​ fibutar​​ nerve

(B)​​ Deep​​ fibular​​ nerve

(C)​​ Tibial​​ nerve

(D)​​ All​​ of​​ them

(F)​​ None​​ of​​ them

Ans.​​ A

 

198.​​ A​​ football​​ player​​ receives​​ injury​​ on​​ knee​​ joint​​ with​​ excessive​​ movement​​ of​​ tibia​​ on​​ femur​​ Anteriorly.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ ligament​​ is​​ probably​​ ruptured?

A.​​ Anterior​​ cruciate

B.​​ Posterior​​ cruciate

C.​​ Medial​​ collateral

D.​​ Lateral​​ collateral

Ans.​​ A

 

199-​​ histones

A.​​ Have​​ arginine​​ and​​ lysine

B.​​ Covatentty​​ bond​​ to​​ DNA

C.​​ Have​​ high​​ mclecular​​ weight

D.​​ Is​​ dietary​​ protein

Ans.​​ A

 

200-​​ PATHIENT​​ WHEN​​ WALKS,​​ HIS​​ LEGS​​ REMAIN​​ EXTENDED​​ IN​​ MID​​ WALK​​ WHILE​​ FOOT​​ IN​​ THE​​ AIR.​​ WHICH​​ NERVE​​ !S.​​ INVOLVED

A.​​ Sciatic

B.​​ Tibial

C.​​ Femoral

Common​​ peroneat

E.​​ Superior​​ gluteal

Ans.​​ B/A???

 

201-​​ A​​ FEMALE​​ WHEN​​ LIFTS​​ HER​​ RIGHT​​ LEG​​ BODY​​ TILTS​​ TOWARDS​​ RIGHT​​ DAMAGE​​ IS​​ TO

A.​​ Right​​ superior​​ &teal​​ nerve

B.​​ Right​​ Inferior​​ &teat​​ nerve

C.​​ Left​​ superior​​ gluteat​​ nerve

D.​​ Sciatic​​ nerve

Ans.​​ C

 

202-​​ LYMPH​​ DRAINAIGE​​ OF​​ LEG​​ IS

A.​​ Deep​​ inguinal​​ node

3.​​ Superficial​​ inguinal​​ rode​​ horizontal​​ group

C.​​ Internal​​ iliac​​ nodes

D.​​ Vertical​​ group​​ of​​ sup​​ inguinal​​ nodes

E.​​ Ext​​ iliac​​ nodes

Ans.​​ D

 

203.​​ A​​ person​​ is​​ unable​​ to​​ dorsiflex​​ his​​ foot,​​ the​​ sensation​​ is​​ lost​​ on​​ dorsum​​ of​​ his​​ foot.​​ Which​​ nerve​​ is​​ damaged?

A.​​ Common​​ personal​​ nerve

B.​​ Tibial​​ nerve

C.​​ Deep​​ peroneal​​ nerve

D.​​ Sciatic​​ nerve

Ans.​​ A

 

204.​​ Regarding​​ arches​​ of​​ the​​ foot

A.​​ Present​​ at​​ the​​ time​​ of​​ birth

B.​​ Mainly​​ formed​​ by​​ foot

C.​​ Provides​​ resilence

D.​​ Help​​ to​​ walk​​ on​​ uneven​​ surface

E.​​ Help​​ in​​ weight​​ bearing

Ans.​​ D

 

205.​​ A​​ young​​ athlete​​ has​​ difficulty​​ in​​ flexion​​ of​​ knee​​ and​​ extension​​ of​​ hip.​​ Which​​ of​​ the​​ Following​​ muscle​​ is​​ likely​​ paralyzed

A.​​ Rectus​​ lemons

B.​​ Sal-Lanus

C.​​ Semitendinosus

D​​ Vastas​​ lateralis

E.​​ Poptiteus

Ans.​​ C

 

206.​​ A​​ young​​ athlete​​ has​​ difficulty​​ in​​ flexion​​ of​​ knee​​ and​​ extension​​ of​​ hip​​ which​​ of​​ the​​ Following​​ muscle​​ is​​ likely​​ parat​​ yzed

A.​​ Rectus​​ femoris

B.​​ Sartorius

C.​​ Semitendinosus

D.​​ Vastas​​ lateralis

C.​​ Popiiteus

Ans.​​ C

 

207.​​ Great​​ saphenous​​ 'Hen

A.​​ Receives​​ single​​ tributary​​ at​​ saphenous​​ opening

5.​​ Ends​​ 3.5​​ cm​​ lateral​​ and​​ below​​ pubic​​ tubercle

C.​​ Starts​​ at​​ sephano​​ femoral​​ junction

D.​​ Runs​​ along​​ lateral​​ margin​​ of​​ leg

Ans.​​ B

 

208.​​ Sciatic​​ nerve​​ enters​​ thigh​​ through:

A.​​ Greater​​ sciatic​​ foramen

B.​​ Lesser​​ sciatic​​ foramen

Ans.​​ A

 

209.​​ Pateint​​ presents​​ with​​ HISTORY​​ OF​​ rta.​​ Neck​​ of​​ fibula​​ fractured​​ with​​ foot​​ drop​​ (inabillity​​ to​​ Dorsiflex​​ the​​ foot)​​ and​​ loss​​ of​​ sensation​​ on​​ dorsum​​ of​​ foot.​​ Most​​ likely​​ nerve​​ damaged:

A.​​ Common​​ peroneal​​ nerve

B.​​ Deep​​ petuneal​​ nerve

C.​​ Superficial​​ per​​ coca​​ nerve

O.​​ Peudendat​​ nerve

E.​​ Tibial​​ nerve

Ans.​​ A

 

210.​​ Loss​​ of​​ inversion​​ of​​ foot​​ but​​ able​​ to​​ evert.​​ Muscles​​ damaged​​ are:

A.​​ Extensor​​ halluces​​ longus​​ +​​ flexor​​ halluces

B.​​ Tibialis​​ anterior​​ and​​ flexor​​ halluces​​ longus

C.​​ Tibialis​​ anterior​​ and​​ tibialis​​ posterior

Ans.​​ C

 

211:​​ Most​​ likely​​ paralyzed​​ muscle​​ taking​​ origin​​ from​​ femur,whlch​​ causes​​ Instability​​ of​​ knee​​ Joint​​ is?

A.​​ Ream​​ femoris

B.​​ Sartorius

C​​ vastus​​ lateral's

D.​​ Semi-membranous

E.​​ Semigendlnosus

Ans.​​ C

 

212:​​ toss​​ of​​ eversion​​ of​​ foot​​ occurs​​ due​​ to​​ damage​​ to​​ which​​ of​​ the​​ following​​ muscle?

A.​​ Tibialis​​ anterior

B.​​ Tibialis​​ posterior

C.​​ Soteus

D.​​ Peronets​​ longus

Ans.​​ D

 

213.​​ In​​ a​​ motorbike​​ accident​​ neck​​ of​​ fibula​​ fractured​​ and​​ lead​​ to​​ a​​ loss​​ of​​ dorsiflexion​​ n​​ eversion​​ of​​ foot,which​​ nerve​​ is​​ likely​​ to​​ b​​ damaged?

a)​​ Common​​ Peroneal

b)​​ Deep​​ peroneal

c)​​ Superficial​​ Peroneal

Ans.​​ A

 

214.​​ Stab​​ wound​​ above​​ the​​ piriformis​​ muscle​​ will​​ damage​​ which​​ structure

A.​​ superior​​ gluteal​​ nerves?

B.​​ inferior​​ gluteal​​ nerves

C.​​ sciatic​​ nerve

D.​​ tendon​​ of​​ obturator​​ internus

E.​​ inguinat​​ nerves

Ans.​​ A

 

215.​​ The​​ muscle​​ involved​​ in​​ unlocking​​ of​​ knee​​ joint​​ is:

a.​​ Popliteus,

b.​​ Rectos​​ femorts,

c.​​ Plantaris

d.​​ Soleus

Ans.​​ A

 

216.​​ Femoral​​ sheath​​ is​​ formed​​ by:

a.​​ Fascia​​ transversalis,

b.​​ Fasica​​ trans.​​ and​​ Fasica​​ theca,

c.​​ External​​ oblique,

d.​​ Internal​​ oblique

Ans.​​ B

 

217.​​ Blow​​ to​​ the​​ lateral​​ surface​​ of​​ knee​​ joint​​ damages:

a.​​ medial​​ meniscus,​​ medial​​ collateral​​ lig​​ and​​ anterior​​ eructate​​ lig.

b.​​ medial​​ meniscus,​​ medial​​ collateral​​ lig​​ and​​ post​​ eructate​​ lig.

c.​​ lateral​​ collateral​​ ligament,​​ anterior​​ cruciate​​ ligament

d.​​ lateral​​ and​​ medial​​ collateral​​ ligaments,​​ medial​​ meniscus

Ans.A

 

218.​​ Knee​​ joint​​ is​​ supplied​​ by:

a.​​ L3-L4

b.​​ L4-1_5

c.​​ L5-S1

d.​​ L2-L3

Ans.​​ A

 

For​​ updates​​ about​​ “FCPS​​ Pretest​​ Series”​​ books,​​ visit​​ us​​ at:​​ Facebook.com/FCPSpretest

<