Reproductive System Pharma MCQs (For FCPS Part 1)

Reproductive System Pharma MCQs (For FCPS Part 1)

1. Most dangerous Side effect of estrogen therapy is

a. Suppression of lactation

b. Hirsutism

c. Thrombophlebitis

d. Osteoporosis

.

Ans. C

.

2. Tamoxifen has effect on which system

a. CVS

b. CNS

c. Breast

d. Liver

e. Kidney

.

Ans. C

.

3. Post menopausal women presents with breast carcinoma.Drug of choice is

a. Tamoxifen

b. Estrogen

c. Progesterone

d. Bisphosphonates

.

Ans. A

.

4. Which one of the Following is teratogenic

a. Alcohol

b. Coffee

c. Heroin

d. Phenothiazine

e. Tobacco

.

Ans. A

.

5. A lady in 3rd trimester presents with hypertension and edema . she has history of seizures . The treatment of choice will be

a. MGSO4

b. Methyldopa

c. Clonidine

d. Alpha blocker

.

Ans. A

.

6. A 20 year old girl has developed Galactorrhea due to prolactinoma and has qivenBromocriptine .is given. The drug causes

a. Inhibition of prolaction from pituitary gland

b. Decreased prolaction from hypothalamus

c. Inhibition of prolaction from breast

d. Stimulation of prolaction of anterior pituitary

.

Ans. A

.

7. Bromocriptine causes decreased prolactin levels by acting on

a. Dopamine receptors

b. Cholinergic receptors

c. Alpha receptors

d. Beta receptors

.

Ans. A

.

8. Most common side effect of estrogen contraceptive is

a. Thromboembolism

b. Obesity

c. Ovarian cancer

d. IHD

.

Ans. A

.

9. Which hormone decreases cholesterol

a. Progesterone

b. Estrogen

c. Testosterone

d. Prolactin

.

Ans. B. The important effects of estrogen to remember are:

.

  • ↓Serum cholesterol level + ↑Fats deposition
  • Inhibits osteoporosis (by inhibiting bone resorption) → Decreased serum calcium level → Increased parathyroid hormone secretion

    .

    10. True about Sevoflurane

    a. Is carboxylated ether

    b. Causes cough when given during induction

    c. Has sweet smell

.

Ans. B

.

11. Which of following drug is not used in pregnancy induced hypertension

a. Aspirin

b. Diuretics

c. Beta blockers

d. Methyldopa

.

Ans. B

.

12. Best medical treatment for first trimester missed abortion

a. Syntocinon

b. Misoprostol

c. Magnesium sulphate

d. Salbutamol

.

Ans. B

.

13. Reversal of MGSO4 is

a. Calcium gluconate

b. Bicarbonate

c. Proteins

d. Phosphate

.

Ans. A

.

14. a woman of reproductive age on certain medication developed venous thrombosis in the lower limbs. The most likely Medication is

A. Anti hypertensives

B. Antidiabetics

C. Aspirin

D. Contraceptives

E. Thyroxine

.

Ans. D

.

15. the most important complication of tamoxifen therapy for Breast cancer is

A development of carcinoma in other breast

B endometrial adenomatous hyperplasia

C. Female children of the patient become vulnerable to cancer

D. Hirsutism

E. Infertility

.

Ans. B

.

16. long term use of oestrogen increases the risk of

A. Breast cancer

B. Carcinoma cervix

C. Deep vein thrombosis

D gall stone formation

E. Myocardial infarction

.

Ans. A. Long term use of estrogen only HRT or estrogen plus progesterone HRT increases the risk for breast cancer.

.

SURGERY

17. following are the pharmacological causes of gynaecomastia except

A. Androgens

B cimeticline

C. Digoxin

D. Griseofulvin

E. Oestrogens

.

Ans. A

.

18. pharmacological causes of gynaecomastia include all of the Following except;

A. Androgens

B. Cimetidine

C. Digoxin

D. Griseofulvin

E. Oestrogens

.

Ans. A

.

19. the main action by which estrogen-progestin combination oral Contraceptives prevent pregnancy is;

A. Alteration of oviduct motility

B. Change in cervical mucosal consistency

C. Change in endometrial structure

D. Inhibition of ovulation

E. Spermicidal effects

.

Ans. D

.

20. the mechanism of action of l.etreozole used as second line Hormonal therapy in the treatment of breast cancer is

A. Arrest cell division at g1 phase

B. Blocks oestrogen receptors

C blocks progesterone receptors

D. Direct cytolytic action

E. Selectively inhibits aromatase

.

Ans. E

.

21. a post menopausal women suffering from breast cancer is to 73e Managed by drug therapy. In this patient you would prescribe;

A. Cis platinum

B. Mitomycin-c

C. Chlorambucil

D tarnoxifen

E. Vincristine

.

Ans. D

.

22. Which of the following is main side effect of low estrogen containing contraceptive pills?

A. Thromboembolisrn

B. Carcinoma of endornetrium

C. Breast carcinoma

D. Ovarian carcinoma

.

Ans. A

.

23. Estrogen excess use in women has increase risk of

A. Cervical carcinorna

B. Endometriosis

C. Breast cancer

D. Ovarian cancer

.

Ans. C

.

24. Use of estrogen containing contraceptive pills increase the risk of

A) breast cancer

B) osteornaiacia

C) osteoporosis

D) thromboembolism

E) vaginal cancer

.

Ans. D

.

MEDICINE

25. Treatment for high altitude sickness:

A. Acetazolamide

B. Amphetamine

C. Aspirin

D. Caffeine

.

Ans. A

.

GYNAE

26. Most dangerous Side effect of estrogen therapy is

A. suppression of lactation

B. hirsutism

C. thrombophlebitis

D. osteoporosis

.

Ans. C

.

27. Oxytocin Is given to a pt in labour.lt has effect on:

A. oxytocin receptors on cervix

B. oxytocin receptor on myometrium and endometrium

C. dec prostaglandin recp on cervIx

D. dec prostaglandin recp on myometriun

.

Ans. B

.

ANESTHESIA

28. Post menopausal women with breast ca. Drug Of Choice is

a. Tamoxifen

b. cispiatin

c. methotrexate.

.

Ans. A

.

29. Common cause of DVT is

A. Quinolones

B. Early ambulation after surgery

C. Macrolides

D. Oral contraceptive pills

.

Ans. D

.

.

.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published.