Renal Pharma MCQs (For FCPS Part 1)

Renal Pharma MCQs (For FCPS Part 1)

1. Drug used for mountain sickness is

a. Acetazolamide

b. Scopolamine

c. Dorzolamide

d. None of above

.

Ans. A

.

  • Mountain sickness causes cerebral and pulmonary edema which in turn results in

    .

  • Shortness of breath
  • Dizziness
  • Nausea

    .

  • Acetazolamide is a carbonic anhydrase inhibitor. By inhibiting carbonic anhydrase, it inhibits the exchange of Na+ for H+ in PCT of kidneys → Less Na+ is absorbed → As water follows Na+, decreased sodium absoption results in decreased water absorption → Mild diuresis → Decreased fluid load in the body → decreased cerebral and pulmonary edema → Improved symptoms of mountain sickness.

    .

    2. An old man is taking spironolactone. Which among the following side effects is expected in this patient

    a. Hyokalemia

    b. Hypocalcemia

    c. Gynecomastia

    d. Hypercalcemia

.

Ans. C. Spironolactone chemically resembles some of the sex steroids, and may result in:

.

  • Gynaecomastia in males
  • Menstrual irregularities in females

    .

    DRUGS CAUSING GYNAECOMASTIA – DISCKO

    .

  • Digoxin
  • INH (Isoniazid)
  • Spironolactone
  • Cimetidine
  • Ketokonazole
  • Oestrogen

    .

    3. Patient with mild CCF was given some medications. 1 week later patient complains of severe pain at Rt big toe. Cause is

    a. Thiazide

    b. Furosemide

    c. ACE inhibitor

    d. Amiodarone

.

Ans. A. Thiazide causes: hyperGLUC

.

  1. Glucose
  2. Lipids
  3. Uric acid
  4. Calcium

    .

    4. A known hypertensive patient took some diuretic and died in 6 hours. What is the cause

    a. Acute renal failure

    b. Chronic renal failure

    c. Diuretic use

    d. Hypophosphatemia

    e. Hypokalemia

.

Ans. A

.

5. Captopril causes

a. Hypokalemia

b. Hyper kalemia

c. Hypercalcemia

d. Hypocalcemia

.

Ans. B

.

6. Loop diuretics + thiazides enhance each others effect ( Dec NaCI absorption) at:

a. Descending loop of Henle

b. Ascending loop of Henle

c. Proximal convoluted tubule

d. Distal convoluted tubule

e. Collecting duct

.

Ans. D

.

7. Side Effects of ACE inhibitors

a. Hyperkalemia

b. HypoKalernia

c. Hypercalemia

d. Hypocalcemia

.

Ans. A

.

8. Patient with mild CCF was given some treatment . 1 week later patient complains of severe pain in Right big toe.Cause is

a. Thiazide

b. Furosemide

c. ACE inhibitor

d. Amiodarone

.

Ans. A

.

9. Hydrochlorthiazide causes

a. Increase K

b. Increase Ca

c. Increase Mg

d. Increase Na

.

Ans. B. Thiazide diuretics (e.g., hydrochlorthiazide) causes – HyperGLUCose

.

  • HyperGlycemia
  • HyperLipidemia
  • HyperUricemia
  • HyperCalcemia

    .

    10. During pregnancy fetus has chance of developing renal aqensis and oliqohydraminos. Which drug is responsible

    a. Captopril

    b. Spirononlactone

    c. Thiazide diuretic

    d. Tetracyclin

.

Ans. A. ACE inhibitors are teratogenic; they result in fetal renal malformations.

.

11. Which is osmotic diuretic

a. Mannitol

b. Acetazolamide

c. Hydrochlorthiazide

d. None of above

.

Ans. A

.

12. Which is a prodruq.

a. Enalapril

b. Clonidines

c. Salmeterol

d. Acetazolamide

.

Ans. D

.

13. A hypertensive presented in ER in collapsed satate with k 6.o.Most likely cause for this condition is

a. Diuretic intake

b. Acute renal failure

c. Cgronic renal failur

d. Cushing,s disease

.

Ans. B. It is a scenario of chronic renal failure with acute exacerbation (i.e., acute renal failure).

.

14. Regarding loop diuretic which one of the following is correct

a. Decrease interstitium osmolality,so dilute urine is produced

b. Decrease osmolality of tubular fluid

c. Decrease calcium in urine

d. Decrease urea secreted in urine

.

Ans. B

.

15. Which drug causes diuresis & smooth muscle relaxation and given in acute pulmonary edema

a. Furosemide

b. Spironolacton

c. Hydrochlorthiazide

d. Acetazolamide

.

Ans. A. Furosemide causes diuresis as well as smooth muscle relaxation in the walls of blood vessels (via the release of prostaglandins). It is used in acute pulmonary edema as it decreases fluid load of the body.

.

16. An Osmotic Diuresis results from

a. Mannitol

b. Loop diuretic

c. Furosemide

d. Ethacrynic acid

e. Ingestion of Alcohol

.

Ans. A

.

17. an osmotic diuresis may result from

A. Aldosterone

B. Frusamide

C. Hyperinsulinism

D. Ingestion of alcohol

E. Mannitol

.

Ans. E

.

18. loop diuretics

A. Act independent of changes in acid base balance

B. Inhibit carbonic anhydrase

C. Inhibit reabsorption of chloride in distal tubule

D. Produce hypouricemia

E. Produce metabolic acidosis

.

Ans. A

.

19. an important therapeutic or toxic effect of loop diuretics is

A. Decreased blood volume

B. Decreased heart rate

C. Increased serum sodium

D. Increased total body potassium

E. Metabolic acidosis

.

Ans. A

.

20. carbonic anhydrase inhibitors such as acetazolamide acts as a 1.)1!)Rehic agent br.ecausl it –

A. Dechases secrotien with resultmt increase in na+ and K+ excretion

B. Decreases tabular reabsorption and increases gfr

C. Inhibits actions of oldosterorie

D. Inhibits vasopresin secretion

E. Produces osolic diuresis

.

Ans. A

.

21. a 30 year old mountaineer, on rapidly climbing over 3000 meters High mountain peak develops dizziness, headache, nausea and General lethargy. His symptoms can best be relieved by Prescribing

A. Acetazolamide

B. Amphetamine 0,

C. Aspirin

D. Caffeine

E Paracetamol

.

Ans. A

.

22. After climbing to the high attitude, a person complains of headache. .t.ennea, nausea Dizziness. Which of the fallowing drug can relieve these problems?

A. Acetazolamide

B. Ibuprofen

C. Acetaminopher

D. Diazepam

E. Frusemide

.

Ans. A

.

23.- Frusemide acts on

A. PCT

B. DC7′

C. CCT

D. Loop Of Henle

.

Ans. D

.

24. Thy drug used most likely in acute pulmonary which has also some effect on smooth Muscles

A) kande diuretic

B) Spironolactone

C) Loop diuretics

D) Triarntrinc

E) Acetazolamide

.

Ans. C

.

25. A patient takes thiazide diuretic. After taking this drug, he develops epigastric pain radiating to the back. What is the diagnostic investigation best for this patient?

A. Serum amylase

B. X-ray abdomen

C. Ultrasound abdomen

D. Alkaline phosphatase

E. CPK

.

Ans. A

.

26. A young person ascends on a mountain rapidly & develops headache 8 vomiting, which of the following will be drug of choice for this patient.

A. Caffeine

B. Paracetamol

C. Acetazolamide

D. Mannitot

E. Aspirin

.

Ans. C

.

27. Side effects of ace inhibitors

A. Hyperglycemia

B. Hypocalcernia

C. Hyperkalemia

D. Hypernatremla

.

Ans. C

.

28. Which is potassium sparing diuretic

A. Ethacrynic acid

B. Metalazone

C. Indaparnide

D. Carbonic anhydrase inhibitor

E. Triametrene

.

Ans. E

.

29. Chronic use of thiazide diuretic cause

A. Hypokatemia

B. Hyocatcemia

C. Hypouremia

.

Ans. A

.

30. A 55 yr old man with Anterior wall MI and signs of pulmonary edema which single drug is most effective

A. Aspirin

B. Frusemide

C. Steptokinase

.

Ans. B

.

31. Thlazide diuretics causes

A. Hypercatccmia

B. Hypedealemia

C. Hypenirecemia

D. Hypoglycemia

E. Hypolipidemia

.

Ans. A

.

32. Digoxin toxicity is increased by

A. Hyperkalemia

B. Quinidlne

C. Hypermagnesernii

D. Hypoglycemia

.

Ans. B

.

33. Mode of action of captoprll

A. Inhibits angiotension II receptors

B. Decreased conversion of angiotensin I into anijitensin II

C. Antagonizes aldosterone

.

Ans. B

.

GYNAE

34. If a known hypertensive pt took some diuretic n died in 6 hours. What is the cause

A. acute renal failure

B. chronic renal failure

C. diuretic use •

D. hypophosphatemia

E. hypokalemia

.

Ans. E

.

EYE

35. Acetazotamide causes:

A. Hyperkatemia

B. Hypokalemla

C. Hypocalcaemia

D. Hyperuricemia

E. Hyperglycemia

.

Ans. B

.

36. Pt with mild CCF. Treatment started. 1 week lacer pt complains of severe pain at Rt big toe. Most likely Cause is:

a. thiazide diuretics

b. furosemide

c. ACE inhibitors

d. amiodarone

.

Ans. A

.

37. Infant with renal abnormality (renal artery stenosis). Drug responsible:

a. ACE inhibitors

b. Ca channel Mocker

c. amiodarone

d. thiazides

.

Ans. A

.

.

Be nice whenever possible. It is always possible.