Microbiology Pharma MCQs (FCPS Part 1)

Microbiology Pharma MCQS (FCPS Part1)

 

1. Which drug does not cause gynaecomasia

a. Digoxin

b. Griseofulvin

c. Cimetidine

d. Androgen

e. Spironolactone

.

Ans. D

.

  • Both androgens and anti-androgens causes gynaecomastia. Other drugs which cause gynaecomastia include – DISCO

    .

  • Digoxin
  • INH (Isoniazid)
  • Spironolactone
  • Cimetadine
  • Ketoconazole
  • Oestrogen

    .

  • Griseofulvin does not cause gynaecomastia.

    .

    2. Beta lactum acts on

    a. Cell membrane

    b. Cell wall

    c. DNA

    d. 30S

    e. 50S

.

Ans. B

.

3. Side effect of streptomycin is

a. Impairment of hearing

b. Impairement of vision

c. Impairement of taste

.

Ans. A. The two major side effects of aminoglycosides (GNATSGentamycin, Neomycin, Amikacin, Tobramycin, Streptomycin) are:

.

  • Nephrotoxicity
  • Ototoxicity

    .

    4. Cell wall synthesis inhibitor is

    a. Penicillin

    b. Tetracyclin

    c. Aminoglycosides

.

Ans. A. Penicillin is cell wall synthesis inhibitor while tetracycline and aminoglycosides are proteins synthesis inhibitors.

.

5. Sulphonamides inhibit

a. Tetrahydrofolate in bacteria

b. Tetrahydofolate in human

c. Dihydrofalte inhibition

d. None of above

.

Ans. A

.

6. Dark urine after starting ATT is due to

a. Rifampin

b. Streptomycin

c. Pyrazinamide

d. Isoniazid

.

Ans. A

.

7. 1 week after starting cf ATT. patient complaints of pain in big toe. Reason is

a. INH

b. Rifampin

c. Ethambutol

d. PZA

.

Ans. D

.

8. Pseudomembrane colitis is linked to:

a. Clindamycin

b. Penicillin

c. Cephalosporins

d. Erythromycin

.

Ans. A. Drugs which cause Pseudomembrane colitis include:

.

  • Clindamycine
  • Ampicillin
  • Amoxicillin

    .

    9. During surgery antibiotics should be given at:

    a. At the time of induction of anesthesia.

    b. During surgery

    c. Just after ending surgery

.

Ans. A

.

10. A 16 year old boy was given COTRIMAXAZOLE for fever. After few hours he developed red color urine. Likely abnormality is

a. G6PD deficiency

b. Immune hemolysis

c. Oxysmal Nocturnal Haemoglobinuria

d. Malaria

e. Sickle cell disease

.

Ans. A

.

11. Which drug causes abnormal differentiation between red and green colours

a. Ethambutol

b. Amiodarone

c. Pyrazinamide

.

Ans. A

.

12. Clavulanic acid

a. Destroys B lactamases

b. Causes decreased penicillin excretion

c. Cell wall synthesis inhibitor

d. Protein inhibitor

.

Ans. A. Penicillinases (betalactamases), which are produced by bacteria, break the lactam ring structures of beta lactam antibiotics, thus making them ineffective. Ampicillin and amoxicillin (which are penicillinase-sensitive) are combined with clavulanic acid to protect against beta-lactamases.

.

13. Dose of Gentamicin is reduced in elderly due to

a. Reduced renal function

b. Reduce liver function

c. Reduced lung function

.

Ans. A. Aminoglycosuides (e.g., gentamicin) are excreted via kidneys, and are nephrotoxic. Another important side effect of aminoglycosides is ototoxicity.

.

14. 1 week after starting of ATT, patient complaining of pain in big toe. Reason is

a. INH

b. Rifampin

c. Ethambutol

d. PZA

.

Ans. D

.

15. Pseudomembrane colitisis linked to:

a. Clindamycin

b. Penicillin

c. Cephalosporins

d. Erythromycin

.

Ans. A

.

16. Drug contraindicated in renal failure is

a. Amikacin

b. Chloramphenicol

c. Vancomycin

d. Pencillin

.

Ans. A. Aminoglycosides (e.g., amikacin) are nephrotoxic.

.

17. lsoniazid side effects can be prevented

a. Pyridoxine

b. Agoist

c. Antagonist

.

Ans. A. Neurotoxicity caused by isoniazid can be prevented by pyridoxine (vitamin B6).

.

18. Sulphonamides:

a. Inhibit cell wall synthesis

b. Inhibit folic acid synthesis

c. Inhibit folinic acid

d. None of above

.

Ans. B

.

19. Which anti TB drug is bacteriostatic

a. INH

b. Rifampicin

c. Streptomycin

d. Pyrazinamide

.

Ans. D

.

  • BACTERIOSTATIC DRUGS: A bacteriostatic drug stops bacteria from reproducing, but does not actually kill bacteria.
  • BACTERIOCIDAL DRUGS: These drugs kill bacteria
  • PYRAZINAMIDE: Pyrazinamide acidify the intracellular environment of bacteria via conversion to pyrazinimic acid; thus acting as a bacteriostatic drug.

    .

    20. CSF showing raised neutrophils, proteins and low glucose Which drug shuld be given

    a. Ceftriaxone

    b. Rifampicin

    c. Gentamycin

    d. None of above

.

Ans. A. This is a scenario of bacterial meningitis.

.

BACTERIAL MENINGITIS: The drugs which can be given in bacterial meningitis include:

.

  • Penicillin (drug of choice for bacterial meningitis)
  • Ceftriaxone (which is a 3rd generation cephalosporin)

    .

    CEFTRIAXONE: Ceftriaxone is mainly indicated for:

    .

  • MeninGitis
  • Gonorrhea

    .

    21. Drug which is contraindicated in CLD

    a. Lorazepam

    b. Paracetamol

    c. Pentazocine

    d. All of above

.

Ans. C

.

22. Antibiotic given with serum concentration monitoring is

a. Vancomycin

b. Cyclosporine

c. Omeprazole

d. None of above

.

Ans. A

.

23. Which is pronounced in Penicillin Anaphylaxis

a. Bronchospasm

b. Fever

c. Generalized skin rash

.

Ans. A. Penicillin causes type I (allergic) hypersensitivity reaction, resulting in:

.

  • Laryngospasm (bronchospasm)
  • Angioedema

    .

    24. Antimalarial drug which can be used ther than malaria is

    a. Arthemether

    b. Basoq lline

    c. Choroquine

    d. Mefloquine

    e. Quinine

.

Ans. C

.

25. In unconjugated hyperbilirubinemia, the risk of kernicterus increases with the use of:

a. Ceftriaxone.

b. Phenobarbitone.

c. Ampicillin.

d. Sulphonamide.

.

Ans. D

.

26. All of the following factors increase the risk of aminoglycoside renal toxicity except

a. Elderly person

b Dehydration

c. Simultaneous use with penicillin

d. Arninoglycoside administration in recent past

.

Ans. C. Cephalosporins increase aminoglycosides-induced nephrotoxicity; penicillins do not.

.

27. One of the following is not penicillinase susceptible:

a. Amoxicillin.

b. Penicillin G.

c. Piperacillin.

d. Cloxacillin.

.

Ans. D. PENICILLINASE: Penicillinase (also known as beta-lactamases) are enzymes produced by bacteria that provide multi-resistance to β-lactam antibiotics.

.

PENICILLINASE RESISTANT PENICILLINS: Penicillinase resistant penicillins are antibiotics which are not inactivated by the penicillinase enzyme. These antibiotics include:

.

  • Oxacillin
  • Nafcillin
  • Dicloxacillin

    .

    PENICILLINASE SENSITIVE PENICILLINS: Penicillinase sensitive penicillins are antibiotics which are inactivated by the penicillinase enzyme. These antibiotics include:

    .

  • Penicillin G, V
  • Ampicillin
  • Amoxicillin

    .

    28. Which drug causes corneal opacity

    a. Chloroquine

    b. Erythromycin

    c. Both of above

    d. Colchicine

.

Ans. A

.

29. Amphoterecin B toxicity can be lowered by

a. Giving it with Glucose

b. Decreasing the dose

c. Using Liposomal delivery systems

d. Combining with flucytosine

.

Ans. C

.

30. A patient having CVP line in subclavian vein & on parenteral nutrition. He develop fever. Blood CP shows increase TLC. Gram staining shows clusters of gram 1-ve cocci. The drug of choice for this organism is

a. Amoxicillin+Clavulanic acid

b. Vancomycin

c. Ceftazidim

d. Imepenam

e. Piperacillin+Tazobactam

.

Ans. A

.

31. An elderly patient with no drug allergy presents with meningitis. Drug of choice is

a. Cefazoline

b. Methicilline

c. Sulbactum

d. Penicilline

e. Ticarcilline

.

Ans. D

.

32. Which drug should not be given for candida infection

a. Ketoconazole

b. Clotrimazole

c. Amphotericin B

d. Griseofulvin

e. Nystatin.

.

Ans. D. Griseofulvin is active only against dermatophytes.

.

33. Drug given with serum concentration monitoring

a. Vancomycin

b. Cyclosporine

c. Omeprazole

d. Metocolpramide

.

Ans. A

.

34. Least likely cause of pseudomemembranous colitis

a. Amikacin+clavulanate

b. Ceftriaxone

c. Cefotaxime

d. Clindamysin

e. Vancomycin

.

Ans. A

.

35. Which drug is given in pseudomonas infection

a. Cefazoline

b. Ceftazidime

c. Cefradine

d. None of above

.

Ans. B

.

36. Drug of Choice in gas gangrene

a. Clindamycin

b. Penicillin

c. Vancomycin

d. Amoxycillin

.

Ans. A

.

37. Which one among the following is not a 2nd line drug in Rheumatoid arthritis

a. Antibiotics

b. Anti malarials

c. Gold salt

d.Sulphazine

.

Ans. A

.

38. Young boy presented with high grade fever and tender abdomen. X-Ray shows pneumoperitoneum. Before surgery which antibiotic should be given

a. Cefotaxime

b. Gentamycin

c. Augmentin

d. Ciprofloxacin

.

Ans. A

.

39. Following drugs are used for the treatment of atypical Pneumonia:

A. Ampiciltin.

B. Erythromycin.

C. Methotrexate.

D. Ketoconezole.

E. Cephradine.

.

Ans. B

.

40. 60 year old male patients csf showed a ph of 6.8, protiens 50mg/ dl. Glucose 25 mgidl (rbs 350 mg/dli tlc 8000 mostly polymorphs.what Should be most appropriate treatment:

A. Antituberculous drugs with steroids

B. Ceftriaxone

C. Ciprofloxacin

D. Cefizoxime

E. Clindamycin

.

Ans. B

.

41. In a patient with gross renal dysfunction, the daily dose of some Drugs needs to be considerably reduced. Such drugs include:

A. Chloramphenicol

B. Gentamicin

C. Doxycyline

D. Erythromycin

E isoniazid

.

Ans. B

.

42. A ten year old girl consulted an ophthalmologist for painful Congested eyes. Investigations revealed that she was suffering from Herpes simplex primary keratoconjunctivitis. For this patient Following drug was prescribed:

A. Cotrimazol

B. Gentamicin

C. Sulfacetamide

D tnfluridine

E. Chloramphenicol

.

Ans. D

.

43. A 35 year old postal worker is having signs and symptoms of common Cold alongwith mild chest pain and breathing difficulty. He is Diagnosed to be suffering from early stage of pulmonary anthrax Infection. Which of the following drugs is best suited for treating This patient:

A. Penicillin v

B. Cloxacillin

C. Ciprofloxacin

D. Nalidixicasid

E. Gentamicin

.

Ans. C

.

44. Which of the following is the most likely mechanism of the Therapeutic effect of co-trimoxazole in a patient who is suffering From pneumocystis carini pneumonia?

A. Inhibition of dna

B. Inhibition of cell wall synthesis

C. Inhibition of folic acid synthesis

D. Inhibition of protein synthesis

E. Inhibition of sterol formation

.

Ans. C

.

45. A 12 year old boy is found to have tape worm infestation. In this the Drug of choice is:

A. Mebendazole

B. Niclosamrde

C. Pyrantelpammoate

D. Piperazine citrate

E. Albendazole

.

Ans. B

.

46. A sixty year old patients csf showed a ph of 6.8, protiens 500 Mg/ dl. Glucose 25 mg/dl (rbs 200 mg/dl) tlc 8000 mostly Polymorph. Ni iat should be the most appropriate treatment?

A Antituberculous drugs with steroids

B Cefizoxime

C. Ceftriaxone

D. Ciprofloxacin

E. Clindamycin.

Ans. C

.

47. A 58 year old man is. Being treated with a six drug regimen for multi Drug resistant tuberculosis. A month after starting the treatment, He complains of inability to distinguish between red and green traffic Light. Which of the drug most likely to be responsible for this Symptom?

A. Ciprofloxacin

3. Ethambutol

C. Ethionamide

D. Streptomycin

E. Rifampicin

.

Ans. B

.

48. A 20 year old man with rheumatic valvular heart disease has been Running a low grade fever for the last of two weeks. In addition to a Pansystolic murmur he is found to have spleenomegaly and clubbing. The treatment should commence with:

A. Inj. Cefotaxime + metronidazole

B. Inj. Ccftriaxone

C. Inj. Ciprofloxacin

D. Inj. Penicillin

E. Inj penicillin + gentamycine

.

Ans. E

.

49. A 25 year old man who was put on anti tuberculosis therapy Develops acute painful swelling of right big toe after two Weeks. It is most likely due to the side effect of:

A. Ethambutol

B. Isoniazid

C. Pyrazinamide

D. Pyridoxine

E rifampicin

.

Ans. C

.

50. A 65 year old type 2 diabetic with chronic renal failure has Developed a chest infection. Which of the following Antibiotics can be used in full therapeutic doses:

A. Amoxycillin

B. Ceftazidime

C. Ciprofloxacin

D. Co trimaxozole

E. Tjtracycline

.

Ans. C

.

51. Thrombocytopenia is a side effect of:

A. Chloramphenicol

B. Ethanol

C. Penicillin

D. Quinine

E. Thiazides.

Ans. A

.

52. A 55 year old woman. Known diabetic comes to opo with t1/0 burning micturation, Increased frequency and discomfort. Urine analysis shows 10.15 wbcsihpf. Urine Culture has yielded growth of pseudomonas aeruginosa. Which is the most Appropriate antibiotic to be prescribed to this lady?

A ampicillin

B ceftrioxone

C c:profloxacin

D co-tornok320;e

E gentarnyar.

.

Ans. C

.

53. Renal excretion of the following drugs is impaired in renal Failure:

A. Cimetidine.

B. Tetracycline.

C digoxin.

D. Morphine.

E. Pethidine.

.

Ans. B

.

54. A patient of pulmonary tuberculosis, receiving anti tuberculosis Drugs for two months develops pain and needle sensation in legs. The Drug most likely to cause is:

A. Ethambutal

B. Isonaizid

C. Pyrizinamide

D. Rifampicin

E. Streptomycin

.

Ans. B

.

55. A 40 year old lady who is a known case of rehumaloid arthritis was put on a Disease modifying agent. She-reported to her physician after several year of Therapy complaining of halos around light. Fundoscopy revealed corneal Deposits. Which one of the following is responsibl for this side effect?

A choroquine

B. Cyclophosphamid

C methotrexate

D penicillamine

E. Steroids

.

Ans. A

.

56. The primary reason for the use of drug combination in the treatment Of tuberculosis is to:

A delay emergency of resistance

B enhance activity against metabolically inactive bacteria

C. Lower the incidence of adverse effects

D. Prevent further bacterial infections

E. Prolong the plasma hal life of each drug

.

Ans. A

.

57. A 24 year male diagnosed as a case of travellar’s diarrhoea is not Responding to the antidiarrhoed drugs. Which one of the following Will be helpful?

A erythromycin

B. Mctronidazole

C nitrofurantoin

D. Norfioxacin

E. Vanconycin

.

Ans. D

.

58. A 40 year male on antituberculous treatment for last three Weeks complains of joint pains. His serum uric acid is 12 mg/1130 Ml. Which of the following drug you would stop?

A isoniazid

B myamhutol

C pyrazinamide

D rafimpadn

E streptomycin

.

Ans. C

.

59. An adult 40 years weighing more than 45 kg, diagnosed to have Tuberculosis where you want to start inj streptomycin. The Best dosage you will consider in this patient is:

A. 0.75-1 gm intermittenty

B. 3 mg/kg body weight

C. 2 gm daily

D. According to serum levels

E. 0.75 g daily

.

Ans. E

.

60. A 27 year old nursing mother is diagnosed to have herpes simplex Genitalis. Which of the following drugs is most likely to be effective:

A. Acyclovir

B. Amantadine

C. Foscarnet

D. Rifampin

E. Trituridine

.

Ans. A

.

61. A patient present with watering stool, the report showed Strongyloidi stercoralis, treated with thiabendazole. Which of the Folowing side effects is most likely to occur:

A. Angioedema

B. Cholestatic jaundice

C. Dizziness and drowzyness

D. Peripheral neuropathy

E. Skin rash

.

Ans. C

.

62. Which of the drugs produce more severe adverse effect after Withdrawl and readminsteration

A. Ethanbutol

B. INh

C. Pyrazinamide

D. Rifampine

E. Streptomycin

.

Ans. D

.

PHARMACOLOGY

63. a ten year old girl consulted an ophthalmologist for peainful Congested eyes. Investigations revealed that she was suffering from Herpes simplex primary keratoconjunctivitis. For this patient you Should prescribe local use of:

A. Chloramphenicol

B. Clotrimazole

C. Gentarnicin

D. Sulfacetamide

E. Trifluridine

.

Ans. E

.

64. a 12 year old boy is found to have tape worm infestation. In This case the drug of choice is:

A albendazole

B. Mebendazole

C. Niclosarlide

D. Piperazine citrate

E pyrantelpammoate

.

Ans. C

.

65. two-three antitubercular drugs are used together for the Treatment of pulmonary tuberculosis because if only one drug is Used, it will result in increase in:

A. The required dose

B. Incidence of adverse effects

C period of treatment

D. Cost of treatment

E. Emergence of resistant micro-organisms

.

Ans. E

.

66. urinary retention in an elderly man is likely to result from

A. Guanethidine

B. Hydralazine

C propranotol

D reserpine

E trimethaphan

.

Ans. E

.

67. a patient with skin sepsis and high grade fever which was Diagnosed to be due to staphylococcus aureus should be Treated with:

A. Amoxycillin

B. Carbenicillin

C. Cloxacillin

D. Penicillin g

E penicillin v

.

Ans. C

.

68. chloramphenicol

A. Can be safely used in premature infants

B. Can cause depression of bone marrow functions

C. Can cause discoloration of developing teeth when given to children

D. Does not penetrate the blood-brain barrier

E. Must be administered parenterally

.

Ans. B

.

69. toxic hepatocellular injury is caused by the following drugs Except

A. Halothane

B. Isoniazid

C. Methyle dopa

D. Metronidazole

E. Sulphonamidef.

.

Ans. D

.

70. antituberculous therapy for tuberc.91 osis of hip joint was Started 5 days back in a six year old girl. Hen parents noticed /41.1.x• that she is passing high coloured urine (orange/pinkish), since She started taking drugs. This (high colour urine) is side effect Of which of the following drug

A. Cycioserine

B ethambutol

C. Isoniazid (i.n.h.)

D pyrazinamide

E. Rifadine (rifampicin)

.

Ans. E

.

71. antifungal agents include all of the following except

A. Amphotericin b

B. Flucytosine

C. Griseofulvin

D. Ketoconazole

E. Rifarnpicin

.

Ans. E

.

72. chlora.mphenicol

A. Can be safely used in premature infants

B. Can cause depression of bone marrow functions

C. Can cause discoloration of developing teeth when given to children

D. Does not penetrate the blood-brain harrier

E. Must be administered parenterally

.

Ans. B

.

73. regarding tetracyclines following statements are true Except;

A. Are mainly excreted in the urine

B. Causes .discoloration of teeth

C. Depress protein anabolism

D. In therapeutic doses are bactericidal

E. May cause liver damage in pregnancy

.

Ans. C

.

74. toxic hepalocellular injury is caused by the following except

A. Halothane

B. Isoniazid

C. Methyl dopa

D. Metronidazole

E. Sulfonamides

.

Ans. D

.

75. daily dose- reduction is not required in patients with renal Insufficiency for the following drugs except

A. Chloramphenicol

B. Doxycycline

C. Erythromycin

D. Gentamicin

E. Rifampicin

.

Ans. D

.

76. the drug which is excreted by active renal tubular secretion is

A. Benzyl penicillin

B. Ethyl alcohol

C. Mannitol

D. Streptomycin

E. Succinyichloline

.

Ans. A

.

77. Combination of 2-4 drugs is used instead of one, in the treatment Of tuberculosis because the use of multiple drugs reduces the

A. Adverse effects of drugs

B. Chances of intercurrent infections

C. Cost of treatment

D. Development of resistance

E. Duration of treatment

.

Ans. D

.

78. the elimination of aminoglycoside antibiotics from the body in The elderly is decreased due to decreased

A. Fat metabolism

B. Hepatic metabolism

C. Plasma-protein binding

D. Renal excretion

E. Volume of distribution

.

Ans. D

.

79. drugs which are excreted mainly in the active from throlich Renal excretion will have to be administered in reduced daily Doses in patients with renal disease, such as

A. Cloxacillin

B. Cloxycline

C. Erythromycin

D. Gentamicin

E. Isoniazid

.

Ans. D

.

80. which of the following is not an action of the beta-lactam Antibiotics

A. Activation of autolytic enzymes

B. Bactericidal against most susceptible organisms

C. Binding to specific proteins in the cytoplasmic membrane

D. Inhibition of peptidyl transferase

E. Inhibition of the cross-linking of peptidoglycan chains

.

Ans. D

.

81. amoxycillin is used in combination with clavulanic acid because The later

A decreases chances of allergic reactions

B. Decreases renal excretion of amoxycillin

C. Inactivates many beta lactamases

D. Increases the antimicrobial spectrum of amoxycillin

E. Prevents resistance development in microorganisms

.

Ans. C

.

82. a ten year old boy presents with history of high grade fever For weeks and is admitted with tense, tender abdomen. X-ray Abdomen s free gas in abdomen. Which is the most appropria-:’e Antibiotic you would administer before attempting the surgery

A. Cefotaxime

B. Clarithromycin

C. Doxycyclin

D gentamycin

E. Ofloxacin

.

Ans. A

.

83. streptomycin

A. Is destroyed by gastric juice if given by mouth

B. Is excreted actively by the renal tubules

C. Is likely to impair hearing

D. Is primarily hacteriostatic

E. Is rapidly broken down by the liver

.

Ans. C

.

84. The least nephrotoxic drug is

A. Bacitracin

B. Clindamycin

C. Gentamycin

D. Neomycin

E. Polymixin

.

Ans. B

.

85. which of the following antibiotics is not effective against Pseudomonas

A. Amikacin

B. Monobactum

C. Piperacillin

D. Tobramycin

E. Vancomycin

.

Ans. C

.

86. the antibiotic of choice for the treatment of gas gangrene is

A. ‘Cephradine

B. Clindarnycin

C. Ofloxacin

D. Penicillin

E. Vancomycin

.

Ans. D

.

87. pseudo membranous colitis is the least likley adverse effect of

A Cefamazine

B Ceftriaxone

C Clavulinate ampicillin

D Clindamycin

E Vancomycin

.

Ans. C

.

88. the drug which causes hyperuricaemia is

A. Ethambutol

B. INH

C. Pyrazinarnide

D. Rifamppicillin

E. Streptomycin

.

Ans. C

.

PHARMA

89. A 12 year old girl complainad of sore throat, general malaise And fever. She was found to be suffering from beta hemolytic Streptococcal pharyngitis. The most effective treatment of This patient can be a single injection of

A. Ampicillin

B. Benzathine penicillin

C. Benzyl penicillin

D. Methicillin

E. Nalficillin

.

Ans. B

.

90. A ten year old girl. Consulted an ophthalmologist for painr..ll Congested eyes. Investigations revealed that she is suffering from herpes simplex primary keratoconjunctivit s. For this patient you should prescribe local use of

A. Chloramphenicol

B. Clotrirnazole

C. Gentarnicin

D. Sulfacetamide

E. Trifluridine

.

Ans. E

.

91. a 12 year old boy is found to have tape worm infestation. In this Case the drug of choice is

A. Albendazole

B. Mebendazole

C. Niclosamide

D. Piperazine citrate

E. Pvrantelpammoate

.

Ans. C

.

92. few minutes after receiving an injection of benzyl penicillin a 20 year old student felt generalized weakness and marK Difficulty in breathns. His blood pressure was 90/60 mm of e.g. This patient should be immediately administered

A. Adrenaline

B. Dopamine

C. Metaraminol

D. Noradrenaline

E. Salbutamol

.

Ans. A

.

93. multiple antitubercular drugs are used in the treatment of Pulmonary tuberculosis because if only one drug is used, it will Result in increase in;

A. Cost of treatment

B. Emergence of resistant micro-organisms

C. Incidence of adverse effects

D. Period of treatment

E. The required dose

.

Ans. B

.

94. a patient with skin sepsis and high grade fever which was Diagnosed to be due to staphylococcus aureus should be Treated with

A. Amoxycillin

B. Carbenicillin

C. Cloxacillin

D. Penicillin c

E. Penicillin v

.

Ans. C

.

95. A patient with Itching in eyes & dimness Is diagnosed having herpes simplex Keratitis. Which one of the following drugs will be suitable for this lesion’

A. Chloran

B. Clonazeparn

C. Arnpidllin

D. Pefloxacin

E. Trifluridine

.

Ans. E

.

96. A 30 years old female Is taking Oral Contraceptives. She develops the pulmonarytuberculosis A starts ATT. After two months of treatment, she becomes pregnant in spite of getting Contraceptives. Which of the antitubercular drugs is responsible for failure of oral Contraceptives?

A. Isoniazid

B. Rifampin

C. Ethambutol

D. Pyrazinamide

E. Streptomycin

.

Ans. B

.

97. Which is the DRUG OF CHOICE for the Tape Worm Infestation?

A. Metronidazote

B. Albendazole

C. Mebendazole

D. Allupurinole

E. Niclosamide

.

Ans. E

.

98. A patient suffered from throat infection, develops fever, joint pain la slimness. Which Of the following Is the drug of choice for the patient?

A. Benzyl penicillin

B. Streptomycin

C. Gentamicin

D. Benzithine penicillin

E. Cephradine

.

Ans. A

.

99. Which drug is most likely avinciated with pseudomembranous colitis?

A. Arnpicillin

B. Clocacillin

C. Ciprofloxacin

D. Clindamycin

E. Chloramphenicot

.

Ans. D

.

100. Combination of Amoixlcilln and Cloxicillin

A. To Increase effectiveness

B. To deveop resistance against bacteria

C. To decrease side effects

D. To increase bactericidal activity

.

Ans. A

.

101. Combination of Amoixlcilln and Cloxicillin

A. To Increase effectiveness

B. To deveop resistance against bacteria

C. To decrease side effects

D. To increase bactericidal activity

.

Ans. A

.

102. A patient of TM on ATI; the combinations of drugs is given due to

A. To increase resistance agains bacteria

B. To increase effectiveness of the drug

C. To prevent reccurence of the infection

D. To reduce side effects

.

Ans. A

.

103. A pt on att develops hyperuricemia, this is side effect of

A. Rifampin

B. Isoniazid

C. Streptomycin

D. Etharnbutol

E. Pyrazinamide

.

Ans. E

.

104. All are protein synthesis inhibitor except 1?

A. Erythrocin

B. Tetracyclin

C. Vancomydn

D. Chloramphenicol

E. Lincomycin

.

Ans. C

.

105. Combination of AT7 Is

A. To prevent drug resistance

B. To increases symbiotic action

C. To decrease treatment period

.

Ans. A

.

106. Patient on ATT, discontinuation and restarting develop withdrawal symptoms, which drug Is responsible?

A. Ethambutol

B. Pyrazinamide

C. Streptomycin

D. INH

E. Rlfamplcin

.

Ans. E

.

107. Following antibiotic is not effective for Pseudomonas

A) Amakacin

B) Moncbactem

C) Tetracycline

D) Tobramycin

E) vancomycin

.

Ans. C

.

108. All are anti-fungal agents except

A) Amphotericin

B) Flucytoceirie

C) Grisuiflavin

D) Ketoconazote

E) rifampin

.

Ans. E

.

109. Drug which causes hyperuricernia

A) Ethambutol

B) INH

C) PZA

D) Streptomycin

E) ciprofloxocin

.

Ans. C

.

110. Pseudomembranous colitis is least likely the advese effect of

A) Cefotaxirne

B) Ceftriaxone

C) Clavulanate

D) Clindamycin

E) vdncomycin

.

Ans. C

.

111. Drug of choice for Gas gangrene

A) Ciprofloxacin

B) Penicillin

C) Aminoglycosides

D) Celhalosporins

E) Macrolides

.

Ans. B

.

MEDICINE

112. A one-month old child with meningitis has low glucose, high protein &increased count Of pylymorphs In CSF. The drug of choice for this patient is:

A. Cephradine

B. Ampicillin

C. Ammo glycoside

D. Penicillin -G

E. Ceftriaxone

.

Ans. D

.

113. A patient receives cotrimoxazole and developed red coloured urine due to intravascutar Hemolysis. From what is the cause of this hemolysis?

A. Autoimmune hemolytic anemia

B. Factor -IX deficiency

C. G.6.P.D deficiency

D. Liver disease

.

Ans. C

.

114. Which of the following is the drug of choice for staphylococcus aureus infection?

A. Ampicillin

B. Cloxacillin

C. Tetracycline

D. Amino glycoside

E. Metronidazole

.

Ans. B

.

115. Which of the following is side effect of chloramphescol

A. Bone marrow suppersion

B. Nephrotoxicity

C. Hemolytic Anemia

.

Ans. A

.

116. Drug of choice for tapeworm Infestation is

A. Albendazole

B. Mebendazole

C. Pyrantal paoniate

D. Niclosamide

.

Ans. D

.

117. The following drug should be avoided in patient with kidney disease

A. Mac

B. Gentamycin

C. INH

.

Ans. B

.

118. Regarding INH

A. It is nephrotoxic

B. Toxic effect can be prevented by use of vit B6

C. Is neurotoxic

.

Ans. B

.

119. Which of the following is the drug of choice for staphylooccocus aureus infection

A. Ampicatin

B. Cloxacilein

C. Tetracycllin

D. Kninoglycosides

E. MTZ

.

Ans. B

.

120. Patient tete:vine ay,. Develops gout. Drug which should be Jp;

A. Isoniazid

B Ethambutot

C. Pyrannam:r.

D. Streptomy5m

.

Ans. C

.

121. An ticlerty with no drug alter gir$ nos meningitis [mug of choice:

A. Fefazohn

It Methicitlui

C. Sulbactam

D. Penicillin

E Ikracillin

.

Ans. D

.

122. A 40 yr male on att for last 3 weeks do joint pains, his serum uric acid is raised, which is culprit drug?

A. ‘Spina&

B. Ethambutot

C. Pyracinarnide

D. Rifampicin

E. Streptomycin

.

Ans. C

.

123. Sudden out break of some disease in school showed dramatic response to 1% permethrin Lotion, which organism most likely responsible for this?

A. Pediculosts capins

B. Pthyriasis pubis

C. Pediculosis pubis

D. Sarcoptes scabies

Explanation: 1% permethrin is used for pecliculosis pubis, while 5% permethrin is

Used for sarcoptes scabies.

Ref: ancit 2013.

.

Ans. D

.

124. Drug not used for Rx of candida albicans?

A. Arnphotericin-b

B. Cotrimazole

C. Gristifulirin

D. Nystatin

.

Ans. C

.

125. Digoxin toxicity can be precipitated by?

A. Patient taking digoxin with quinidlne

B. Patient taking digoxin with captopril

C. Patient taking digoxin with hyperkalemla

D. Patient taking digoxin with hypermagnesernia

E. Patient taking digoxin with hypocalcemla

.

Ans. A

.

126. Patient on att is unable to differentiate different colors The drugresonsibleis?

A. Pyrannamide

B. Ethambutol

C. Ritampicin

D. Streptomycin

E. Lob

.

Ans. B

.

GYNAE

127. Metronidazole is not given in?

A. Giardiasis

B. Peritontic

C. Amoebiasis

D. Candida albicans infection

.

Ans. D

.

128. Which of the following drugs, dose should be reduced in a case of renal failure?

A. Ceftriaxone

B. Gentamycin

C. Tetracycline

D. Cefperazone

E. Ampicillin

.

Ans. B

.

129. Which drug do not cause gynaecomasla?

a) Digoxin

b) Griseofulvin

c) Cimetidine

d) Androgen

e) Estrogen

.

Ans. B. NOTE: Both androgens and antiandrogens cause gynaecomastia.

.

130. Which drug do not cause gynaecomasia?

A. Digoxin

B. Griseofulvin

C. Cimetidine

D. Androgen

E. spironolactor,e

.

Ans. B

.

131. Beta lactum acts through

A. cell membrane

B. cell wall

C. DNA

D. 30S

E. 50S

.

Ans. B

.

132. Which of the following ATT has side effect of Hearing Impairment

A. Streptomycin

B. Rifampin

C. Ethambutol

D. Pyra.zinamide

.

Ans.A

.

EYE

133. Co-trimoxazole cause:

A. Inhibition of cell wall synthes’s

B. Inhibition of folic acid synthesis

C. Effects DNA gyrase

D. It is safe during pregnancy

.

Ans. B

.

134. A 45 years old female is taking antituberculous therapy. She develops blurring of vision. Which of the following drugs is causative for this condition?

A. I.N.H

B. Rlfampin

C. P.Z.A

D. Ethambutot

.

Ans. D

.

ANESTHESIA

135. Dark urine after starting ATT.

a. Rifampin

b. INH

c. PZA

d. Ethambutol

e. Strptomycin

.

Ans. A

.

136.1 week after starting of ATT, ptUo pain in big toe. Reason

a. NH

b. Rifampin

c. Ethambutol

d. PZA

.

Ans. D

.

137. Pseudomembranous colitis is associated with:

a. clindamycln

b. penicillin

c. cephalosporins

d. erythromycin

.

Ans. A

.

138. Intensive care unit patients with poor nutrition & receiving broad spectrum antibiotics are likely to exhibit:

A. Increased factor VII activity

B. Increased vitamin -K synthesis

C. Shortened bleeding time

D. Reduced synthesis of facto VIII

E. Reduced synthesis of prothrombin

.

Ans. E

.

139. Resistance of the antiviral drugs has been demonstrated In clinical setting of:

A. Herpes simlex

B. Cytomegalovirus

C. Influenza -A

D. Human immunodeficiency virus

E. Alt of above

.

Ans. E

.

.

.

Be nice whenever possible. It is always possible.