Abdomen Anatomy MCQs

These MCQs are taken from the book “FCPS Pretest Series – Anatomy”. If you want to order this book, click here (link will open in a new tab)

fcps pretest series anatomy for fcps part 1

Abdomen

 

1.​​ The​​ left​​ gastric​​ vein​​ drains​​ directly​​ into​​ the

a.​​ Inferior​​ mesenteric​​ vein

b.​​ Inferior​​ vena​​ cava

c.​​ Portal​​ vein

d.​​ Splenic​​ vein

Ans.​​ C

 

2.​​ Which​​ structure​​ crosses​​ the​​ aorta

a.​​ Left​​ renal​​ vein

b.​​ Right​​ renal​​ vein

c.​​ Left​​ ovarian​​ vein

d.​​ Inferior​​ vena​​ cave

Ans.​​ C

 

3.​​ Part​​ of​​ portal​​ system​​ draining​​ esophagus​​ is

a.​​ Azygous​​ vein

b.​​ Hemiazygous

c.​​ Right​​ gastric

d.​​ Left​​ gastric

Ans.​​ D

 

4.​​ Which​​ is​​ inappropriate​​ about​​ abdominal​​ Aorta

a.​​ Gives​​ renal​​ atery​​ at​​ L2

b.​​ Ends​​ at​​ L4

c.​​ Gives​​ bilatreal​​ branches​​ to​​ parities

d.​​ Inferior​​ vena​​ cava​​ lies​​ on​​ its​​ left

e.​​ Cisterna​​ chyli​​ starts​​ from​​ right​​ side

Ans.​​ D

 

5.​​ Which​​ one​​ is​​ true​​ regarding​​ relations​​ of​​ celiac​​ plexus

a.​​ Anterolatel​​ al​​ to​​ aorta

b.​​ Posteromedial​​ to​​ aorta

c.​​ Anteromedial​​ to​​ lumbar​​ sympathetic​​ (main

d.​​ Posterolateral​​ to​​ lumbar​​ sympathetic​​ chain

Ans.​​ A

 

6.​​ A​​ 3rd​​ trimester​​ pregnant​​ lady​​ sitting​​ in​​ a​​ dentist​​ chair​​ sudaenly​​ collapsed.​​ She​​ was​​ put​​ in​​ left​​ lateral​​ position​​ in​​ order​​ to​​ avoid​​ injury​​ to​​ which​​ of​​ the​​ following​​ abdominal​​ organs.

a.​​ IVC

b.​​ Liver

c.​​ Spleen

d.​​ Right​​ lung

Ans.​​ A

 

7.​​ Cystic​​ artery​​ is​​ branch​​ of

a.​​ Gastroduodenal

b.​​ Left​​ gastroepiploic

c.​​ Right​​ hepati'-​​ artery

d.​​ Common​​ hepatic​​ artery

Ans.​​ C

 

8.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ is​​ not​​ true​​ about​​ portal​​ vein:

a.​​ Formed​​ by​​ superior​​ and​​ inferior​​ mesenteric​​ vein

b.​​ Present​​ on​​ free​​ end​​ of​​ lesser​​ omentum

c.​​ Has​​ tributaries​​ from​​ right​​ gastric

d.​​ Has​​ tributaries​​ from​​ superior​​ epiploic

Ans.​​ A

 

9.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ disappear​​ in​​ umbilical​​ cord

a.​​ Left​​ umbilical​​ artery

b.​​ Left​​ umbilical​​ vein

c.​​ Right​​ umbilical​​ arterty

d.​​ Right​​ umblical​​ Vein

Ans.​​ D

 

10.​​ The​​ following​​ veins​​ from​​ important​​ portal​​ systemic​​ anastomoses​​ except:

a.​​ Esophageal​​ branches​​ of​​ the​​ left​​ gastric​​ vein​​ and​​ tributaries​​ of​​ the​​ azygos​​ veins

b.​​ Superior​​ rectal​​ vein​​ and​​ inferior​​ vena​​ cava

c.​​ Paraumbilical​​ Vein​​ and​​ superficial​​ veins​​ of​​ the​​ anterior​​ abdominal​​ wall

d.​​ Veins​​ from​​ the​​ bare​​ areas​​ of​​ the​​ liver​​ with​​ phrenic​​ veins

Ans.​​ D

 

11.​​ Which​​ vessel​​ is​​ involved​​ and​​ dilated​​ in​​ portal​​ hypertension

a.​​ Portal​​ vein

b.​​ Hepatic​​ artey

c.​​ Hepativ​​ vien

d.​​ Superior​​ mesenteric​​ vein

Ans.​​ A

 

12.​​ Short​​ gastric​​ artery​​ is​​ the​​ branch​​ of

a.​​ Superior​​ epigasric​​ artery

b.​​ Hepatic​​ artery

c.​​ Splenic​​ artery

d.​​ Gastric​​ artery

Ans.​​ C

 

13.​​ Which​​ vessel​​ lies​​ anterior​​ to​​ inferior​​ vena​​ cava

a.​​ Left​​ renal​​ vein

b.​​ Left​​ renal​​ artery

c.​​ Right​​ renal​​ vein

d.​​ Right​​ renal​​ artery

e.​​ Right​​ testicular​​ artery

Ans.​​ E

 

14.Following​​ vein​​ would​​ be​​ dilated​​ in​​ portal​​ hypertension

a.​​ Inferior​​ epigastric​​ vein

b.​​ Gonadal​​ vein

c.​​ Renal​​ vein

d.​​ Left​​ colic​​ Vein

e.​​ Left​​ gastric​​ vein

Ans.​​ E

 

15.Right​​ qastroepiploic​​ artery​​ is​​ the​​ branch​​ of

a.​​ Splenic​​ artery

b.​​ Hepatic​​ atery.

c.​​ Splenic​​ artery

d.​​ Left​​ gastric​​ artery

Ans.​​ B

 

16.​​ Gastroduodenal​​ artery​​ is​​ the​​ branch​​ of

a.​​ Hepatic​​ artery

b.​​ Splenic​​ artery

c.​​ Gastric​​ artery

d.​​ Left​​ gastric​​ artery

Ans.​​ A

 

17.​​ Which​​ is​​ tributary​​ of​​ portal​​ vein

a.​​ Superior​​ rectal

b.​​ Inferior​​ rectal

c.​​ Hepatic​​ vein

d.​​ Common​​ iliac​​ vein

Ans.​​ B

 

18.​​ Correct​​ statement​​ regarding​​ inferior​​ vena​​ cava​​ is

a.​​ Commences​​ at​​ L5

b.​​ Tributaries​​ similar​​ to​​ aorta

c.​​ Lies​​ posterior​​ to​​ right​​ adrenal​​ gland

d.​​ Is​​ related​​ to​​ bare​​ area​​ of​​ liver

Ans.​​ A

 

19.​​ Vein​​ that​​ doesn't​​ directly​​ drain​​ in​​ the​​ inferior​​ vena​​ cava​​ is

a.​​ Hepatic​​ vein

b.​​ Lumber​​ vein

c.​​ Inferior​​ phrenic​​ vein

d.​​ Median​​ sacral​​ vein

Ans.​​ A

 

20.​​ Which​​ structure​​ supplied​​ by​​ celiac​​ artery​​ is​​ not​​ derived​​ from​​ forequt​​ endoderm

a.​​ Body​​ or​​ spleen

b.​​ Head​​ of​​ pancrease

c.​​ Cystic​​ duct

Ans.​​ A

 

21.​​ Occlusion​​ of​​ splenic​​ artery​​ at​​ its​​ origin​​ will​​ most​​ likely​​ effect​​ blood​​ supply​​ to​​ which​​ structure

a.​​ Lesser​​ curvature​​ of​​ stomach

b.​​ Body​​ of​​ pancrease

c.​​ Fundus​​ of​​ stomach

Ans.​​ B

 

22.​​ Least​​ likely​​ for​​ aorta:

a.​​ Aorta​​ lies​​ right​​ to​​ cistern​​ chylii

b.​​ Aorta​​ bifurcates​​ at​​ L4

c.​​ Renal​​ artery​​ arises​​ at​​ L2

Ans.​​ A

 

23.​​ Which​​ vessel​​ among​​ the​​ following​​ is​​ the​​ portal​​ branch​​ for​​ gastric​​ supply;

a.​​ Left​​ gastric​​ vein

b.​​ Gastroduodenal​​ vein

c.​​ Gastroepiploic​​ artery

d.​​ Right​​ gastroepiploic​​ vein

Ans.​​ A

 

24.​​ A​​ 54​​ year​​ old​​ male​​ has​​ developed​​ cirrhosis.​​ with​​ obstruction​​ of​​ the​​ portal​​ circulation​​ within​​ the​​ liver.​​ Portal​​ blood​​ could​​ still​​ be​​ conveyed​​ to​​ the​​ canal​​ system​​ via​​ which​​ of​​ the​​ following:

a.​​ Azygos​​ and​​ hemiazygos​​ veins

b.​​ Gonadal​​ vein

c.​​ Internal​​ iliac​​ veins

d.​​ Splenic​​ vein

e.​​ Vesical​​ venous​​ plexus

Ans.​​ A

 

25.​​ Which​​ is​​ a​​ branch​​ of​​ superior​​ mesenteric​​ artery

a.​​ Superior​​ rectal​​ artery

b.​​ Middle​​ colic​​ artery

c.​​ Hepatic​​ artery

d.​​ Superior​​ pancreaticoduodenal​​ artery

Ans.​​ B

 

26.​​ Right​​ qastroepiploic​​ artery​​ is​​ a​​ branch​​ of​​ the

a.​​ Left​​ gastric

b.​​ Splenic

c.​​ Celiac​​ trunk

d.​​ Gastroduodenal

Ans.​​ D

 

27.​​ The​​ blood​​ vessel​​ related​​ to​​ the​​ paraduodenal​​ fossa​​ is:

a.​​ Gonadal​​ Vein.

b.​​ Superior​​ mesenteric​​ artery.

c.​​ Portal​​ vein.

d.​​ Inferior​​ mesenteric​​ vein

Ans.​​ D

 

28.​​ Right​​ gastric​​ artery​​ is​​ the​​ branch​​ of

a.​​ Gastro​​ duodenal​​ artery

b.​​ Right​​ gastro​​ epiploic​​ artery

c.​​ Hepatic​​ artey

d.​​ Splenic​​ artery

Ans.​​ C

 

29.​​ In​​ retrograde​​ pressure,​​ which​​ vein​​ cause​​ varices​​ in​​ cirrhosis

a.​​ Gastric

b.​​ Azygous

c.​​ Splenic

d.​​ Superior​​ mesenteric

Ans.​​ A

 

30.​​ Which​​ is​​ direct​​ branch​​ of​​ celiac​​ trunk:

a.​​ Right​​ Gastric

b.​​ Left​​ gastric

c.​​ Gastroduodenal

d.​​ Right​​ Gastro​​ epiploic

Ans.​​ B

 

31.​​ The​​ anatomical​​ structures​​ passing​​ from​​ left​​ to​​ right​​ are​​ all​​ except

a.​​ Left​​ brachiocephelic​​ vein

b.​​ Left​​ renal​​ vein

c.​​ Left​​ gonadal​​ Vein

d.​​ Hemiazygos​​ Vein

Ans.​​ D

 

32.​​ Porto-systemic​​ shunt​​ is​​ not​​ seen​​ in

a.​​ Liver

b.​​ Spleen

c.​​ Anorectal​​ junction

d.​​ Gastro​​ Esophageal​​ junction

Ans.​​ B

 

33.​​ About​​ splenic​​ artery​​ all​​ are​​ true​​ except:

a.​​ Celiac​​ artery​​ branch

b.​​ End​​ artery

c.​​ Runs​​ in​​ spelno​​ renal​​ ligament

d.​​ Lies​​ along​​ superior​​ border​​ of​​ pancreas

Ans.​​ D

 

34.​​ Stab​​ wound​​ on​​ the​​ right​​ side​​ below​​ and​​ lateral​​ to​​ umbilicus​​ will​​ cause​​ injury​​ to

a.​​ Inferior​​ vena​​ cava

b.​​ Superior​​ mesenteric​​ artery

c.​​ Inferior​​ mesenteric​​ artery

Ans.​​ A

 

35.​​ 50​​ Years​​ old​​ man​​ known​​ to​​ have​​ hepatoma​​ develops​​ dependent​​ edema​​ with​​ dilated​​ abdominal​​ veins.​​ The​​ most​​ likely​​ structure​​ involved​​ is

a.​​ Inferior​​ vena​​ cava

b.​​ Hepatic​​ vein

c.​​ Hepatic​​ artery

d.​​ Peritoneum

Ans.​​ A

 

36.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ statements​​ about​​ portal​​ vein​​ is​​ false

a.​​ The​​ hepatic​​ artery​​ and​​ bile​​ duct​​ lie​​ anterior​​ to​​ its​​ upper​​ part

b.​​ It​​ is​​ formed​​ by​​ union​​ of​​ superior​​ mensenteric​​ and​​ splenic​​ veins

c.​​ It​​ ascends​​ posterior​​ to​​ the​​ neck​​ of​​ pancreas​​ and​​ superior​​ part​​ of​​ duodenum

d.​​ It​​ ends​​ by​​ dividing​​ into​​ hepatic​​ veins

Ans.​​ D

 

37.​​ Which​​ artery​​ is​​ partly​​ posterior​​ to​​ pancreas

a.​​ Celiac​​ trunk

b.​​ Superior​​ mesenteric​​ artery

c.​​ Inferior​​ mesenteric​​ artery

d.​​ Left​​ renal​​ artery

Ans.​​ B

 

38.​​ Portosystemic​​ shunts

a.​​ Portal​​ vein​​ with​​ inferior​​ vena​​ cava

b.​​ Para-umbilical​​ veins​​ with​​ veins​​ of​​ anterior​​ abdominal​​ wall

c.​​ Right​​ gasric​​ vein​​ with​​ inferior​​ vena​​ cava

d.​​ Phrenic​​ vein​​ with​​ hepatic​​ veins

Ans.​​ B

 

39.​​ True​​ regarding​​ suprarenal​​ Gland​​ arterial​​ supply​​ is

a.​​ Recieves​​ all​​ braches​​ directly​​ from​​ aorta

b.​​ Recieves​​ blood​​ from​​ 3​​ sources

c.​​ Recieves​​ branches​​ from​​ both​​ renal​​ arteries

d.​​ Recieves​​ blood​​ from​​ inferior​​ phrenic​​ artery

Ans.​​ B

 

40.​​ What​​ is​​ the​​ commonest​​ site​​ of​​ ureter​​ stone​​ obstruction​​ in​​ a​​ standing​​ male​​ patient

a.​​ Lateral​​ wall​​ of​​ pelvis

b.​​ Pelvic​​ brim

c.​​ Upper​​ part​​ of​​ ureter

d.​​ Medial​​ wall​​ of​​ pelvis

Ans.​​ B

 

41.​​ Which​​ one​​ among​​ the​​ followings​​ lie​​ in​​ the​​ posterior​​ relation​​ of​​ left​​ ureter

a.​​ Root​​ of​​ mesentry

b.​​ Iliac​​ vessel

c.​​ Sigmoid​​ colon

d.​​ Inferior​​ mesenteric​​ vein

Ans.​​ B

 

42.​​ Correct​​ about​​ ureter​​ is

a.​​ Enter​​ at​​ right​​ angle​​ to​​ bladder

b.​​ Lies​​ above​​ uterine​​ artery

c.​​ Is​​ not​​ close​​ to​​ cervix

d.​​ Presents​​ in​​ broad​​ ligament

e.​​ Has​​ posteriorly​​ lying​​ external​​ iliac

Ans.​​ E

 

43.​​ Left​​ supra​​ renal​​ vein​​ drains​​ into​​ which​​ vein

a.​​ Renal​​ vien

b.​​ Azygos​​ vien

c.​​ Hemiazygos​​ vien

d.​​ Accessary​​ azygos​​ vien

Ans.​​ A

 

44.​​ Referred​​ pain​​ from​​ ureteric​​ colic​​ is​​ felt​​ in​​ the​​ groin​​ due​​ to​​ involvement​​ of​​ which​​ of​​ the​​ following​​ nerves

a.​​ Subcostal.

b.​​ Iliohypogastric

c.​​ Ilioinguinal.

d.​​ Genitofemoral

Ans.​​ D

 

45.​​ Ureter​​ is​​ found​​ at

a.​​ The​​ bifurcation​​ of​​ common​​ iliac​​ artery

b.​​ Pelvic​​ brim

c.​​ Posterior​​ to​​ psoas

d.​​ Anterior​​ to​​ mesentry

Ans.​​ A

 

46.​​ Ureter

a.​​ Enter​​ the​​ pelvis​​ infront​​ of​​ common​​ iliac​​ artery

b.​​ Enter​​ the​​ bladder​​ on​​ superio​​ lateral​​ surface​​ of​​ trigone

c.​​ Not​​ have​​ sphincteric​​ valve​​ at​​ opening​​ into​​ bladder

d.​​ Can​​ be​​ palpated​​ at​​ pelvic​​ brim

Ans.​​ D

 

47.​​ Ureter​​ is​​ not​​ constricted​​ at:

a​​ Pelvic​​ brim

b.​​ At​​ PUJ

c.​​ Psoas​​ muscle

d.​​ Opening​​ at​​ bladder

Ans.​​ C

 

48.​​ Common​​ relation​​ of​​ ureter​​ is:

a.​​ Anterior​​ to​​ gonadal​​ vessels​​ and​​ posterior​​ to​​ iliac​​ Artery

b.​​ Posterior​​ to​​ gonadal​​ vessels​​ and​​ anterior​​ to​​ iliac​​ Artery

c.​​ Anterior​​ to​​ testicular​​ artery

d.​​ Posterior​​ to​​ psoas​​ muscle

Ans.​​ B

 

49.​​ The​​ left​​ adrenal​​ vein​​ drains​​ directly​​ into​​ which​​ of​​ the​​ following​​ veins:

a.​​ Hemiazygos​​ vein

b.​​ Inferior​​ vena​​ cava

c.​​ Left​​ renal​​ vein

d.​​ Splenic​​ vein

e.​​ Superior​​ mesenteric​​ vein.

Ans.​​ C

 

50.​​ Right​​ suprarenal​​ vein​​ drains​​ into

a.​​ Right​​ renal​​ vein

b.​​ Inferior​​ vena​​ cava

c.​​ Portal​​ vein

d.​​ Hepatic​​ vein

e.​​ Pelvic​​ vein

Ans.​​ B

 

51.​​ About​​ right​​ adrenal​​ gland​​ ,choose​​ correct

a.​​ Has​​ same​​ size​​ in​​ adults​​ &​​ infants

b.​​ Has​​ 3​​ arterial​​ supply

c.​​ Pyramidal​​ in​​ shape

d.​​ Has​​ separated​​ from​​ kidney​​ by​​ perinephric​​ fat

Ans.​​ D

 

52.​​ Regarding​​ supra​​ renal​​ gland​​ which​​ is​​ not​​ true

a.​​ lt​​ has​​ same​​ size​​ at​​ birth​​ as​​ in​​ adults

b.​​ lt​​ is​​ supplied​​ by​​ multiple​​ arteries​​ but​​ drained​​ by​​ single​​ vein

c.​​ Perinephric​​ fascia​​ separates​​ it​​ from​​ kidney

d.​​ Right​​ suprarenal​​ gland​​ is​​ pyramid​​ shaped

Ans.​​ A

 

53.​​ Amonq​​ the​​ Following,​​ which​​ is​​ false​​ regarding​​ adrenal​​ glands

a.​​ Have​​ direct​​ supply​​ from​​ aorta

b.​​ 3​​ sourses​​ of​​ blood​​ supply

c.​​ Blood​​ supply​​ is​​ from​​ phrenic​​ artery

d.​​ Blood​​ supply​​ is​​ from​​ renal​​ artery

Ans.​​ A

 

54.​​ Left​​ adrenal​​ vein​​ drains​​ into

a.​​ Inferior​​ vena​​ cava

b.​​ Left​​ renal​​ vein

c.​​ Pelvic​​ vein

d.​​ Portal​​ vein

Ans.​​ B

 

55.​​ Regarding​​ adrenal​​ glands,​​ which​​ is​​ true

a.​​ Right​​ is​​ Larger​​ than​​ left

b.​​ Supplied​​ by​​ numerous​​ arteries,​​ and​​ drained​​ by​​ single​​ vein

c.​​ Left​​ is​​ pyramidal.

d.​​ Right​​ is​​ crescent​​ shape

 

Ans.​​ B

 

56.​​ What​​ is​​ not​​ true​​ about​​ adrenal​​ gland​​ 115.​​ What​​ is​​ not​​ true​​ about​​ ureter

a.​​ Fetal​​ gland​​ is​​ 1/3​​ size​​ of​​ the​​ adult​​ gland

b.​​ It​​ is​​ invested​​ by​​ renal​​ fascia

c.​​ Adrenal​​ cortex​​ is​​ derived​​ from​​ mesoderm

d.​​ Right​​ adrenal​​ gland​​ is​​ pyramidal

Ans.​​ A

 

57.​​ The​​ left​​ renal​​ vein​​ drains​​ directly​​ into:

a.​​ Inferior​​ Vena​​ Cava

b.​​ Porta'​​ system

c.​​ Supeior​​ vena​​ cava

d.​​ left​​ suprarenal​​ vein

Ans.​​ A

 

58.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ structure​​ is​​ not​​ related​​ to​​ right​​ kidney

a.​​ Ascending​​ colon

b.​​ Descending​​ colon

c.​​ Liver

d.​​ Suprarenal​​ gland

e.​​ Right​​ colic​​ flexure

Ans.​​ B

 

59.​​ The​​ following​​ is​​ not​​ present​​ in​​ relation​​ to​​ Posterior​​ relations​​ of​​ left​​ kidney

a.​​ Quadratus​​ lumborum

b.​​ Psaos

c.​​ Colonic​​ flexure

d.​​ Diaphragm

Ans.​​ C

 

60.​​ Left​​ renal​​ vein​​ relation​​ to​​ aorta​​ is

a.​​ Anterior

b.​​ Posterior

c.​​ Lateral

d.​​ Medial

Ans.​​ A

 

61.​​ Which​​ one​​ among​​ the​​ following​​ is​​ not​​ present​​ in​​ posterior​​ relations​​ of​​ kidney

a.​​ Colic​​ flexure

b.​​ Psoas

c.​​ Illiohypogastric​​ nerve

d.​​ Diaphragm

Ans.​​ A

 

62.​​ Perinephric​​ fat​​ and​​ kidney​​ is​​ enclosed​​ by:

a.​​ Gerota's​​ fascia

b.​​ Gilsoh's​​ fascia

c.​​ Peritonium

d.​​ TriancTilar​​ ligameht

e.​​ Coronary​​ ligament

Ans.​​ A

 

63.​​ Difference​​ between​​ right​​ and​​ left​​ kidney;

a.​​ Size​​ and​​ weight

b.​​ Relation​​ at​​ hila

c.​​ Colour

Ans.​​ B

 

64.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ is​​ not​​ in​​ anterior​​ relation​​ of​​ left​​ Kidney

a.​​ Transverse​​ colon

b.​​ Spleen

c.​​ Pancreas

d.​​ Stomach

Ans.​​ A

 

65.​​ Which​​ is​​ not​​ related​​ anteriorly​​ to​​ right​​ kidney

a.​​ Intra-doudenal​​ bile​​ duct

b.​​ Ascending​​ branch​​ of​​ right​​ colic​​ artery

c.​​ 2nd​​ part​​ of​​ duodenum

d.​​ Hepatic​​ flexure

Ans.​​ B

 

66.​​ All​​ of​​ following​​ form​​ anterior​​ relation​​ of​​ kidney​​ except.

a.​​ Spleen

b.​​ Pancreas

c.​​ Diaphr​​ agm

d.​​ Liver

Ans.​​ C

 

67.​​ Left​​ kidney​​ is​​ not​​ related​​ anteriorly​​ to​​ which​​ of​​ the​​ following​​ structures

a.​​ Diaphragm

b.​​ Stomach

c.​​ Pancrease

d.​​ Spleen​​ and​​ splenic​​ vessels

e.​​ Splenic​​ flexure​​ of​​ transverse​​ colon

Ans.​​ A

 

68.​​ Which​​ vessel​​ lies​​ immediately​​ posterior​​ to​​ body​​ of​​ pancrease

a.​​ Splenic​​ artery

b.​​ Spiunic​​ vein

c.​​ Portal​​ vein

d.​​ Renal​​ vein

Ans.​​ B

 

69.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ is​​ true​​ regarding​​ kidneys

a.​​ Lie​​ opposite​​ L1-3

b.​​ Right​​ is​​ higher​​ than​​ left

c.​​ Lower​​ poles​​ lie​​ more​​ medially​​ than​​ upper

d.​​ Liver​​ lies​​ posterior​​ to​​ it

Ans.​​ C

 

70.​​ The​​ hilum​​ of​​ kidney​​ doesnt​​ contain:

a.​​ Pelvis

b.​​ Parasympathetics

c.​​ Renal​​ artery

d.​​ Renal​​ vein

e.​​ Part​​ of​​ adrenal​​ gland

Ans.​​ E

 

71.​​ Structure​​ not​​ lying​​ posterior​​ to​​ left​​ kidney​​ is

a.​​ Duodenum

b.​​ Spieen

c.​​ Tail​​ of​​ pancrease

d.​​ Stomach

Ans.​​ A

 

72.​​ What​​ is​​ not​​ in​​ relation​​ with​​ right​​ kidney

a.​​ Decending​​ colon

b.​​ Ascending​​ colon

c.​​ Duodenum

d.​​ Spleen

Ans.​​ A

 

73.​​ Which​​ among​​ the​​ followings​​ doest​​ form​​ the​​ layer​​ of​​ inquinal​​ canal:

a​​ External​​ oblique

b.​​ Internal​​ oblique

c.​​ Transverses

d.​​ Rectus​​ abdominus

Ans.​​ D

 

74.​​ Rectus​​ sheath​​ is

a​​ Incomplete​​ above​​ umbilicus

b.​​ Contains​​ superior​​ and​​ inferior​​ gastric​​ arteries

c.​​ Starts​​ at​​ level​​ of​​ arcuate​​ line

Ans.​​ B

 

75.​​ The​​ structure​​ which​​ passes​​ behind​​ the​​ inquinal​​ ligament​​ is:

a.​​ Femoral​​ branch​​ of​​ genitofemoral​​ nerve

b.​​ Psoas​​ major

c.​​ Saphenous​​ vein

d.​​ Superficial​​ epigastric​​ vein​​ Stomach

Ans.​​ A

 

76.​​ Imaginary​​ line​​ passing​​ along​​ posterior​​ rectal​​ sheath​​ midway​​ between​​ umbilicus​​ and​​ pelvic​​ region​​ is

a.​​ Axial

b.​​ Arcuate

c.​​ Pectinate

d.​​ umblical

Ans.​​ B

 

77.​​ About​​ pyramidalis​​ muscle

a.​​ Well​​ developed

b.​​ Always​​ present

c.​​ Present​​ within​​ rectus​​ sheath

d.​​ Present​​ behind​​ rectus​​ abdominalis

Ans.​​ C

 

78.​​ Iliac​​ crest​​ marks​​ the​​ level​​ of​​ which​​ lumbar​​ vertebral​​ body

a.​​ Ll

b.​​ L2

c.​​ L3

d.​​ L4

Ans.​​ D

 

79.​​ The​​ following​​ statements​​ concerning​​ the​​ spermatic​​ cord​​ are​​ correct​​ except

a.​​ It​​ extends​​ from​​ the​​ deep​​ inguinal​​ ring​​ to​​ the​​ scrotum

b.​​ It​​ contains​​ the​​ testicular​​ artery

c.​​ It​​ is​​ covered​​ by​​ five​​ layers​​ of​​ spermatic​​ fascia

d.​​ It​​ contains​​ the​​ pampiniform​​ plexus

Ans.​​ C

 

80.​​ Pampiniform​​ plexus​​ is​​ present​​ in

a.​​ Liver

b.​​ Spleen

c.​​ Kidney

d.​​ Inguinal​​ canal

Ans.​​ D

 

81.​​ Which​​ Hernia​​ lies​​ medial​​ to​​ inferior​​ epigastric​​ artery

a.​​ Indirect​​ inhuinal

b.​​ Direct​​ inguinal

c.​​ Femoral

d.​​ Umblical

Ans.​​ B

 

83.​​ Which​​ structure​​ pass​​ through​​ inquinal​​ canal​​ from​​ uterus​​ to​​ labium​​ majus​​ in​​ female

a.​​ Round​​ ligament

b.​​ Broad​​ ligament

c.​​ Cardinal​​ ligament

d.​​ Transverse​​ ligament

Ans.​​ A

 

84.​​ In​​ Inguinal​​ hernia,​​ posterior​​ wall​​ is​​ formed​​ by

a.​​ Conjoint​​ tendon

b.​​ Internal​​ oblique​​ muscles

c.​​ Both​​ a​​ and​​ b

d.​​ Superior​​ rectal​​ nerve

Ans.​​ A

 

85.​​ External​​ spermatic​​ fasica​​ is​​ formed​​ by:

a.​​ External​​ oblicpe

b.​​ Internal​​ oblique

c.​​ Cremastric​​ muscle

d.​​ Transversus​​ muscle

Ans.​​ A

 

86.​​ After​​ herniorraphy.patient​​ experiences​​ numbness​​ in​​ skin​​ on​​ anterior​​ aspect​​ of​​ scrotum.​​ Which​​ nerve​​ is​​ leisioned

a.​​ Femoral

b.​​ Obturator

c.​​ Pudendal

d.​​ llioinguinal

Ans.​​ D

 

87.​​ Indirect​​ inquinal​​ hernia​​ will​​ first​​ traversed​​ which​​ layer​​ of​​ anterior​​ abdominal​​ wall.

a.​​ Rectus​​ sheath

b.​​ Transversalis​​ fascia

c.​​ Cremastaric​​ fascia

d.​​ Inguinal​​ ligament

Ans.​​ B

 

88.​​ inquinal​​ canal​​ in​​ male​​ not​​ contains.

a.​​ Deep​​ circumflex​​ iliac​​ artery

b.​​ llioinguinal​​ nerve

c.​​ Interval​​ spermatic​​ fascia

d.​​ Testicular​​ vessels

Ans.​​ A

 

89.​​ Regarding​​ the​​ inquinal​​ canal.​​ which​​ one​​ is​​ correct

a.​​ Floor​​ is​​ formed​​ by​​ fascia​​ lata

b.​​ Roof​​ is​​ formed​​ by​​ conjoined​​ tendon

c.​​ Absent​​ in​​ infants

d.​​ Extends​​ from​​ the​​ anterior​​ superior​​ iliac​​ spine​​ to​​ pubic​​ tubercle

e.​​ Iliohypogastric​​ nerve​​ passes​​ through​​ it

Ans.​​ D

 

90.​​ Regarding​​ inquinal​​ hernia,​​ true​​ is

a.​​ Indirect​​ passes​​ through​​ only​​ Superficial​​ inguinal​​ ring

b.​​ Direct​​ passes​​ through​​ hassal,s​​ bech​​ triangle

c.​​ Direct​​ lying​​ on​​ medial​​ side​​ of​​ inferior​​ epigastic​​ artery

d.​​ Direct​​ lying​​ lateral​​ to​​ inferior​​ epigastric​​ artery

Ans.​​ C

 

91.​​ Internal​​ spermatic​​ fascia​​ is​​ derived​​ from

a.​​ External​​ oblique

b.​​ Internal​​ oblique

c.​​ Transvesalis​​ fascia

d.​​ Transversus​​ abdominus

e.​​ Rectus​​ abdominalis

Ans.​​ C

 

92.​​ Following​​ does​​ not​​ form​​ wall​​ of​​ inquinal​​ canal:

a.​​ Aponeurosis​​ of​​ external​​ oblique

b.​​ Internal​​ oblique

c.​​ Conjoint​​ tendon

d.​​ Lacunar​​ ligament

e.​​ Fascia​​ transversalis

Ans.​​ D

 

93.​​ Femoral​​ sheath​​ is​​ formed​​ by:

a.​​ Fascia​​ transversalis

b.​​ Fasica​​ transversalis​​ and​​ Fasica​​ iliaca

c.​​ External​​ oblique

d.​​ Internal​​ oblique

Ans.​​ B

 

94.​​ If​​ inquinal​​ canal​​ of​​ a​​ female​​ is​​ opened,​​ what​​ does​​ it​​ contain

a.​​ Round​​ ligament​​ and​​ ilioinguinal​​ nerve

b.​​ Spermatic​​ cord

c.​​ Broad​​ ligament​​ and​​ illioinguinal​​ nerve

d.​​ Suspensory​​ ligament​​ and​​ illiohypogastric​​ nerve

Ans.​​ A

 

95.​​ Lesser​​ omentum

a.​​ Connects​​ with​​ deudenum

b.​​ Forms​​ falciform​​ ligament

c.​​ Related​​ to​​ left​​ adrenal​​ gland

d.​​ Related​​ to​​ left​​ kidney

e.​​ Related​​ to​​ right​​ kidney

Ans.​​ A

 

96.​​ Falciform​​ ligament​​ contains

a.​​ Triangular​​ ligament

b.​​ Round​​ (teres​​ )ligament

c.​​ Deltoid​​ ligament

d.​​ Suspensory​​ ligament

Ans.​​ B

 

97.​​ On​​ leprotomy​​ retroperitoneal​​ abscess​​ was​​ found.​​ The​​ site​​ woud​​ be

a.​​ Stomach

b.​​ Sigmoid​​ Colon

c.​​ Transverse​​ Colon

d.​​ Ascending​​ Colon

e.​​ Small​​ intestine

Ans.​​ D

 

98.​​ The​​ lesser​​ omentum​​ free​​ margin​​ contains.

a.​​ Portal​​ vein,bile​​ duct​​ and​​ hepatic​​ artey.

b.​​ Hepatic​​ vein​​ and​​ hepatic​​ atery.

c.​​ Inferior​​ vena​​ cava​​ and​​ portal​​ vein

Ans.​​ A

 

99.​​ Infection​​ is​​ found​​ is​​ retroperitoneum,​​ structure​​ involved​​ is

a.​​ Sigmoid​​ colon

b.​​ Ascending​​ colon

c.​​ Transverse​​ colon

d.​​ Appendix

Ans.​​ B

 

100.​​ Regarding​​ peritoneum:

a.​​ Root​​ of​​ mesentery​​ on​​ 3rd​​ part​​ of​​ duodenum

b.​​ Lesser​​ sac​​ between​​ two​​ parts​​ of​​ transverse​​ mesocolon

c.​​ Ileocaecal​​ mesocolon​​ lies​​ behind​​ mesoappendix

d.​​ Left​​ ureter​​ lies​​ in​​ sigmoid​​ mesocolon

Ans.​​ A

 

101.​​ A​​ surgeon​​ is​​ performing​​ a​​ cholecystectomy.​​ Before​​ removing​​ the​​ gallbladder​​ ,​​ cystic​​ artery​​ must​​ be​​ ligated​​ .​​ Within​​ which​​ of​​ the​​ following​​ peritoneal​​ structures​​ cystic​​ artery​​ is​​ located:

a.​​ Falciform​​ ligament

b.​​ Gastrocolic​​ ligament

c.​​ Gastrohepatic​​ ligament

d.Heptoduodenal​​ ligament

e.​​ Splenorenal​​ ligament

Ans.​​ D

 

102.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ structures​​ is​​ not​​ contained​​ in​​ the​​ lesser​​ omentum

a.​​ Inferior​​ vena​​ cava

b.​​ Portal​​ vein

c.​​ Hepatic​​ artery

d.​​ Bile​​ duct

Ans.​​ A

 

103.​​ Which​​ one​​ of​​ the​​ following​​ organs​​ is​​ present​​ inside​​ the​​ peritoneal​​ cavity

a.​​ Fallopian​​ tubes

b.​​ Ovary

c.​​ Gonads

d.​​ Proximal​​ part​​ of​​ the​​ duodenum

e.​​ Round​​ ligament​​ of​​ uterus

Ans.​​ D

 

104.​​ Fascia​​ of​​ Scarpa​​ is

a.​​ Deep​​ fascia​​ of​​ thigh

b.​​ Deep​​ membranous​​ layer​​ of​​ anterior​​ abdominal​​ wall

c.​​ Superficial​​ fatty​​ layer​​ of​​ anterior​​ abdon​​ nnal​​ wall

d.​​ Superficial​​ fascia​​ of​​ perineum

Ans.​​ B

 

105.​​ If​​ infection​​ spreads​​ retroperitoneal​​ y.​​ which​​ will​​ be​​ infected

a.​​ Spleen

b.​​ Jejunum

c.​​ Transverse​​ colon

d.​​ Descending​​ colon

Ans.​​ D

 

106.​​ Lesser​​ omentum

a.​​ Connects​​ with​​ deudenum

b.​​ Forms​​ falciform​​ ligament

c.​​ Related​​ to​​ left​​ adrenal​​ gland

d.​​ Related​​ to​​ left​​ kidney

e.​​ Related​​ to​​ right​​ kidney

Ans.​​ A

 

107.​​ Stomach​​ gets​​ its​​ arterial​​ supply​​ from​​ all​​ except

a.​​ Ceiliac​​ artery

b.​​ Splenic​​ Artery

c.​​ Superior​​ Mesenteric​​ Artery

d.​​ Hepatic​​ Artery

Ans.​​ C

 

108.​​ During​​ gastrocolostorny,​​ a​​ surgeon​​ is​​ liqatinq​​ all​​ arteries​​ that​​ send​​ branches​​ to​​ the​​ stomach.​​ Which​​ of​​ the​​ following​​ arteries​​ may​​ be​​ spared

a.​​ Splenic​​ artery

b.​​ Inferior​​ pancreaticoduodenal​​ artery

c.​​ Left​​ gastroepiploic​​ artery

d.​​ Proper​​ hepatic​​ artery

Ans.​​ B

 

109.​​ All​​ of​​ the​​ followings​​ lie​​ at​​ transpyloric​​ plane​​ except

a.​​ Fundus​​ of​​ gall​​ bladder

b.​​ Lower​​ end​​ of​​ spinal​​ cord

c.​​ Hila​​ of​​ both​​ kidneys

d.​​ Inferior​​ mesenteric​​ artery

Ans.​​ D

 

110.​​ Transpyloric​​ plane​​ passes​​ at​​ the​​ level​​ of

a.​​ Lowerborder​​ of​​ T12

b.​​ Upper​​ border​​ of​​ L1

c.​​ Middle​​ of​​ L1

d.​​ Lower​​ border​​ of​​ Li

Ans.​​ D

 

Upper​​ border​​ of​​ L2

111.​​ Truncal​​ vagotomy​​ often​​ causes

a.​​ Decreased​​ gastric​​ motility