Respiratory System Pharma MCQs (For FCPS Part 1)

Respiratory System Pharma MCQs (For FCPS Part 1)

1. Why the dose of theophylline in infant is smaller than in adults

a. Decrease metabolism

b. Decrease plasma protein binding

c. Smaller size of infant liver

d. None of above

.

Ans. A

.

2. ln metastatic pleural effusion which drug to be given:

a. Streptomycin

b. Clindamycin

c. Corticosteroids

d. Bleomycin

.

Ans. D

.

3. Ipratopium bromide is given by nebulization for

a. Dec Acetylcholine release in bronchi

b. Vasodilation

c. Increase secretion

d. Venodilation

.

Ans. C

.

4. Which of the following is drug of choice for patient of status asthmaticus:

a. I/V aminophylin

b. Oral steroid

c. salbutamol

.

Ans. C

.

5. Most common side effect of theophylline is

a. Hypertension

b. Seizures

c. Nausea vomiting

d. Apnea

.

Ans. C

.

6. In metastatic pleural effusion which Druq should be given:

a. Streptomycin

b. Clindamycin

c. Corticosteroids

d. Bleomycin

.

Ans. D

.

7. Isoniazid:

a. Cannot be administered with rifampicin

b. Is contraindicated in nephropathy

c. Pyridoxine is used prophylactically to prevent its neurotoxic effects

.

Ans. C

.

8. Which anti TB drug is bacteriostatic

a. INH

b. Rifampicin

c. Streptomycin

d. Pyrazinamide

.

Ans. D

.

  • BACTERIOSTATIC DRUGS: A bacteriostatic drug stops bacteria from reproducing, but does not actually kill bacteria.

  • BACTERIOCIDAL DRUGS: These drugs kill bacteria

  • PYRAZINAMIDE: Pyrazinamide acidify the intracellular environment of bacteria via conversion to pyrazinimic acid; thus acting as a bacteriostatic drug.

    .

    9. lsoniazid induced peripheral neuropathy is prevented by

    a. Vit B1

    b. Vit B6

    c. Vit B12

    d. Niacin

.

Ans. B. Vitamin B6 (pyridoxine) decreases isoniazid toxicity.

.

10. Patient is taking anti tuberculous drugs. Cause of color blindness is

a. Rifampicine

b. Ethambutol

c. Pyrazinamide

d. INH

e. Streptomycin

.

Ans. B

.

11. A highway truck driver has profuse rhinorrhea and sneezing. Which among the following durqs should be given to

him.

a. Pheniramine

b. Promethazine

c. Dimerhydrinate

d. Cetirizine

.

Ans. D

.

12. A diabetic female on INH and rifampicin for TB suffers DVT.She is started on warfarin. PT is not raised. Next step

should be:

a. Long term heparin therapy

b. Replace warfarin with acecoumarin

c. Switch ethambutol for rifampin

d. Use LMW heparin

.

Ans. C

.

13. Mechanism of action of Theophylline in Bronchial Asthma include all of the following Except

a. Phosphodiesterase inhibition

b. Adenosine Receptor antagonism

c. Increased Histone Deacteylation

d. Beta-2 Receptor stimulation

.

Ans. D

.

14. Mechanism of action of Theophylline in Bronchial Asthma is:

a. Phosphodiesterase Inhibition

b. Mast cell stabilization

c. Leukotriene Antagonism

d. Beta2 agonism

.

Ans. A

.

15. Patien on ATT presents with do qout.Drug that shoule be stopped is

a. Isoniazid

b. Ethambutol

c. Pyrazinamide

d. Streptomycine

e. Rifampicin

.

Ans. C

.

16. Patient on ATT. develops joint pain and have increase uric acid level. Which drug causes it.

a. Pyrazinamide

b. Rifampacin

c. Ethambutol

d. Isoniazid

.

Ans. A

.

17. Patient is on ATT. Now develops visual field abnormally and eye changes. Which drug is responsible

a. Ethambutol

b. Isoniazid

c. Rifampacin

d. pyrazinamide

.

Ans. A

.

18. A child is on /32 agonist for the treatment of asthma. He may have all of the following side effects except:

a. Tremor

b. Tachycardia

c. Hyperkalemia

d. Hypokalemia

.

Ans. D

.

19. low estrogen containing oral contraceptive is associated with

A. Breast carcinoma

B. endometrial carcinoma

C. Liver adenoma

D. Ovarian carcinoma

E. Venous thrombosis

.

Ans. C

.

20. the H1 receptor antagonist produces all the following effects except

A. Decreased gastric acid secretion

B. Drowsiness

C. Dry mouth

D. Relief in allergic conditions

E. Relief in bronchial asthma

.

Ans. A

.

.

21. Salbutamol.

A. Stimuiategunainecyclase activity in bronchial smooth muscle.

B. Mainly stimulates f3-2 adrenoceptors.

C. Cannot be administered by inhalation.

D. May nct be used to prevent premature labor.

E. Produces tachycardia as one of the main side effects.

.

Ans E/B ???

.

22. Ephedrine.

A. Acts centrally as a nasal decongestant.

B. May not produce insomnia.

C. Is a drug of addiction.

D. Is not toxic in therapeutic doses.

E. Stimulates the CNS.

.

Ans. A

.

23. Following drugs can be used as nasal decongestant, Vasopressor and local mydriatic

A. Phenylephrine.

B. Mymbutol.

C. Clonidine.

D. Oxymetasoline.

E. Noradrenaline.

.

Ans. A

.

24. Why the dose of theophylline in infant is smaller than In adults

A. Dec metabolism

B. Dec plasma protein binding

C. Increased metabolism

.

Ans. A

.

.

.

2 Replies to “Respiratory System Pharma MCQs (For FCPS Part 1)”

  1. You are doing an excellent job.. i am preparing for my part 1 and these really helps me alot.. thank you πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Be nice whenever possible. It is always possible.