Psychiatry Pharma MCQs (For FCPS Part 1)

Psychiatry Pharma MCQs (For FCPS Part 1)

1. Antipsychotic drug-induced parkinsonism is treated by:

a. Anticholinergics.

b. Levodopa.

c. Selegiline

d. Amantadine.

.

Ans. A. Antipsychotic drugs block four type of receptors:

.

(1) MUSCURINIC RECEPTORS: Blockage of muscarinic receptors result in typical atropine-like effects, e.g.,:

.

  • Dry mouth
  • Constipation

    .

    That’s why all antipsychotic drugs are “ANTIEMETIC”.

    .

    (2) α1 RECEPTORS: Blockage of α1 receptors result in:

    .

  • Hypotension

    .

    (3) HISTAMINE RECEPTORS: Blocking histamine receptors result in:

    .

  • Sedation

    .

    (4) DOPAMINE RECEPTORS: Blockage of dopamine receptors result in:

    .

  • Reversible pseudoparkinsonism (bradykinesia, rigidity, tremors)

    .

    The antipsychotic-induced parkinsonism can be treated by giving muscarinic receptor blockers (anticholinergics).

    .

    2. What is effect of TCA antidepressant overdose

    a. Seizures

    b. HTN

    c. Respiratory depression

.

Ans. A. Tricyclic antidepressants causes “Tri C” – Convulsions, Coma, Cardiotoxicity (arrhythmias)

.

3. Enzyme involved in serotonin and epinephrine metabolism is

a. MAO

b. COMT

c. Dopamine hydroxylase

d. None of above

.

Ans. A. MAO (monoamine oxidase) metabolizes:

.

  • Dopamine
  • Serotonin
  • Norepinephrine

    .

    4. Which one of the following is not epileptogenic

    a. Flouxetin

    b. Amitriptyline

    c. Imiprarnine

    d. None of above

.

Ans. A. SSRI’s (fluoxetine) do not cause convulsions, and hence are not epileptogenic. TCA’s (amitryptaline, imipramine) cause convulsions and are epileptogenic.

.

5. Patient is taking MAO inhibitors. Which of the following could cause hypertensive crisis is

a. Coffee

b. Chocolate

c. Cola

d. Pine apple

e. String beans

.

Ans. A. MAO inhibitors cause hypertensive crises, most notably with ingestion of tyramine, which is found in many foods such as coffee, wine, and chesse.

.

6. Which among the following promotes each others actions

a. Atropine and reserpine

b. Amytriptyline and reserpine

c. Atropine and amitryptyline

d. None of above

.

Ans. C

.

7. Adverse effect of chlorpromazine is

a. Extrapyrimidal

b. Chorea

c. Epilepsy

d. All of above

.

Ans. A

.

8. Narrow therapeutic index is seen with:

a. Desipramine

b. Lithium

c. Penicillin

d. Diazepam

.

Ans. B

.

9. Most common congenital anomaly associated with Lithium

a. Cardiac Malformations

b. Neural Tube Defects

c. Renal anomaly

d. Fetal Hydantoin syndrome

.

Ans. A

.

10. MAO inhibitors should not be used with

a. Pethidine

b. Pentazocine

c. Buprenorphine

d. Morphine

.

Ans. A. Pethidine causes severe CNS depression when used with MAO inhibitors.

.

11. Patient is taking MAO inhibitors. Taking in combination of which of the following can cause hypertensive crisis

a. Coffee

b. Chocolate

c. Cola

d. Pine apple

e. String beans

.

Ans. A. While taking MAO inhibitors, hypertensive crises can occur with:

.

  • Sympathomimetic drugs
  • Tyramine-containing foods (coffee, wine, cheese)

    .

    12. Thiazide diuretic increases toxicity of which drug

    a. Lithium

    b. Antipsychotics

    c. Tricyclic antidepressant

    d. Ethacrynic acid

.

Ans. A

.

13- A child is being treated with imipramine, what will be the effect.

A. Hematological reaction

B. Behavioral change

C. Hyponatremia

D. Arousal problem

.

Ans. C

.

14. Toxic effect of chlorpromazine

A) Anxiety

B) Dystonic reaction

C) Mood elevation

D) Hallucination

E) Polyuria

.

Ans. B

.

15. Anxiolytic effect is mediated by which receptor

A. Dopamincrgic

B. GABA

C. Glutamate

D. NE

E. Scrotonin

.

Ans. B

.

16. Schizophrenic patient with dry mouth, constipation, blurring of vision, which drug is responsible in causing all this.

A. Chlorpromazine

B. A.-nitryptine

C. Thioradazine

D. Lithium

E. Carbamezipine

.

Ans. C

.

17. The most toxic effect of Chlorpromazine

A. Anxiety

B. Hallucination

C. Dystonia

D. Polyuria

E. Seizures

.

Ans. C

.

18. Epinephrine & serotonin are metabolized by?

A. Court

B. Mad

C. Methyl hydro.oxylase

.

Ans. B

.

19. Effects of chlorpromazine resulting from dopamine receptor blockade include all of the following except?

A. Menorthea. Galactorrhea syndrome in women

B. Anti-emetic action

C. Anti-psychotic action

D. Parkinson’s syndrome

E. Postural hypotension

.

Ans. E

.

20. Levodopa is given along carbidopa in rx of parkinson’sdisease because?

A. Carbidopa decreases its peripheral activation

B. Facilitates Its entry into brain

C. Potentiates its effects on brain

P. Increases its git absorption

.

Ans. A

.

.

.

Be nice whenever possible. It is always possible.