Musculoskeletal, Skin, Connective Tissue Pharma MCQs (FCPS Part 1)

Musculoskeletal, Skin, Connective Tissue Pharma MCQs (FCPS Part 1)

 

1. Which drug causing minimal GI side effects

a. Paracetamol

b. Aspirin

c. Ibuprofen

d. Ketorolac

e. Diclofenac

.

Ans. A

.

DIFFERENCES BETWEEN NSAID’s and ACETAMINOPHENS

.

  • NSAIDs (e.g. aspirin) causes peptic ulcer; while acetaminophens (e.g., paracetamol) do not.
  • Another important difference between NSAID’s and acetaminophens is that NSAID’s are nephrotoxic while acetaminophens are hepatotoxic.

    .

    2. Aspirin is not given in;

    a. Peptic ulcer

    b. MI

    c. Angina

    d. All of above

.

Ans. A

.

  • NSAID’s cause peptic ulcer; so they should be avoided in peptic ulcer.
  • COX-2 inhibitors and acetaminophen (e.g., paracetamol) can be used in peptic ulcer as analgesics.

    .

    3. Following Drugs inhibit both COX-1 as well as COX-2 except

    a. Diclofenic

    b. Naproxen

    c. Aspirin

    d. Meloxicam

.

Ans. D

.

  • NSAIDs (diclofenac, naproxen, and aspirin) inhibits both COX-1 and COX-2.
  • Meloxicam inhibits COX-2 only.

    .

    4. Aspirin should be stopped before surgery. For how many days the effect of aspirin remains

    a. 7-9 days

    b. 3-4 days

    c. 10-12 days

    d. 14-16 days

    e. 2 days

.

Ans. A. Aspirin irreversibly blocks platelets function. New platelets are formed within about seven days.

.

5. Paracetamol

a. Increases PT

b. Its overdose causes nephrotoxicity

c. Is a poor anti-inflammatory

d. Is more stronger than codeine

.

Ans. C

.

6. Pharmakokinetic interaction among drugs is examplified by :

a. Shortening of action of Procaine by Adrenaline

b. Increase peripheral toxicity of Levodopa with Carbidopa

c. Increase toxicity of Methotrexate by Aspirin

d. Prevention of Nitroglycerine induced tachycardia by Propranolol

e. Blockade of acetylcholine receptors by atropine

.

Ans. E

.

7. A CLD patient presents with Haematemesis. The preferred immediate treatment is

a. Octeriotide

b. Vit K

c. Formed Platelet Conc.

d. PPI

e. Whole blood

.

Ans. A

.

8. Which one of the following is potent COXII inhibitor

a. Aspirin

b. Celecoxib

c. Indomethacin

d. Meloxicam

e. Piroxicam

.

Ans. D

.

9. Which one of the following is potent COX-II Inhibitor

a. Aspirin

b. Indomethacin

c. Meloxicam

d. Piroxicam

.

Ans. C

.

10. Earliest symptom of aspirin over dosage is

a. Tinnitus

b. Gastric upset

c. Metabolic alkalosis

d. Metabolic acidosis

.

Ans. B

.

11. Which drug binds to COX-2 recepters and not to COX-1

a. Aspirin

b. Indomethacin

c. Piroxicam

d. Meloxicam

e. Ibuprofen

.

Ans. D

.

12. Aspirin inhibits platelet aggregation by inhibiting :

a. Thromboxane A2

b. Prostaglandins

c. Endothelial cells

d. Leukotrienes

.

Ans. A. [Option A] – Thromboxane A2 inhibits platelets aggregation. {Option B] – Prstaglandins inhibits inflammation.

.

13. Which of the following drugs irreversibly blocks platelet action…

a. Asprin

b. Naproxen

c. Diclofenac

.

Ans. A

.

14. Treatment of salicylate poisoning which can increase the excretion of salicylate is

a. I/v NAHCO3

b. Dehydration state

c. Diuretics

d. 10% D/W

.

Ans. A. NaHCO3 increases urinary volume and it’s alkalinization, thus facilitating salicylate renal elimination.

.

15. In low doses aspirin acts on:

a. Cyclooxygenase

b. Thromboxane A2

c. PGI2

d. Lipoxygenase

.

Ans. B

.

16. Inhibition of 5 lipoxygenase is useful in

a. Cardiac Faliure

b. Bronchial Asthma

c. Hepatic Faliure

d . Arthritis

.

Ans. B

.

17. Asprin is used as a blood thinner because it blocks the formation of

a. Leukotreine

b. Thrombin

c. Thromboxane

d. Cox-2

.

Ans. C

.

18. Progress to grade 4 hepatic encaphelopathy is caused by

a. Alcohol

b. Uremia

c. Paracetamole

d. Diuretics

.

Ans. C

.

19. Which of the following drug irreversibly blocks platelet action

a. Asprin

b. Naproxen

c. Diclofenac

d. Acetaminophen

.

Ans. A

.

20. a 60 year old male was on aspirin on the advise of his cardiologist This patient needs to have his inguinal hernia repaired. He has b Asked to stop aspirin as it effects the ability of the platele—s Aggregate. How soon can he be safely operated after stopping The aspirin

A. 1 – 3 days

B. 10 – 12 days

C. 13 – 14 days

D. 4 – 6 days

E 7 – 9 days

.

Ans. E

.

21. Mechanism of action of aspirin

A) Aggravates thromboxanes

B) Activates platelets

C) Stabilizes the vascular endothelium

D) Irreversibly Works COX

E) All of them

.

Ans. D

.

22. Regarding spinal nerve

A. All nerves receive white rami

B. Dorsal rami of the nerve is large branch

C. Formed at intervertebral foramen

.

Ans. C

.

23. Advanced stage ( grade iv) encephalopathy with acute renal failure, which drug?

A. Paracetamol

B. Ethylene glycol

C. Valproic

D. Halothane

E. Arninoglycosice

.

Ans. A

.

24. A person with respiratory alkalosis and high respiratory rate has presented In ER with, The history of drug poisoning which drug it may be

A. Salicylates

B. Morphine

C. Atropine

D. Organophsphorous

E. Lbubrofin

.

Ans. A

.

25. Regarding paracetamol what is correct.

A. Increase PT

B. Inhibit ptatetete aggregation

C. Has low anti•Inflrnmatory effect

D. Is Nephrotoxic

E. Causes methearnoglobin more than phenacetin

.

Ans. C

.

26. Which one of the following is cox-ii inhibitor?

A. Aspirin

B. Ibuprofen

C. Indomethacin

D. Metoxicam

E. Piroxicam

.

Ans. D

.

27. Which one of the following is a selective cox-2 inhibitor:

A. Meloxicam

B. Piroxicarn

C. Indomethacin

D. Aspirin

E. Ibuprofen

.

Ans. A

.

28. Grade-iv encephalopathy is caused by?

A. Alcohol

B. Paracetomol

C. Ethylene glycol

D. Amphetamine

.

Ans. B

.

29. Patient presented with reparatory depression which is not responding to naloxone , Find out the drug responsible?

A. Morphine

B. Methadone

C. Phenobarbitone

D. Heroin

E. Pethidine

.

Ans. C

.

30. In acetylsalicylic acid poisoning which is incorrect?

A. Increased ph

B. Increased ventilation

C. Decreased ph

D. Right shift of oz hb dissociation curve

.

Ans. A

.

31. Patient taking aspirin for prophylaxis of atherosclerosis in order to decrease platelet Aggregation, aspirin will do to by decreasing?

A. Leukvtiierles

B. Thromboxane a2

C. Prostacyclins

D. Protein <

E. Protein s

.

Ans. B

.

32. Mast cell stabilizer.

a. Na chromoglycate

b. ipratropium bromide

c. ACE inhibitor

.

Ans. A

.

.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published.